back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με τη παραλλαγή “Δ” – Διάγγελμα Μακρόν – Τέλος των μέτρων ανακοινώνει ο Τζόνσον

Διαβάστε επίσης

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να υπογραμμίσει εκ νέου κατά το διάγγελμά του απόψε την σημασία που έχει ο εμβολιασμός για την εξάλειψη της παραλλαγής Δέλτα του νέου κορονοϊού και μπορεί επίσης να ανακοινώσει ότι καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για το υγειονομικό προσωπικό.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να απευθυνθεί στους Γάλλους στις 21:00 ώρα Ελλάδος για να ανακοινώσει λεπτομερώς τα μέτρα που θα αποφασιστεί να ληφθούν σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια εκτάκτου συμβουλίου στο Μέγαρο των Ηλυσίων. “Θα μιλήσει για την υγειονομική κατάσταση και την εξέλιξή της, υπό το φως των στοιχείων για την επιδημία στις άλλες χώρες, και για τη σημασία του εμβολιασμού”, σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντός του.

Αντικείμενο πολλών διαβουλεύσεων εδώ και αρκετές μέρες, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών αναμένεται ότι θα βρίσκεται στην ατζέντα της ομιλίας του, αυτή είναι μια “υπόθεση πολύ πιθανή και θεμιτή”, σύμφωνα με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

Επιπλέον της έμφασης που θα δώσει στον εμβολιασμό κατά της COVID-19, ο Μακρόν ενδέχεται να ανακοινώσει κάποια αυστηρότερα μέτρα για την πρόσβαση σε εκδηλώσεις ή χώρους όπου δυνητικά ευνοείται η διασπορά του νέου κορονοϊού, μέσω μιας πιθανής επέκτασης της χρήσης του υγειονομικού πιστοποιητικού που επιτρέπει την επαλήθευση της υγειονομικής κατάστασης ενός ανθρώπου.

Το προεδρικό αυτό διάγγελμα θα γίνει την ώρα που οι Γάλλοι άρχισαν να επωφελούνται των καρπών της χαλάρωσης των μέτρων και η οικονομία δείχνει να βρίσκεται σε καλή τροχιά. Εστιατόρια, θεάματα, ένα ολόκληρο μέρος της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας ξεκίνησε ξανά.

Ωστόσο η εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα ανησυχεί τις υγειονομικές αρχές που θέλουν να αποφύγουν να δουν το σύστημα υγείας να κατακλύζεται από ένα τέταρτο κύμα του νέου κορονοϊού και ενώ συγκεκριμένα το ποσοστό εμβολιασμού των υγειονομικών έχει φτάσει στο ανώτατο όριο.

Το Σάββατο σχεδόν 4.700 κρούσματα καταγράφηκαν, έναντι 3.000 πριν από μια εβδομάδα και ο αριθμός τους μπορεί να φτάσει στα “6.000 σε μια εβδομάδα, 10.000 σε 15 ημέρες και να ανέβει και σε πάνω από 20.000 στις αρχές του Αυγούστου, αν δεν δράσουμε”, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Όσον αφορά μια ενδεχόμενη επέκταση του υγειονομικού πάσου, το Επιστημονικό Συμβούλιο τάσσεται υπέρ μιας μείωσης του ορίου (σήμερα έχει οριστεί στα 1.000 άτομα) για τις εκδηλώσεις στις οποίες προβλέπεται η χρήση του, όπως και “εν μέρει μέτρα περιορισμού” στις γεωγραφικές ζώνες που έχουν πληγεί περισσότερο, “περιλαμβανομένων του Ιουλίου και του Αυγούστου”.

 Στο Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος ακόμη και με την επιφυλακτικότητά μελών της κυβέρνησης του,  καθώς σήμερα σήμερα αναμένεται να επιβεβαιώσει τα σχέδια του για την κατάργηση σχεδόν όλων των περιορισμών κατά της COVID-19 στις 19 Ιουλίου, παρά την αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης σε επίπεδα τα οποία έχουν να καταγραφούν εδώ και μήνες.

Ο ίδιος ενόψει της ανακοίνωσης των αποφάσεων του σύστησε προσοχή στους Βρετανούς τονίζοντας ότι  η πανδημία δεν έχει τελειώσει .

«Η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχει ακόμη τελειώσει», ανέφερε ο ίδιος σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής.

«Τα περιστατικά μόλυνσης θα αυξάνονται καθώς θα ξεκλειδώνουμε. Έτσι, καθώς επιβεβαιώνουμε τα σχέδια μας σήμερα, το μήνυμά μας θα είναι ξεκάθαρο. Η προσοχή είναι απολύτως σημαντική και πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη, ώστε να μην καταργήσουμε την πρόοδό μας», τόνισε.

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, ο Τζόνσον παρουσίασε προτάσεις για την κατάργηση των περιορισμών σχετικά με τη μάσκα προσώπου και τις κοινωνικές επαφές, αλλά και για την κατάργηση της σύστασης για εργασία από το σπίτι, σε αυτό, που ο ίδιος χαρακτήρισε «μονόδρομο προς την ελευθερία».

Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν σήμερα  στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Η Βρετανία έχει υλοποιήσει ένα από τα ταχύτερα προγράμματα εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ποσοστό μεγαλύτερο του 87% των ενηλίκων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση ενός εμβολίου κατά της COVID-19 και το 66% έχει λάβει δύο δόσεις.

Ωστόσο, κατά τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται μία ραγδαία αύξηση των μολύνσεων σε τιμές που δεν είχαν καταγραφεί από το χειμώνα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι, παρά το γεγονός της αύξησης των περιστατικών μόλυνσης, τόσο οι θάνατοι, όσο και οι νοσηλείες παραμένουν σε χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι προηγούμενα, αποτελώντας μία απόδειξη ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές και είναι πιο ασφαλές να γίνει το άνοιγμα.

Ο Νάντιμ Ζαχάουι, υπουργός αρμόδιος για τους εμβολιασμούς, εμφανίστηκε χθες, Κυριακή, να έχει έναν πιο επιφυλακτικό τόνο.

Παρά το γεγονός ότι η προστασία προσώπου προσδιορίζεται πλέον ως μη υποχρεωτική, οι οδηγίες που θα δοθούν θα προβλέπουν ότι «οι άνθρωποι αναμένεται να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς κλειστούς χώρους», σύμφωνα με τον ίδιο.

Το γραφείο του Τζόνσον ανακοινώνει ότι το πράσινο φως για την άρση των περιορισμών εξαρτάται από τέσσερις παράγοντες αξιολόγησης: τον εμβολιασμό ικανοποιητικού αριθμού ανθρώπων, τη μείωση των νοσηλειών και των θανάτων χάρη στους εμβολιασμούς, την αποκλιμάκωση της πίεσης στα νοσοκομεία, αλλά και τα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού.

Μερικοί επιστήμονες και αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι οι αρχές ασκούν πιέσεις για την ταχεία κατάργηση των περιορισμών.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα