back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Γ. Χρούσος: Όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις είναι πλήρως προστατευμένοι, δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά ή να χάσουν τη ζωή τους από κορονοϊό

Διαβάστε επίσης

«Και τα τέσσερα διαθέσιμα στη χώρα μας εμβόλια είναι αποδοτικά. Όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις είναι πλήρως προστατευμένοι και δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά ή να χάσουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό. Ακόμα και εκείνοι που έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση είναι μερικώς προστατευμένοι», δήλωσε ο Ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμού Γιώργος Χρούσος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Ελευθερία Κουμάντου.

Ο κ. Χρούσος, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

«Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε όλοι ότι πρέπει να εμβολιαστούμε διότι όταν επικρατήσει το νέο στέλεχος Δέλτα, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα είναι φοβερά ευάλωτοι και ιδίως οι μεγάλες ηλικίες. Το νέο στέλεχος μπορεί να μην είναι ακόμα πολύ διαδεδομένο στη χώρα μας αλλά είναι εδώ και προχωράει γρήγορα».

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των μέτρων προστασίας με έμφαση στην τήρηση των αποστάσεων και στη χρήση της μάσκας, ακόμα και την επαναφορά της και στους εξωτερικούς χώρους, καθώς, όπως διευκρίνισε, η μετάλλαξη Δέλτα έχει τέτοια δυναμική που μεταδίδεται ακόμα και από απόσταση τεσσάρων μέτρων.

Μάλιστα, αναφερόμενος στην αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, επισήμανε ότι εν πολλοίς οφείλεται και στο νέο στέλεχος του Covid-19 καθώς και στο γεγονός ότι παρατηρείται χαλάρωση των πολιτών και δεν τηρούνται οι αποστάσεις.

Πάντως, αναφερόμενος στην πορεία του εμβολιαστικού σημείωσε ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή, η προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα είναι «χλιαρή» καθώς υποδέχονται λιγότερο κόσμο από τις δυνατότητές τους.

Σχετικά με το αν θα πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά εμφανίστηκε επιφυλακτικός τονίζοντας ότι αν και τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι θετικά, εντούτοις, ακόμα αναμένουν τα αποτελέσματα περισσότερων σχετικών μελετών.

Ωστόσο, εκτίμησε ότι τα παιδιά άνω των 15 ετών έχουν όφελος να κάνουν το εμβόλιο καθώς και τα ίδια μεταδίδουν τον ιό αλλά και κινδυνεύουν να κολλήσουν.

Τέλος, ερωτηθείς αν θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά του Covid-19, ανέφερε: «Θεωρώ ότι στη μεγάλη ανάγκη, αν υπάρξει δηλαδή ένα τέταρτο κύμα του νέου στελέχους και αυξηθούν οι θάνατοι στις ΜΕΘ, θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι, τουλάχιστον οι υγειονομικοί, πιθανόν οι δάσκαλοι. Η κόκκινη γραμμή θα είναι αν ξαναμπούμε σε ένα κύμα θανάτων».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα