back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Τζο Μπάιντεν επαναβεβαιώνει τη στήριξη στον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επαναβεβαίωσε σε επιστολή του χθες Δευτέρα, ημέρα της εθνικής εορτής της Βενεζουέλας, την υποστήριξη της χώρας του στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο η Ουάσινγκτον έχει αναγνωρίσει ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο του λατινοαμερικάνικού κράτους.

«Περισσότερο παρά ποτέ παραμένουμε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε τον αγώνα για την ελευθερία για όλους τους πολίτες της Βενεζουέλας μέσω μιας ειρηνικής και δημοκρατικής μεταβίβασης» της εξουσίας, ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος στην επιστολή που απηύθυνε στον «κ. Πρόεδρο».

Οι ΗΠΑ, όπως περίπου 50 ακόμη χώρες της διεθνούς κοινότητας, δεν αναγνωρίζουν τη νίκη του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο στις εκλογές του 2018, από τις οποίες απείχε η αντιπολίτευση. Αναγνωρίζουν τον κ. Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο και έχουν επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Βενεζουέλα για να αναγκάσουν τον αρχηγό του κράτους να εγκαταλείψει την εξουσία.

«Αυτή την ημέρα», δηλαδή στην επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας, «υπογραμμίζουμε το τεράστιο έργο που έχει γίνει (…) σε αναζήτηση μιας μετάβασης (…) υπό την ηγεσία σας», αναφέρει η επιστολή του κ. Μπάιντεν στον κ. Γκουαϊδό μέσω του γραφείου αντιπροσώπευσης των συμφερόντων των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, που έχει μεταφερθεί στην Κολομβία.

Την αυθεντικότητα του εγγράφου αυτού επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματική πηγή.

Το κείμενο αυτό δημοσιοποιείται καθώς οι ΗΠΑ και η ΕΕ φάνηκαν διατεθειμένες, με κοινή διακήρυξή τους την 25η Ιουνίου, να «επανεξετάσουν» τις κυρώσεις εάν υπάρξει πρόοδος ενόψει της διεξαγωγής αξιόπιστων εκλογών.

Διεξάγονται διαπραγματεύσεις εδώ και μερικές εβδομάδες ανάμεσα στην κυβέρνηση του κ. Μαδούρο, την αντιπολίτευση και τη διεθνή κοινότητα.

Το τελευταίο διάστημα γίνονται παράλληλα συνομιλίες στις τάξεις της διασπασμένης αντιπολίτευσης για να αποφασιστεί εάν θα πάρει μέρος στις περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου, αφού απείχε από τις προεδρικές του 2018 και τις βουλευτικές του 2020.

Ουάσινγκτον και Καράκας διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους το 2019, μετά την αναγνώριση από τον Λευκό Οίκο του κ. Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου. Η αμερικανική πρεσβεία στο Καράκας έκλεισε και την υποκαθιστά γραφείο αντιπροσώπευσης των αμερικανικών συμφερόντων στη Βενεζουέλα στην Μπογοτά.

Ως πρόσφατα ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο χρησιμοποιούσε συμφιλιωτικό τόνο στις ομιλίες του όταν αναφερόταν στον Δημοκρατικό ομόλογό του, που διαδέχθηκε τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας τηρούσε εξαρχής πολύ εχθρική στάση απέναντί του. Ωστόσο, την Παρασκευή κατηγόρησε τη CIA και τον αμερικανικό στρατό πως απεργάζονται σχέδια για τη δολοφονία του και διερωτήθηκε αν έχουν εγκριθεί από τον κ. Μπάιντεν.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα