back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σε ρυθμούς Hollywood, αλά ελληνικά, η Θεσσαλονίκη

Διαβάστε επίσης

Ατμόσφαιρα Hollywood, πρωτόγνωρες εικόνες και αυξημένη επισκεψιμότητα στην πόλη, Learjets στο αεροδρόμιο, κοσμοπολίτικες πινελιές, ενθουσιασμός και λίγη γκρίνια από τους πολίτες, συνθέτουν το σκηνικό αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη, λόγω των γυρισμάτων της ταινίας  «The Enforcer» (πρώην «Barracuda»), που είναι σε εξέλιξη.

«Η Θεσσαλονίκη αγαπάει το σινεμά βεβαίως η τοπική κοινωνία δεν είναι συνηθισμένη σε τέτοιου βεληνεκούς παραγωγές αλλά τελικά  ο κόσμος το αγκάλιασε και θέλησε να εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα,  είχαμε 10.000 αιτήσεις για συμμετοχή σε βοηθητικούς ρόλους. Οι Θεσσαλονικείς ξενυχτάνε για να παρακολουθήσουν τα γυρίσματα, υπάρχει ένας ενθουσιασμός όπως επίσης και η γνωστή ελληνική γκρίνια», θα πει στον Αθήνα 9.84, ο τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος.

«Τρία χρόνια τώρα παλεύουμε ως Περιφέρεια να προσεγγίσουμε αυτή τη βιομηχανία και είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί αυτή η ταινία πέρα από τα άμεσα οικονομικά οφέλη στην τοπική αγορά και την προβολή της πόλης θα αναδείξει τη δυνατότητα της Θεσσαλονίκης να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τέτοιων παραγωγών. Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε εδώ ένα hub, έναν κόμβο στον τομέα του κινηματογράφου. Έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό, μπορούμε να χτίσουμε τεχνογνωσία έχουμε και το τοπίο».

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι  η εν λόγω παραγωγή θα απασχολήσει ελάχιστους επαγγελματίες από τη χώρα μας, ο κ. Θάνος τόνισε:

«Επειδή αυτή η ταινία είναι μια ταινία- πιλότος για να αποκτήσουμε την τεχνογνωσία στόχος μας είναι σε δύο χρόνια από τώρα να είναι όλο το τεχνικό προσωπικό να είναι Έλληνες. Για αυτό το σκοπό για την ενίσχυση της κινηματογραφικής εκπαίδευσης και των επαγγελματιών στην περιοχή, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας υπέγραψε δύο μνημόνια συνεργασίας για τη σύμπραξη μεταξύ του Film Office της Περιφέρειας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Παράλληλα δημιουργήσαμε το Μητρώο Επαγγελματιών (Industry Guide) στη ιστοσελίδα του Film Office, όπου μπορούν να εγγραφούν καταθέτοντας το βιογραφικό τους οι επαγγελματίες της Κεντρικής Μακεδονίας και εμείς σε όσες παραγωγές θα έρχονται και φιλοδοξούμε να έχουμε πολλές θα απευθυνόμαστε στη τοπική αγορά. Αν πάει καλά αυτή η ταινία σχεδιάζουμε δύο ακόμη μεγαλύτερου budget παραγωγές για τη περιοχή».

Ποια είναι η προβολή της Θεσσαλονίκης όταν, με βάση το σενάριο, η υπόθεση της ταινίας διαδραματίζεται στο Μαϊάμι

«Μπορεί η ταινία να μην έχει γεωγραφικό προσδιορισμό τη Θεσσαλονίκη και το Δέλτα Αξιού ωστόσο η προβολή ενός τόπου μέσω μιας κινηματογραφικής ταινίας εξυπηρετείται και με άλλους τρόπους» εξηγεί ο κ. Θάνος. «Παραδείγματος χάρη στην Κροατία που γυρίστηκε το Game of Thrones δημιουργήθηκε ένα τεράστιο τουριστικό κύμα, χωρίς να αναφέρεται πουθενά στην ταινία, η Κροατία. Υπάρχουν τουριστικοί οδηγοί που βασίζονται στα μέρη που γυρίστηκαν κάποιες ταινίες είτε αναφέρονται στην ταινία είτε όχι, ανεβάζοντας την επισκεψιμότητα τους. Επίσης σήμερα η πληροφορία είναι διάχυτη όσοι ενδιαφέρονται για το σινεμά, θεατές και επαγγελματίες θα πληροφορηθούν που έγιναν τα γυρίσματα».

Η τόνωση της τοπικής οικονομίας επίσης είναι πολύ σημαντική, για τους δύο μήνες, που θα διαρκέσουν τα γυρίσματα και επιπλέον όλοι αυτοί οι επισκέπτες , διάσημοι και μη, είναι εν δυνάμει πρεσβευτές του τόπου. Η ταινία αυτή θα διαφημίσει τη Θεσσαλονίκη κυρίως ως ένα τόπο που μπορεί να αντεπεξέλθει σε τέτοιες μεγάλες παραγωγές. Πρόκειται  για μια κίνηση εξωστρέφειας, που μόνο όφελος έχει για την περιοχή μας», καταλήγει ο κ. Θάνος».

Καλλιόπη Ασλανίδου 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα