back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τσακλόγλου στον 984 : Πως δεν θα πέσει η επικουρική σύνταξη κάτω από το 16% του μέσου μισθού

Διαβάστε επίσης

«Αν δεν αλλάξουμε το υφιστάμενο σύστημα – σύμφωνα και με την Εθνική Αναλογιστική Αρχή (ΕΑΑ) – η επικουρική σύνταξη από 16% του μέσου μισθού που είναι σήμερα, μέσα σε λιγότερο από 30 χρόνια θα έχει πέσει κάτω από το 10%», ανέφερε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, μιλώντας για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις παραμέτρους του καθώς και για τις αλλαγές που φέρνει η επικείμενη μεταρρύθμιση του συστήματος της επικουρικής ασφάλισης.

Όπως είπε, η επικουρική σύνταξη δεν πρόκειται να μειωθεί σε απόλυτους όρους αλλά ως ποσοστό του μέσου μισθού και εξήγησε ότι το σύστημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή και στις επικουρικές συντάξεις είναι αποκλειστικά διανεμητικό και δεν έχει καμία συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Ειδικότερα, διευκρίνισε ότι η επικουρική ασφάλιση θα μετατραπεί επί της ουσίας σε κεφαλοποιητική και σημείωσε ότι «από τους πιο σημαντικούς λόγους στο να φτιαχτεί κεφαλοποιητικός πυλώνας είναι τα αντικίνητρα για ανασφάλιστη εργασία τα οποία δίνονται και είναι πάρα πολύ ισχυρά».

Επισήμανε ότι με το νέο σύστημα οι εισφορές των εργαζομένων θα αποταμιεύονται σε ένα δικό τους ατομικό «κουμπαρά» και θα επενδύονται ενώ τη διαχείριση των χρημάτων θα αναλάβει ένα δημόσιο ταμείο.

«’Ο,τι δίνουμε σήμερα γίνεται με ένα σύστημα το οποίο λέγεται νοητής κεφαλοποίησης και μηδενικού ελλείματος, το οποίο σημαίνει ότι όσες εισφορές παίρνουμε τόσες δίνουμε στους συνταξιούχους».

Εξήγησε ότι η συγκεκριμένη μεταβολή επηρεάζεται από τρεις παράγοντες τους οποίους περιέγραψε ως ακολούθως:

«Έχει σημασία να δούμε πόσοι άνθρωποι εργάζονται, δηλαδή πόσοι δίνουν εισφορές σε αυτό το σύστημα. Βάσει των στοιχείων, φαίνεται ότι για μερικά χρόνια ακόμα η απασχόληση θα αυξάνεται, αλλά από ένα σημείο και μετά αυτό το νούμερο γίνεται αρνητικό. Όταν υπάρχουν λιγότεροι εργαζόμενοι αυτό τραβάει προς τα κάτω την σύνταξη. Δεύτερος παράγοντας είναι το πόσοι θα είναι οι συνταξιούχοι οι οποίοι σύμφωνα με όλες τις δημογραφικές προβολές θα αυξάνονται διαχρονικά, επομένως ότι χρήματα συγκεντρώνονται θα μοιράζονται σε όλο και περισσότερους με αποτέλεσμα η σύνταξη να πηγαίνει προς τα κάτω»

Πρόσθεσε δε ότι ο μόνος λόγος που «τραβάει» τη σύνταξη προς τα πάνω είναι η αύξηση της παραγωγικότητας.

«Όσο αυξάνεται η παραγωγικότητα, τόσο αυξάνονται οι εισφορές αλλά και το ποσό το οποίο πρόκειται να μοιραστεί στους συνταξιούχους. Συνήθως ο μέσος μισθός ακολουθεί την αύξηση της παραγωγικότητας», τόνισε.

Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν υφίσταται πολύ υψηλή παραγωγικότητα σε κοινωνίες πολύ γερασμένες όπως είναι η Ελλάδα.

Επίσης, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης είπε ότι ένα σημαντικό κομμάτι των πόρων του νέου συστήματος πρόκειται να επενδυθεί στην ελληνική οικονομία.

«Αυτό σημαίνει περισσότερες δουλειές, περισσότερη παραγωγικότητα, υψηλότεροι μισθοί. Το κόστος της μετάβασης είναι οπισθοβαρές στα πρώτα χρόνια αλλά απολύτως διαχειρίσιμο. Το ακαθόριστο κόστος είναι γύρω στα 56 δισεκατομμύρια σε βάθος πεντηκονταετίας. Μόνο πέρυσι, το κράτος έδωσε σχεδόν 16 δισεκατομμύρια για την στήριξη του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα. Αυτό που περιμένουμε ως επιπλέον δημοσιονομικά έσοδα είναι γύρω στα 50 δισεκατομμύρια. Η συγκεκριμένη διαφορά των 6 δισεκατομμυρίων είναι ένα μέγεθος απολύτως διαχειρίσιμο».

Πρόσθεσε ότι: «Με αυτή την μεταρρύθμιση δίνουμε δύο μεγάλες εγγυήσεις, μια προς τους παλαιούς συνταξιούχους ότι δεν θα υπάρξει καμία περικοπή και η δεύτερη ότι ακόμα και αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως υπολογίζουμε, αν οι αποδόσεις των επενδύσεων που θα γίνουν με τις εισφορές των ασφαλισμένων είναι αρνητικές, το κράτος θα συμπληρώσει το ποσό ώστε η σύνταξη να υπολογιστεί πάνω σε ένα ποσό εισφορών, το οποίο θα αντιστοιχεί στις πραγματικές εισφορές, δηλαδή αφού λάβουμε υπόψη μας και την επίδραση του πληθωρισμού για τους συνταξιούχους του νέου συστήματος».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα