back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αφγανιστάν: 1000 στρατιώτες αυτομόλησαν στο Τατζικιστάν μετά από μάχες με τους Ταλιμπάν

Διαβάστε επίσης

Περισσότεροι από χίλιοι Αφγανοί στρατιώτες κατέφυγαν στο Τατζικιστάν κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε έπειτα από μάχες με τους Ταλιμπάν, ανακοίνωσε σήμερα η Κρατική Επιτροπή για την Εθνική Ασφάλεια του Τατζικιστάν, ενώ την ίδια ώρα οι αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις σχεδιάζουν αντεπίθεση στις βόρειες επαρχίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών ασφαλείας του Τατζικιστάν, την οποία επικαλέστηκε το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Khovar, “1.037 στρατιώτες των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων υποχώρησαν και κατέφυγαν στο έδαφος του Τατζικιστάν για να σώσουν τη ζωή τους έπειτα από ένοπλες συγκρούσεις με τους Ταλιμπάν”.

Στην ανακοίνωση αυτή προστίθεται ότι “οι ένοπλοι Ταλιμπάν έθεσαν πλήρως υπό τον έλεγχό τους” έξι περιοχές της επαρχίας Μπανταχσάν, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, τα κοινά σύνορα της οποίας με το Τατζικιστάν εκτείνονται σε 910 χιλιόμετρα.

Πολλές εκατοντάδες Αφγανοί στρατιώτες έχουν ήδη διασχίσει τα σύνορα για να γλιτώσουν από την επίθεση των Ταλιμπάν στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. Το Τατζικιστάν τους έχει επιτρέψει να περάσουν στο έδαφός του, επικαλούμενο “την αρχή καλής γειτονίας και σεβασμού της θέσης μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις του Αφγανιστάν”.

Οι Ταλιμπάν έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους από τα τέλη Ιουνίου το πιο σημαντικό μεθοριακό πέρασμα με το Τατζικιστάν και άλλα σημαντικά σημεία διέλευσης με τη χώρα αυτήν, όπως και περιοχές που οδηγούν στην μεγάλη αφγανική πόλη Κουντούζ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου πενήντα χιλιομέτρων.

Οι Ταλιμπάν έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις τους από τότε που άρχισε τον Μάιο η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς ημέρες.

Απέναντι στις διαδοχικές πανωλεθρίες που έχει υποστεί ο αφγανικός στρατός, ιδιαίτερα στις επαρχίες του βορρά, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε μια πιθανή “επιβράδυνση” των επιχειρήσεων και ο αρχηγός των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ο στρατηγός Σκοτ Μίλερ, δεν απέκλεισε την Τρίτη αεροπορικά πλήγματα κατά των Ταλιμπάν.

Εξάλλου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, το οποίο επικαλείται σύμβουλο του Αφγανού προέδρου Άσραφ Γάνι, οι αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις σχεδιάζουν αντεπίθεση στις βόρειες επαρχίες της χώρας μετά την κατάληψη εδαφών από τους Ταλιμπάν.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χαμντουλάχ Μόχιμπ δήλωσε σε συνέντευξή του στο RIA ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν περίμεναν την επίθεση των Ταλιμπάν, αλλά “απολύτως σίγουρα” θα αντεπιτεθούν.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα