back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μολδαβία: Μεγάλη νίκη των φιλοευρωπαίων στις βουλευτικές εκλογές

Διαβάστε επίσης

Η φιλοευρωπαία πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου υποσχέθηκε την Κυριακή το «τέλος της κυριαρχίας των κλεφτών» μετά την ευρεία νίκη του κόμματός της στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη χώρα, μια νίκη που της επιτρέπει να ενισχύσει την εξουσία της εναντίον των φιλορώσων αντιπάλων της.

Το κεντροδεξιό κόμμα Δράση και Αλληλεγγύη (PAS), από το οποίο προέρχεται η Σάντου, έλαβε σχεδόν το 48% των ψήφων, με μεγάλη διαφορά από τον Συνασπισμό Σοσιαλιστών και Κομμουνιστών (BESC) του φιλορώσου Ιγκόρ Ντοντόν, που συγκέντρωσε το 31%, μετά την καταμέτρηση του 94% των ψηφοδελτίων.

«Ελπίζω ότι σήμερα θα είναι το τέλος μιας δύσκολης εποχής για τη Μολδαβία, ελπίζω ότι σήμερα θα είναι το τέλος της κυριαρχίας των κλεφτών στη Μολδαβία», είπε η Σάντου σε μια ανάρτηση στη σελίδα της στο facebook.

Αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι αρκετό για να επιτρέψει στο PAS να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο Κοινοβούλιο, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Αλεξέι Τουλμπούρε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν υπάρχει σασπένς (…) Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη».

Μετά τη μεγάλη νίκη της το Νοέμβριο 2020 στις προεδρικές εκλογές με αντίπαλο τον Ιγκόρ Ντοντόν, η 49χρονη Σάντου χρειαζόταν να κερδίσει τον έλεγχο του Κοινοβουλίου για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, που είναι επικεντρωμένο στην καταπολέμηση της διαφθοράς και την προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι προκλήσεις είναι μεγάλες, οι άνθρωποι χρειάζονται να δουν αποτελέσματα» και «μια έντιμη και ικανή κυβέρνηση», πρόσθεσε η Σάντου στην ανάρτησή της, καλώντας «να χρησιμοποιηθεί η ενέργεια της σημερινής ψηφοφορίας για την μεταμόρφωση της Μολδαβίας.

Πριν ακόμη ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, οι υποστηρικτές της Σάντου γιόρταζαν τη νίκη έξω από τα κεντρικά γραφεία της προεκλογικής εκστρατείας της στο Κισινάου, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Και τα δύο εκλογικά στρατόπεδα εξέφραζαν φόβους για εκλογική νοθεία, αλλά σύμφωνα με μολδαβικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν μόνο μικρές παραβιάσεις του εκλογικού κώδικα. Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε λίγο περισσότερο από 48%, μια πολύ μικρή πτώση συγκριτικά με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2019.

Η Μολδαβία, μία από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης και στριμωγμένη ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρουμανία, συγκλονίζεται μετά την ανεξαρτησία της, το 1991, από επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις και πρέπει να διαχειριστεί μια παγωμένη σύγκρουση στην Υπερδνειστερία, ένα αυτονομιστικό έδαφος που υποστηρίζεται από τη Μόσχα και διαφεύγει του ελέγχου της.

Οι 2,6 εκατ. κάτοικοί της είναι ιστορικά διαιρεμένοι ανάμεσα σ’ αυτούς που επιθυμούν στενές σχέσεις με τη Ρωσία και αυτούς που στρέφουν το βλέμμα τους προς την ΕΕ.

Όμως οι Μολδαβοί δηλώνουν ομόφωνα κουρασμένοι από τα σκάνδαλα διαφθοράς, το πιο πολύκροτο από τα οποία, το 2015, αφορούσε την εξαφάνιση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων –το ποσό αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ της χώρας– από τα ταμεία τριών τραπεζών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα