back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Βασικά θέματα: Η ριψοκίνδυνη κίνηση για άρση των περιορισμών στην Αγγλία από τις 19 Ιουλίου, ο προβληματισμός για τη χρήση μάσκας και στις ΗΠΑ αλλά και το ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Στη Βρετανία: Για «στοίχημα» κάνουν λόγο οι Times, Guardian, Daily Mirror και η Metro σε ό,τι αφορά πλήρη άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί κατά της Covid 19 σε δύο εβδομάδες.

Ο Guardian αναφέρει ότι η Αγγλία θα γίνει η μόνη κοινωνία στην Ευρώπη χωρίς περιορισμούς «ένα ακραίο παράδειγμα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, όπου οι περιορισμοί παραμένουν». Αναφέρει πως έναντι του μέτρου στέκεται το κόμμα των Εργατικών και αρκετοί δήμαρχοι.

Για ριψοκίνδυνη κίνηση εν μέσω ενός τεράστιου κύματος κρουσμάτων κάνουν λόγο οι The Times. «Ο Μπόρις ρίχνει τη ζαριά του» αναφέρει η Metro, που χαρακτηρίζει την κίνηση «τολμηρή» ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη χρήση της μάσκας.

«Πείραμα» για τον υπόλοιπο κόσμο γίνεται η Βρετανία καθώς είναι η πρώτη χώρα – μετά την ανακοίνωση χθες από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον της άρσης των περισσότερων μέτρων για την πανδημία – η οποία θα βασιστεί από τις 19 Ιουλίου αποκλειστικά στα εμβόλια και όχι στα μέτρα κοινωνικής απόστασης. Παρ’ όλα αυτά ο Τζόνσον δεν άνοιξε τα σύνορα για τους βρετανούς τουρίστες – κάτι που αφορά ιδιαίτερα τη χώρα μας – τονίζοντας πως οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Επιβεβαιώνοντας τις φήμες περί κατάργησης των περισσότερων περιορισμών, ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι όλες οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ανοίξουν και πάλι, συμπεριλαμβανομένων και των νυχτερινών κέντρων. Η 19η Ιουλίου θα σημάνει το τέλος μιας σειράς περιορισμών. Ειδικότερα, καταργούνται οι περιορισμοί για συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπως και η τήρηση του κανόνα του ενός μέτρου στις κοινωνικές αποστάσεις. Τέλος μπαίνει και στη χρήση μάσκας, ωστόσο θα υπάρχει σύσταση για τις περιπτώσεις που ενδείκνυται. Επίσης, δεν είναι υποχρεωτική η τηλεργασία και ο βρετανός πρωθυπουργός παρότρυνε τις επιχειρήσεις να εξετάσουν τρόπους για την ασφαλή επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία.

Τα πιστοποιητικά Covid δεν είναι υποχρεωτικά για την κυβέρνηση, προκειμένου κάποιος να μπει σε κάποιον χώρο. Ωστόσο οι επιχειρηματίες έχουν το δικαίωμα να τα χρησιμοποιήσουν, διευκρίνισε. Τόνισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκστρατεία εμβολιασμού. Στόχος είναι να επιταχυνθούν τα εμβόλια για τους κάτω των 40 ετών, ενώ μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης θα μεσολαβούν 8 και όχι 12 εβδομάδες. Παράλληλα, οι Αρχές θα συνεχίσουν τόσο τα τεστ όσο και την ιχνηλάτηση, με στόχο να αντικατασταθεί η απομόνωση με καθημερινές εξετάσεις. Παρουσιάζοντας το βήμα 4 του προγράμματος άρσης των μέτρων, ο βρετανός πρωθυπουργός εξήγησε ότι για να ενεργοποιηθεί θα υπάρξει νέα εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων στις 12 Ιουλίου. Η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τις χώρες που βρίσκονται στην κόκκινη λίστα.

Στις ΗΠΑ: Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος δρ Αντονι Φάουτσι δήλωσε σε συνέντευξή του στο δίκτυο NBC ότι σε κάποιες περιοχές της χώρας με χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού και αυξανόμενους αριθμούς κρουσμάτων οι πολίτες «θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να συνεχίσουν να φορούν μάσκες για τη δική τους ασφάλεια, παρά το γεγονός ότι τα εμβόλια από μόνα τους είναι πολύ αποτελεσματικά». Το κατά πόσο οι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να φορούν μάσκα είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς Αμερικανούς. Το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσε τον Μάιο ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες, ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους, και δεν έχει αλλάξει έκτοτε αυτή την οδηγία. Ωστόσο, δεδομένης της αυξανόμενης ανησυχίας λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι στην κομητεία του Λος Αντζελες προέβησαν σε συστάσεις προς τους εμβολιασμένους πολίτες να φορούν μάσκες σε αρκετά μέρη.

Στο Λουξεμβούργο: Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Χαβιέ Μπετέλ θα παραμείνει στο νοσοκομείο για άλλες «δύο με τέσσερις ημέρες» λόγω της επιμονής των συμπτωμάτων του κορωνοϊού, καθώς, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του χθες, βρίσκεται «σε σοβαρή αλλά σταθερή» κατάσταση, αναφέρει το Politico. Ο 48χρονος Μπετέλ βρισκόταν σε αυτο-απομόνωση από τις 27 Ιουνίου, όταν βγήκε θετικός σε τεστ για COVID-19, και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο την Κυριακή «προληπτικά», επειδή αντιμετώπιζε αναπνευστικές δυσκολίες. Αρχικά η νοσηλεία ήταν προγραμματισμένη για 24 ώρες, αλλά υπήρξε ανάγκη να παραταθεί. Διευκρινίζεται ότι παρά τα αναπνευστικά προβλήματα δεν έχει διασωληνωθεί. Ο Μπετέλ διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό μόλις 48 ώρες μετά τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, όπου είχε συναντηθεί με πολλούς ευρωπαίους ηγέτες. Στην αρχή εμφάνισε ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό και πονοκέφαλο, και πολλοί από τους ηγέτες της ΕΕ ανησύχησαν, όμως κανείς εξ αυτών δεν φαίνεται να κόλλησε. Ο Μπετέλ είχε κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca στις 6 Μαΐου και δεν πρόλαβε να κάνει τη δεύτερη.

Για Διαδικασία Βερολίνου: «Που βαδίζουν τα Δυτικά Βαλκάνια;» Αναρωτιούνται οι FT. Με την αποχώρηση της Άγκελα Μέρκελ η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, που σε μεγάλο βαθμό την αγνοεί η πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών, χάνει ένα σημαντικό σύμμαχο. Παρά το γεγονός ότι η Μέρκελ εσχάτως αντιλήφθηκε τη στρατηγικής σημασίας επιλογή να παραμείνουν τα Βαλκάνια εντός μιας ευρωπαϊκής πορείας, ωστόσο παρέμεινε δεσμευμένη και επιχείρησε πολλές φορές να δώσει λύσεις και να πιέσει ανάλογα όταν μια χώρα ξέφευγε της πορείας της. «Δεν μπορεί κανείς να πει ότι ήταν ενθουσιώδης υποστηρίκτρια της διεύρυνσης, ωστόσο επένδυσε πολιτικό κεφάλαιο φτάνοντας σε σημείο να μην είναι τόσο δημοφιλής στο ίδιο της το κόμμα στη Γερμανία ή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» σημειώνει ανώτατος αξιωματούχος, υπό καθεστώς ανωνυμίας. Αυτό που επί της ουσίας την έκανε να αλλάξει σκεπτικό ήταν η ολοένα αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή το 2012-2014 αλλά και αργότερα, η ενισχυμένη στρατηγική επενδύσεων της Κίνας στα Δυτικά Βαλκάνια. Από το 2014, η λεγόμενη διαδικασία του Βερολίνου συγκέντρωνε Ευρωπαίους και Βαλκάνιους ηγέτες επιδιώκοντας να πετύχει πρακτικούς στόχους λόγω έλλειψης προόδου στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των χωρών της περιοχής. Ένα τέτοιο μέτρο αφορά την άρση του κόστους περιαγωγής στις τηλεφωνικές επικοινωνίες. Αλλά ακόμα και με την ανάμειξη της Μέρκελ το βασικό θέμα των χωρών όπως της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας είναι ότι η Ε.Ε απέτυχε να τηρήσει τη δέσμευσή της να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με τις δύο αυτές χώρες. Ελάχιστες ευρωπαϊκές επενδύσεις έδωσαν «χώρο» σε αντίστοιχες ρωσικές και κινεζικές». «Η Ε.Ε δεν στήριξε τελικά την επιδίωξη της για στρατηγική αυτονομία των Δυτικών Βαλκανίων με επαρκή οικονομικά μέσα… επομένως ήταν καταδικασμένη μια τέτοια κίνηση» αναφέρει ο Ντούσαν Ρέλιτς, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου για θέματα διεθνών σχέσεων και ασφάλειας στις Βρυξέλλες. Από την πλευρά της χθες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε στη Σύνοδο ότι η πρώτης προτεραιότητα θα είναι να επιταχύνει τη διεύρυνση σε όλη την περιοχή και να στηρίξει τους εταίρους στα Δυτικά Βαλκάνια ώστε να προχωρήσουν με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα τους φέρουν πιο κοντά στην Ε.Ε. Αλλά μόνο ένα κόμμα στη Γερμανία είναι απόλυτα δεσμευμένο με αυτό το στόχο, οι «Πράσινοι». Η διάθεση στη Γαλλία και σε άλλες χώρες ακόμα δεν έχει αλλάξει ενώ η Βουλγαρία συνεχίζει να μπλοκάρει την ευρωπαϊκή προοπτική της Β. Μακεδονίας, Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να δει κανείς πώς θα εκπληρωθούν όλες αυτές οι υποσχέσεις, σημειώνουν οι FT.

Στη Γερμανία: Οι Πράσινοι φαίνεται να καθηλώνονται σε ποσοστά γύρω στο 20%, τρεις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου αναφέρουν οι FT. Η δημοσκοπική έκρηξη, που τοποθετούσε το ισχυρότερο πράσινο κόμμα της Ευρώπης στην πρώτη θέση και σε απόσταση βολής από την καγκελαρία, αποδείχθηκε βραχύβια. Οι αναλυτές θεωρούν ότι μπροστά στο ενδεχόμενο ανατροπής του πολιτικού σκηνικού από τους Πρασίνους ξεκίνησε μια σαρωτική πολιτική αντεπίθεση από τη Χριστιανοδημοκρατία, από επιχειρηματικές ενώσεις και λομπίστες, με στόχο την πολιτική των Πρασίνων συνολικά και την υποψηφιότητα της Αναλένα Μπέρμποκ συγκεκριμένα. Μπροστά στον καταιγισμό αλλαγών στη βιομηχανία, στο ενεργειακό σύστημα, στις μεταφορές, στη γεωργία, στις καθημερινές συνήθειες που απαιτούνται για τον μετριασμό της κλιματικής κρίσης, ενεργοποιήθηκαν τα πιο συντηρητικά αντανακλαστικά της γερμανικής κοινωνίας.

Για Λευκορωσία: Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλς Μισέλ εξέφρασαν αλληλεγγύη προς τη Λιθουανία και καταδίκασαν τη χρησιμοποίηση των μεταναστών «ως πολιτικό εργαλείο» μετά την απόφαση της Λευκορωσίας να αποστείλει έναν άνευ προηγουμένου αριθμό ανθρώπων – στην πλειοψηφία τους Ιρακινούς – να περάσουν τα σύνορα, σημειώνουν οι FT.

Για πληθωρισμό: Επτά κράτη στην κεντρική Ευρώπη βρίσκονται ενώπιον μιας μεγάλης πληθωριστικής πίεσης: ο πληθωρισμός στην Πολωνία έφθασε στο 4,7% τον Μάιο, ενώ στην Ουγγαρία έφθασε στο 5,1%, τον υψηλότερο στην Ε.Ε. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των κεντρικών τραπεζών και των εθνικιστικών κυβερνήσεων που δαπανούν αλόγιστα, σχολιάζει το Politico.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα