back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

2η χρονιά για το λογοτεχνικό «Βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας 2021»

Διαβάστε επίσης

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας και την Ακαδημία Γκονκούρ, διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά το λογοτεχνικό «Βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας 2021» το οποίο ενισχύει τη γαλλοφωνία, εξοικειώνει τους συμμετέχοντες με τα λογοτεχνικά βραβεία της Γαλλίας και καλλιεργεί την απόλαυση της ανάγνωσης της γαλλικής λογοτεχνίας.

Το βραβείο Γκονκούρ είναι ένα από τα σημαντικότερα βραβεία της γαλλικής λογοτεχνίας και απονέμεται αποκλειστικά σε έργο του τρέχοντος έτους. Κατά τον Σεπτέμβριο, σταδιακά ανακοινώνονται βραχείες λίστες επιλεγμένων έργων – δεκαπέντε, οκτώ και, τελικά, τέσσερα έργα – και η απονομή του βραβείου πραγματοποιείται περί τις αρχές Νοεμβρίου. Εκτός από το κύριο λογοτεχνικό βραβείο που αναφέρθηκε, η Ακαδημία Γκονκούρ απονέμει και άλλες κατηγορίες βραβείων όπως το Γκονκούρ μαθητών Λυκείου, το Γκονκούρ Ποίησης, Νουβέλας, Βιογραφίας, πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα. Επίσης, συντονίζει τα βραβεία Γκονκούρ-Εξωτερικού.

Στην τελική τετράδα για το Γκονκούρ 2020, επελέγησαν οι : Djaili Amadou Amal για το μυθιστόρημά της Les Impatientes, εκδ. Emmanuelle Collas, ο Hervé Le Tellier (Ερβέ Λε Τελιέ) για το μυθιστόρημά του L’Anomalie, εκδ. Γκαλιμάρ (στα ελληνικά, Η Ανωμαλία, μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδ. Opera), ο Camille de Toledo για το Thésée, sa vie nouvelle, eκδ. Verdier και ο Maël Renouard για το L’Historiographe du royaume, εκδόσεις Grasset και το βραβείο απέσπασε ο Hervé Le Tellier (Ερβέ Λε Τελιέ) με ψήφους 8 υπέρ και 2 κατά.

Στη φετινή διοργάνωση του «Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας» συμμετέχουν δέκα κριτικές επιτροπές – που απαρτίζονται από περισσότερους από 100 φοιτητές 10 πανεπιστημίων ποικίλων σχολών – οι οποίες ολοκλήρωσαν την ανάγνωση των τεσσάρων μυθιστορημάτων, έχουν συνομιλήσει διαδικτυακά με τους τέσσερεις συγγραφείς και θα απονείμουν το βραβείο την Πέμπτη 8 Ιουλίου, στις 19:00, μέσω τηλεδιάσκεψης και παρουσία του συγγραφέα και Ακαδημαϊκού Πιερ Ασουλίν.

Συγκεκριμένα, συμμετέχουν τα παρακάτω πανεπιστήμια και σχολές:
ΑΠΘ (Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας)
Δημοκρίτειο παν. Θράκης (Νομική Σχολή)
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Μεταπτυχιακό τμήμα “Δημιουργική Γραφή”
και Μεταπτυχιακό τμήμα “Διδακτική της Γαλλικής ως Ξένης Γλώσσας”)
ΕΚΠΑ (Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας)
Παν. Θεσσαλίας (Τμήματα: Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών,
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Τεχνολόγων Γεωπόνων, Παιδαγωγικό Δημοτικής
Εκπαίδευσης, Ιατρικής, Φυσικοθεραπείας)
Ιόνιο πανεπιστήμιο (Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας,
Μουσειολογίας)
Παν. Ιωαννίνων (Τμήμα Μουσικών Σπουδών)
Πολυτεχνείο Κρήτης
Παν. Πειραιά (Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων)
ΠΑΜΑΚ
Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (Γυμνάσιο-Λύκειο)

 

Επίτιμος πρόεδρος της 2ης διοργάνωσης έχει οριστεί ο συγγραφέας και μεταφραστής, Χρήστος Χρυσόπουλος. Το αποτέλεσμα θα κοινοποιηθεί την Πέμπτη 8 Ιουλίου μετά τις
21:00.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα