back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Αυστραλία: Σκέψεις για παράταση του λοκντάουν στο Σίδνεϊ

Διαβάστε επίσης

Η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι επόμενες δύο ημέρες θα είναι «ουσιαστικά κρίσιμες» για το αν το λοκντάουν στο Σίδνεϊ, το οποίο έχει προγραμματιστεί να τερματιστεί στις 9 Ιουλίου, θα παραταθεί, μετά την αύξηση των μολύνσεων από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.

Περισσότερα από πέντε εκατομμύρια κάτοικοι του Σίδνεϊ έχουν λάβει εντολές αυστηρού περιορισμού στα σπίτια τους, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων από το τελευταίο ξέσπασμα των μολύνσεων έχει ξεπεράσει τα 300 περιστατικά.

Η Νέα Νότια Ουαλία ανέφερε σήμερα 35 κρούσματα τοπικής μετάδοσης.

«Αναμένουμε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε απομόνωση θα συνεχίσει να αυξάνεται» δήλωσε η πολιτειακή πρωθυπουργός Γκλάντις Μπερετζικλιάν στους δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ. «Αυτό που πραγματικά κοιτάμε είναι ο αριθμός των ανθρώπων που παραμένουν μολυσμένοι στην κοινότητα και πώς αυτό θα επιδράσει, μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες».

Από τα σημερινά περιστατικά μόλυνσης, τα 28 ήταν σε περιορισμό στο σύνολο ή σε μέρος της περιόδου ποιυ συνέβη η μόλυνση, ενώ επτά περιστατικά πέρασαν χρόνο στην κοινότητα ενώ είχαν μολυνθεί.

«Οι επόμενες δύο ημέρες θα είναι απολύτως κρίσιμες», τόνισε η Μπερετζικλιάν.

Το Σίδνεϊ, η πόλη της Αυστραλίας που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από το τελευταίο ξέσπασμα των κρουσμάτων στην Αυστραλία, δίνει μάχη για να ελέγξει το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, που παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα.

Το Περθ, το Μπρίσμπεϊν και η βόρεια πόλη του Ντάργουιν εξήλθαν από λοκντάουν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μετά την κίνηση των αξιωματούχων στις πόλεις αυτές, να θεωρήσουν ότι το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Η Μπερετζικλιάν δήλωσε ότι το λοκντάουν ήταν αποτελεσματικό μέχρι τώρα για τον περιορισμό των νέων περιστατικών μόλυνσης σε δεκάδες αντί των εκατοντάδων, παρά το γεγονός ότι πολλοί παραβίασαν τους κανόνες για την προστασία της δημόσιας υγείας, βοηθώντας στην εξάπλωση του ιού.

Σε αρκετούς παίκτες μιας ομάδας του συνδέσμου ράγκμπι της Αυστραλίας επιβλήθηκε πρόστιμο 1.000 δολαρίων Αυστραλίας (635 ευρώ) από την αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας για παραβίαση των κανόνων δημόσιας υγείας μετά τη διοργάνωση ενός πάρτι.

Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα που εξαπλώνεται ταχύτατα και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και έχει καταγραφεί ως μία από τις παραλλάξεις ουσιαστικής ανησυχίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), έχει πυροδοτήσει τους φόβους για ένα σημαντικό ξέσπασμα των κρουσμάτων στην Αυστραλία εξαιτίας της αργής εξέλιξης του προγράμματος εμβολιασμού.

Η επιβολή λοκντάουν, η εφαρμογή ευέλικτων συστημάτων ιχνηλάτησης, αλλά και σκληροί κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως και ο υψηλός βαθμός συμμόρφωσης της κοινότητας στην εφαρμογή των μέτρων, βοήθησαν την Αυστραλία να καταστείλει προηγούμενα ξεσπάσματα έχοντας καταγράψει λίγο περισσότερα από 30.750 περιστατικά μόλυνσης και 910 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας.

Με τις πολιτείες της Αυστραλίας να απαιτούν περισσότερες δόσεις του εμβολίου της Pfizer, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε ότι αναμένει 400.000 περισσότερες δόσεις εμβολίου αυτό το μήνα, αυξάνοντας τη μηνιαία προμήθεια στα 2,8 εκατομμύρια δόσεις.

Στο Κουίνσλαντ, οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι περίπου 140.000 κάτοικοι, που έχουν εγγραφεί για τις δόσεις εμβολίου Pfizer, είναι ενδεχόμενο να περιμένουν μέχρι τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο, εξαιτίας της έλλειψης στην τροφοδοσία των εμβολίων.

Στο μεταξύ, οι αρχές στη γειτονική Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσαν σήμερα ότι 150.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, η μεγαλύτερη παρτίδα μέχρι σήμερα, έφτασαν λίγες ημέρες πριν η χώρα ξεμείνει από τις προμήθειες του εμβολίου.

Καθώς η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία τα κατάφεραν αρκετά καλά σε σύγκριση με άλλες αναπτυγμένες χώρες, κρατώντας σχετικά χαμηλά τους αριθμούς της COVID-19, οι αριθμοί της διάθεσης των εμβολίων στις δύο χώρες είναι μεταξύ των χαμηλότερων.

Ποσοστό μικρότερο από το 10% του ενήλικου πληθυσμού στην Αυστραλία, που είναι λίγο μεγαλύτερος από 20,6 εκατομμύρια, έχει μέχρι τώρα εμβολιαστεί πλήρως, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 30% έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση.

Ποσοστό περίπου 9% του πληθυσμού των 5 εκατομμυρίων κατοίκων της Νέας Ζηλανδίας έχουν εμβολιαστεί πλήρως μέχρι τώρα, ενώ περισσότεροι από 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα