back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η ενεργειακή κοινότητα της Αθήνας είναι γεγονός

Διαβάστε επίσης

Η ενεργειακή κοινότητα «Υπερίων» είναι και επίσημα η πρώτη ενεργειακή κοινότητα πολιτών στην Αθήνα, που θα παράγει τη δική της ηλιακή ενέργεια για ιδιοκατανάλωση, μειώνοντας σημαντικά τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Greenpeace. Μέρος του κόστους του έργου – για όσα νοικοκυριά είχαν ανάγκη χρηματοδότησης – καλύφθηκε από δανεισμό που παρείχαν περίπου 20 συμπολίτες μας, μέσω της πλατφόρμας συμμετοχικής χρηματοδότησης Genervest, μιας πρωτοβουλίας της Greenpeace.

Το έργο θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο στη Θήβα, ιδιοκτησίας Ομίλου Ήρων, που μισθώθηκε από τον «Υπερίων» για αυτόν τον σκοπό. Η παραγόμενη ενέργεια θα συμψηφίζεται με τις καταναλώσεις των μελών της Ενεργειακής Κοινότητας, το σύνολο των οποίων διαμένει στην Αθήνα. Το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 80kW θα καλύπτει τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια 30 νοικοκυριών αλλά και των γραφείων της Greenpeace και του WWF Ελλάς.

Genervest

Ένας από τους βασικούς στόχους της Genervest είναι η διευκόλυνση της χρηματοδότησης ενεργειακών κοινοτήτων για εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, έργα τα οποία είναι αποκλεισμένα από την προοπτική τραπεζικής χρηματοδότησης εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Η Greenpeace έχει εκπονήσει σχετική έρευνα στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, τα αποτελέσματα της οποίας θα τα δημοσιεύσει σύντομα. Το συγκεκριμένο θέμα αναφέρεται και στις κοινές προτάσεις για την ανάπτυξη των ΕΚΟΙΝ που κατέθεσαν, πριν λίγους μήνες , η Greenpeace, το WWF Ελλάς και η Electra Energy στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τη σκυτάλη παίρνει η Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Υπερίων, η Μινώα Ενεργειακή, η μεγαλύτερη ενεργειακή κοινότητα στην Κρήτη, επέλεξε την Genervest για τη χρηματοδότηση του πρώτου της έργου: ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 405 kW που θα καλύψει τις ανάγκες για ενέργεια των πρώτων 100 μελών της. Το συγκεκριμένο πάρκο αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδιαζόμενου χαρτοφυλακίου της Μινώα, αφορά μόνο σε εικονική αυτοπαραγωγή και η παραγόμενη ενέργεια θα καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα 100 περίπου νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων.

«Το ενεργειακό σύστημα του αύριο πρέπει να θέτει ως προτεραιότητα την κοινωνική συμπερίληψη και την -ουσιαστική- περιβαλλοντική βιωσιμότητα, όχι την απρόσκοπτη κερδοφορία. Η Genervest αποτελεί ένα εργαλείο στήριξης έργων που πληρούν αυτά τα κριτήρια, όπως είναι ο «Υπερίων», τόνισε ο κ. Χρήστος Βρεττός, ιδρυτικό μέλος της ΕΚΟΙΝ ΥΠΕΡΙΩΝ.

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους περίπου 20 συμπολίτες μας και τις κοινωνικές οργανώσεις που βοήθησαν με τη συνδρομή τους στην επιτυχή χρηματοδότηση του Υπερίων. Καλούμε όσες και όσους ενδιαφέρονται να στηρίξουν την κοινωνικά δίκαιη και συμμετοχική ανάπτυξη των ΑΠΕ, να μπουν στην πλατφόρμα της Genervest και να διερευνήσουν το ενδεχόμενο επένδυσης σε κάποια από τα προσφερόμενα έργα», ανέφερε ο υπεύθυνος για θέματα συμμόρφωσης στην Genevest, Τάκης Γρηγορίου.

«Ενεργειακή δημοκρατία σε εφαρμογή. Πραγματικά πράσινα έργα πολιτών, όπως του Υπερίων, προχωρούν χάρη στη στήριξη της κοινωνίας, με τις δύο πλευρές να συνδημιουργούν τις βάσεις για ένα νέο βιώσιμο επενδυτικό και ενεργειακό σύστημα. Ευχόμαστε καλή τύχη στα υπόλοιπα έργα, ώστε όλοι και όλες να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να γίνουν κομμάτι της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης», δήλωσε η υπεύθυνη Προγραμμάτων για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. Σάντυ Φαμελιάρη.

«Μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση που συνεχίστηκε με την υγειονομική, τα πιο πολλά μέλη μας δυσκολεύονται να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες τους. Με τη βοήθεια που θα λάβουν μέσα από τα έργα που προγραμματίζει η Κοινότητα, τα νοικοκυριά θα ανακουφιστούν ενώ πολλές επιχειρήσεις θα γίνουν βιώσιμες, ιδίως εκείνες στις οποίες οι δαπάνες για την ενέργεια είναι πολύ υψηλές.» επεσήμανε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΟΙΝ Μινώα, Χαράλαμπος Γιαννόπουλος.

Επιμέλεια: Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα