back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τα διλλήματα για τον εμβολιασμό των παιδιών και οι κίνδυνοι για τη λειτουργία των σχολείων τη νέα χρονιά

Διαβάστε επίσης

Κανονικά θα λειτουργήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, όπως προανήγγειλε σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA το βράδυ της Τετάρτης η Νίκη Κεραμέως.

Η κ. Κεραμέως κάλεσε φοιτητές και εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν μαζικά τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε το όπλο του εμβολίου, όμως θέλουμε ακόμα δρόμο για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας και γι αυτό καλούμε τους φοιτητές να εμβολιαστούν μαζικά», συμπληρώνοντας πως ο προγραμματισμός είναι για ανοιχτές εκπαιδευτικές δομές συνολικά.

«Τρεις στους τέσσερις εκπαιδευτικούς μας, το 73%, έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού. Και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτή την ανταπόκριση. Όμως χρειαζόμαστε περισσότερους εμβολιασμούς. Απευθύνω πρόσκληση στους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές μας να εμβολιαστούν. Πέρυσι είχαμε την πανδημία, όμως δεν είχαμε αυτό το υπερόπλο που έχουμε σήμερα, το εμβόλιο» σημείωσε η υπουργός Παιδείας, ενώ αναφερόμενη στο ενδεχόμενο να θεσπιστούν κυρώσεις για τους εκπαιδευτικούς που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, είπε πως «όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται. Παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας. Πρέπει να παρακινήσουμε τον πληθυσμό να εμβολιαστεί καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πιθανότητες να νοσήσει ένας ανεμβολίαστος είναι πάρα πολύ υψηλές».

Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους έφηβους από 15 έως 17 ετών, που θα λάβουν το σκεύασμα της Pfizer.  Η κίνηση της πρώτης ημέρας του εμβολισμού έχει σημασία για την δυναμική του εμβολιασμού  καθώς η πλειονότητά των γονέων  ακόμη και οι πλήρως εμβολισμένοι διατηρούν επιφυλάξεις για τον εμβολισμό των παιδιών τους . Το σημερινό άνοιγμα  της πλατφόρμας αφορά τα παιδιά που έχουν γεννηθεί ως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2005.  Η προσέλευσή τους στα εμβολιαστικά κέντρα θα πρέπει να γίνεται συνοδεία του γονέα ή του κηδεμόνα τους.  Ταυτόχρονα οι εμπειρογνώμονες έχουν θέσει προς συζήτηση  και την σύσταση  για εμβολισμό των παιδιών 12-14 ετών.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο εμβολιασμού των μικρών παιδιών, η κα Κεραμέως υπενθύμισε ότι «έχει δοθεί πράσινο φως για εμβολιασμό παιδιών από 15 έως 17 ετών. Συζητάμε τακτικά με την επιτροπή, υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που χορηγούν το εμβόλιο από τα 12» και διευκρίνισε ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση μέχρι στιγμής για υποχρεωτικό εμβολιασμό μαθητών.

Ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος σήμερα μιλώντας στο ΣΚΑΙ επεσήμανε τη σημαντικότητα του εμβολιασμού, ακόμη και στα παιδιά, καθώς ο επόμενος μήνας προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολος και στη συνέχεια, με το άνοιγμα των σχολείων, τα πράγματα μπορεί να πάρουν άλλη τροπή.

“Θα φτάσουμε Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, θα ανοίξουν τα σχολεία και θα έχουμε πάλι πρόβλημα.”

Όπως εξήγησε, δε μπορεί να λειτουργήσει το εκπαιδευτικό σύστημα με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, καθώς έχει παρατηρηθεί διασπορά του ιού στις νεαρές ηλικίες.

Επίσης, τα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων δε μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με εμβολιασμένους, καθώς θα έχουμε πάλι φοιτητές δύο ταχυτήτων.

“Προς το τέλος του μήνα, θα δούμε προς ποια κατεύθυνση πηγαίνουμε”, τόνισε.

Πέρα όμως από το θέμα των σχολείων, τίθεται και το θέμα των ενδοοικογενειακών μολύνσεων, αλλά και σε χώρους εργασίας, κυρίως από νέους ανθρώπους.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών 15-17, είπε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά δεδομένα από παντού για την ασφάλεια των εμβολίων. “Η κατάσταση είναι κρίσιμη και για τα σχολεία. Πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία.”

Τέλος, σχολιάζοντας τη διαδήλωση των αντιεμβολιαστών, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι όλοι έχουν δικαίωμα να πουν την άποψή τους, όμως υπάρχει μια επιτροπή, ένα κράτος και κανόνες που πρέπει να εφαρμοστούν. Σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα από τον συγχρωτισμό.

Αθήνα 984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα