back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: Αυτή η διετία επούλωσε τις πληγές της περασμένης πενταετίας και παράγει έργο με σχέδιο δεκαετίας

Διαβάστε επίσης

Την άμυνα στη νέα μετάλλαξη, χαρακτήρισε ως άμεσο στοίχημα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας απόψε στο συνέδριο του Economist.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι “ο εμβολιασμός είναι η μόνη ασπίδα στον κίνδυνο” και χαρακτήρισε “εθνική ανάγκη να επιταχυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, ειδικά για τους συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας που παραμένουν ακόμα ανεμβολίαστοι”.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι “αφού η χώρα δεν μπορεί να ξαναμπεί σε καραντίνα- όπως ανέφερε- “ο στόχος να εμβολιαστεί το 70% των Ελλήνων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού πρέπει να επιτευχθεί”. “Με πειθώ αλλά και με μέτρα. Έτσι ή αλλιώς”, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι “η Πολιτεία θα προσαρμόζει διαρκώς την πολιτική της, ειδικά στην λειτουργία της διασκέδασης που είναι αποδεδειγμένο πια ότι ο ιός διακινείται πολύ γρήγορα μεταξύ των νέων”, για τους οποίους επισήμανε ότι πρέπει να ελέγχονται με συχνά τεστ.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η στήριξη της οικονομίας θα συνεχιστεί, όπως έχει ανακοινωθεί, και το τρέχον εξάμηνο, με μέτρα ύψους ακόμα 4, 5 δις, προσθέτοντας όμως ότι και το μεταρρυθμιστικό σχέδιο θα συνεχιστεί και θα επιταχυνθεί, οι φόροι θα συνεχίσουν να μειώνονται, οι επενδύσεις για νέες δουλειές να αυξάνονται, οι αλλαγές να προχωρούν.

Αναφερόμενος στην οικονομία χαρακτήρισε “απολύτως ρεαλιστικές τις αισιόδοξες προβλέψεις για επόμενη ημέρα”, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τις θερινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αναπτυξη το 2021 θα είναι στην Ελλάδα 4,3 % σχεδόν ταυτόσημη με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, υψηλότερη από την πρόβλεψη 3,6 % του προϋπολογισμού και το 2022 θα εκτοξευθεί στο 6%.

Επισήμανε ωστόσο ότι ο ίδιος αποδίδει μεγαλύτερη σημασία στις αναλύσεις που φέρνουν την Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη στην αύξηση των επενδύσεων με ποσοστά 13% για φέτος και 15% του χρόνου και τόνισε ότι “πρέπει να γεφυρώσουμε το επενδυτικό κενό που μας χωρίζει από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, είναι η πρώτη μας προτεραιότητα”.

Εκτίμησε στο πλαίσιο αυτό ότι “ο στόχος που είχαμε θέσει ήταν ρεαλιστικός. Να αντιστρέψουμε την ύφεση από την πανδημία και να περάσουμε ήδη από φέτος σε διατηρήσιμη ανάπτυξη ώστε το 2022 η χώρα να απαλλαγεί οριστικά από το καθεστώς εποπτείας έχοντας ταυτόχρονα περιορίσει σε μονοψήφιο αριθμό τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το 2023 να μπορεί να πετύχει και πάλι πρωτογενή πλεονάσματα, διεκδικώντα από το πρώτο εξάμηνο άνοδο επιτέλους σε επενδυτική βαθμίδα”

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση “σε 24 μήνες, έλυσε γρίφους του παρελθόντος και του παρόντος, ανοίγοντας δρόμους του μέλλοντος” και τόνισε ότι «παρά τους 17 μήνες της μάχης της υγείας, αυτή η διετία επούλωσε τις πληγές της περασμένης 5ετίας και παράγει έργο με σχέδιο δεκαετίας”.

Οι τέσσερις λόγοι στους οποίους στήριξε την αισιοδοξία του για την οικονομία σχετίζονται με τις αυξημένες καταθέσεις στην Ελλάδα αντιστοιχούν ήδη στο 14% του ΑΕΠ, που είναι οι υψηλότερες στις χώρες του ΟΟΣΑ αμέσως μετά των ΗΠΑ, στο Σχέδιο “Ελλάδα 2.0” που προβλέπει εκταμιεύσεις 7,5 δις μέσα στο 2021, στο γεγονός ότι κράτος ήδη δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία μας, ενώ τα κόκκινα δάνεια θα είναι σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το 2022, αλλά και στην εκτίμηση ότι τώρα ξεκινούν και οι ευνοϊκές συνέπειες των διαρθρωτικών αλλαγών που συντελέστηκαν μέσα στην πανδημία. Εκτίμησε μάλιστα ότι το «ψηφιακό κράτος» και η τηλεργασία, το νέο εργασιακό πλαίσιο, ο αναπτυξιακός νόμος και, κυρίως, η διάλυση μύθων και προκαταλήψεων για την Ελλάδα, την καθιστούν ήδη προορισμό για επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για ποιοτική διάσταση που έχει το αναπτυξιακό μείγμα της χώρας υπογραμμίζοντας ότι «δίπλα σε παραδοσιακές επενδύσεις όπως του τουρισμού ή του εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου, αναπτύσσονται και καινοτόμες, κάτι που δηλώνει και η παρουσία τεχνολογικών κολοσσών όπως η Microsoft, η Cisco και η Team Viewer αλλά και η Pfizer».

Σε συνέχεια της πρόσφατης παρέμβασής του στην ΓΣ του ΣΕΒ, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε εκ νέου και στον επιχειρηματικό κόσμο, καλώντας τους εργοδότες που παρατηρούν ότι «ενώ υπάρχει ανεργία εμείς ζητούμε υπαλλήλους, αλλά εκείνοι δεν ανταποκρίνονται», να αυξήσουν τα κίνητρα και τις αμοιβές ώστε οι εργαζόμενοι να προσέλθουν στις κενές θέσεις που ζητούν.

 

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα