back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εγγυήσεις σχετικά με τον Nord Stream 2 ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος από την Άνγκελα Μέρκελ

Διαβάστε επίσης

Ο γερμανορωσικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης της Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο πλαίσιο δείπνου εργασίας στην καγκελαρία.

H Γερμανίδα καγκελάριος, για μία ακόμη φορά, υπερασπίστηκε το project των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων και δεσμεύθηκε να παράσχει υποστήριξη στην Ουκρανία, προκειμένου η χώρα να παραμείνει χώρα διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Δύση, ενώ επεσήμανε στον προσκεκλημένο της ότι θα θέσει το ζήτημα και στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον οποίο θα συναντήσει την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο της τελευταίας επίσημης επίσκεψής της ως καγκελάριος.

H Ουκρανία, όπως και άλλες παραδοσιακές χώρες τράνζιτ στην Ανατολική Ευρώπη, αντιλαμβάνονται την ολοκλήρωση του αγωγού ως στρατηγική απειλή, καθώς, θα χάσει έσοδα δισεκατομμυρίων από τα τέλη τράνζιτ, εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει μελλοντικά τον Nord Stream 2 μέσώ της Βαλτικής Θάλασσας, παρακάμπτοντας αυτές τις χώρες. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις των κρατών αυτών φοβούνται ότι το Κρεμλίνο θα έχει τη δυνατότητα να τους ασκεί πολιτική επιρροή υπό την απειλή διακοπής της παροχής φυσικού αερίου, χωρίς αυτό να επηρεάσει την παροχή στη Δυτική Ευρώπη. O Ουκρανός πρόεδρος ζητά εγγυήσεις αναφορικά με αυτά τα δύο ζητήματα όχι μόνο από τη Ρωσία, αλλά και από την ΕΕ, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Το project αποτελεί αντικείμενο κριτικής και από τις ΗΠΑ, λόγω φόβων για υπέρμετρη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, τους οποίους το Βερολίνο, εντούτοις, απορρίπτει.

Στην ατζέντα βρέθηκε και η προσάρτηση της Κριμαίας, καθώς η Γερμανία τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει αναδειχθεί σε βασικό διπλωματικό συνδετικό κρίκο μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Μόσχας, όπως και άλλων πρώην σοβιετικών κρατών, όπως η Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι πραγματοποίησε, επίσης, συναντήσεις με τη υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, και τον γερμανό πρόεδρο, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

 

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα