back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο δήμος Κηφισιάς ανταποδίδει με λίπασμα

Διαβάστε επίσης

Στην επιβράβευση των κατοίκων του, που ακολουθούν καλές πρακτικές στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων προχώρησε ο δήμος Κηφισιάς προσφέροντας εδαφοβελτιωτικό λίπασμα για τα φυτά του μπαλκονιού ή του κήπου όλων όσοι συμμετείχαν πρώτοι στο πρόγραμμα κομποστοποίησης αλλά και αυτών που βοήθησαν στην ορθή διαχείριση των πράσινων απορριμμάτων (κλαδιών), με το πρόγραμμα της προ-συνεννόησης.

Η διανομή του εδαφοβελτιωτικού λιπάσματος έγινε από τον Δήμαρχο Κηφισιάς Γιώργο Θωμάκο και τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πρασίνου Γιώργο Σκορδίλη, οι οποίοι συνομίλησαν με τους πολίτες για τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας.

Όπως ενημερώνει ο δήμος Κηφισιάς η ανταπόδοση στους πολίτες θα συνεχιστεί καθώς θα προσφέρει παραγόμενες ποσότητες εδαφοβελτιωτικού που θα προκύπτουν από την επεξεργασία των καθαρών κηπαίων απορριμμάτων και την κομποστοποίηση.

Οι ποσότητες του εδαφοβελτιωτικού λιπάσματος που διανεμήθηκαν προέρχονταν από τη διαδικασία πολτοποίησης των κλαδιών της Μήδειας και παράχθηκαν στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑ) απορριμμάτων, του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής.

Οφέλη καλών πρακτικών

Τα οφέλη από τα προγράμματα της προ-συνεννόησης για τα κηπαία και της κομποστοποίησης είναι:

  • Μειώνονται σημαντικά οι ποσότητες των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να είναι πιο γρήγορη η αποκομιδή τους από τις Υπηρεσίες του Δήμου
  • Αξιοποιείται ποσότητα απορριμμάτων και παράγεται εδαφοβελτιωτικό λίπασμα, φυσικό προϊόν για τα φυτά των κήπων μας. Συνεπώς: ανάκτηση και ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας.
  • Μειώνεται το ποσοστό των απορριμμάτων που οδηγείται στο ΧΥΤΑ/Υ Φυλής και αυξάνεται ο χρόνος ζωής του ήδη κορεσμένου χώρου υγειονομικής ταφής της Αττικής.
  • Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων, που πληρώνουν οι κάτοικοι του Δήμου μας στον φορέα διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής, μέσω των δημοτικών τελών ανέρχεται σε 3.000.000 ευρώ περίπου ετησίως. Οι μειώσεις των απορριμμάτων που τελικά οδηγούνται στη ταφή θα μας εξασφαλίσουν αντίστοιχες σημαντικές μειώσεις των εισφορών μας στον Σύνδεσμο.

Για αυξανόμενο ενδιαφέρον για την κομποστοποίηση από κατοίκους και επιχειρήσεις κάνουν λόγο από τον δήμο, δημοσιοποιώντας τις ποσότητες των οργανικών απορριμμάτων που συλλέχθηκαν, κατά την διάρκεια των 4 μηνών της εφαρμογής του προγράμματος καμποστοποίησης.

  • Μάρτιος 4.400Kg
  • Απρίλιο 13.430 Kg
  • Μάιο 18.030 Kg
  • Ιούνιο 24.350 Kg

Ο Δήμος Κηφισιάς καλεί τους κατοίκους που δε δήλωσαν συμμετοχή και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα κομποστοποίησης να δηλώσουν τη συμμετοχή τους μέσω του portal του Δήμου (e-υπηρεσίες >πολίτες >δήλωση για τη συμμετοχή στη συλλογή βιοαποβλήτων).

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα