back to top
17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κ. Τοπούζογλου: Δίνουμε βάση στην εκπαίδευση των παιδιών για την προστασία της θάλασσας

Διαβάστε επίσης

Η «All For Blue» είναι μια περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση (ΑΜΚΕ), με διεθνείς δράσεις, αμιγώς εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Σκοπός της είναι η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και η ενημέρωση για τα πλαστικά μιας χρήσης και τους τρόπους αποφυγής τους.

Μάλιστα, έχει καθαρίσει περισσότερους από 300 τόνους απορριμμάτων από τις θάλασσες, έχοντας αφαιρέσει από τους βυθούς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, από…αυτοκίνητα, μηχανάκια, σόμπες και πλυντήρια, μέχρι μίξερ, καλοριφέρ, καρότσια και δομικά υλικά.

«Υποτίθεται ότι ενώ εμείς ως δύτες πρέπει να βλέπουμε στο βυθό μόνο ψάρια και ένα υγιές φυσικό τοπίο, παρατηρούμε πολύ συχνά ότι πιο παράξενο μπορείτε να φανταστείτε».

Κάπως έτσι περιέγραψε την κατάσταση με την οποία έρχονται συχνά αντιμέτωποι, η ιδρύτρια της «All For Blue» Κατερίνα Τοπούζογλου, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου, αναφερόμενη- μεταξύ άλλων – στις δράσεις που έχει φέρει εις πέρας έχοντας ως κινητήρια δύναμη την αγάπη και το πάθος της για την προστασία των θαλασσών.

Έκανε λόγο για νοοτροπίες παλαιότερων γενεών που, όπως είπε, έχουν δυστυχώς «κληροδοτηθεί» στις νεότερες και αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που στην «All For Blue» , δίνουν βάση στην εκπαίδευση των παιδιών για την προστασία της θάλασσας, μέσω σεμιναρίων και οπτικοακουστικού υλικού και εν συνεχεία προχωρούν μαζί με τις 23 ομάδες που έχουν δημιουργήσει, στη βιωματική δράση υποβρύχιου και παράκτιου καθαρισμού προκειμένου να υπάρξει μια ολιστική αντιμετώπιση απέναντι στο περιβάλλον.

Δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στον Σάββα τον καρχαρία, μια μεταλλική κατασκευή της φαρμακευτικής εταιρίας Medochemie Hellas που εγκαταστάθηκε στην παραλία Αλίμου και έχει ως στόχο να συγκεντρώνει πλαστικό για ανακύκλωση αλλά και να ευαισθητοποιεί περιβαλλοντικά όλους τους πολίτες και κυρίως τα παιδιά.

«Είναι ένα ”ανακυκλόψαρο” που έχει ξεκινήσει ως ιδέα από την Κύπρο και περιμένει τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους στην παραλία του Αλίμου να πάνε και να γεμίσουν το στόμα και την κοιλιά του με πλαστικά που έχουν χρησιμοποιήσει».

Σε αυτή την κατεύθυνση, η «All For Blue» έχει οργανώσει και ένα διαγωνισμό μέσω του οποίου καλεί τα παιδιά να «ανεβάσουν» τη φωτογραφία τους που «ταΐζουν» τον Σάββα με το hashtag #AllForBlue και κάθε εβδομάδα η πιο ευρηματική φωτογραφία κερδίζει δώρο ένα πουγκί ανοξείδωτα, μπλε καλαμάκια.

Τέλος, η κ, Τοπούζογλου, προέτρεψε όλο τον κόσμο που θα δει ένα σκουπίδι σε κάποια παραλία να μη διστάσει να το μαζέψει .

«Κάθε φορά που μαζεύουμε απορρίμματα κάνουμε καλό όχι μόνο σε εμάς τους ίδιους αλλά και στα ζώα που δε μπορούν να μιλήσουν και υφίστανται όλη αυτήν την κακοποίηση του πλαστικού από πλευράς μας και που πολλές φορές μπερδεύουν το πλαστικό με τροφή, με δυσάρεστα αποτελέσματα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα