back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ: Ενισχύεται ο ανταγωνισμός με την Κίνα – Νέος νόμος από τη Βουλή

Διαβάστε επίσης

Μία επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων προώθησε χθες, Πέμπτη, νομοθεσία που έχει στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού με την Κίνα, χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι απέρριψαν μερικές προβλέψεις που σχετίζονται με το κλίμα, υποστηρίζοντας ότι ήταν ιδιαίτερα χαλαρές για το Πεκίνο.

Η νομοθεσία «Ensuring American Global Leadership and Engagement Act» ή Eagle Act ψηφίστηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων με ψήφους 26-20 και τους Δημοκρατικούς να ψηφίζουν ναι, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι την απέρριψαν.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν και τα δύο κόμματα στο Κογκρέσο επιδιώκουν να περιορίσουν την αυξημένη διεθνή επιρροή της Κίνας.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Γκρέγκορι Μικς, που προεδρεύει στην αναφερόμενη επιτροπή, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο περιέλαβε δυναμικές προβλέψεις για την αντιμετώπιση ζητημάτων, όπως οι καταγγελίες για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στην περιοχή Σιντζιάνγκ, η ανάπτυξη στενότερων σχέσεων με την Ταϊβάν, αλλά και η ανάγκη χορήγησης ειδικού καθεστώτος μετανάστευσης στους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι δήλωσαν ότι απέρριψαν το νομοσχέδιο, που καλεί για πολλές μελέτες και θεωρούν ότι θα είναι μία χαμένη ευκαιρία για την ανάληψη αποφασιστικής δράσης, όπως η ενίσχυση του ελέγχου στις τεχνολογικές εξαγωγές προς το Πεκίνο.

Οι Δημοκρατικοί δήλωσαν ότι δεν θα υποχωρήσουν αναφορικά με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για το περιβάλλον, καθώς τις χαρακτηρίζουν καθοριστικής σημασίας για τον ανταγωνισμό στην πράσινη ενέργεια.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει τη διάθεση δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πράσινο ταμείο του ΟΗΕ για το κλίμα, το οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι απορρίπτουν ως ένα «αποδιοργανωμένο ταμείο» εντός του διεθνούς οργανισμού.

Η επιθυμία για μία σκληρή γραμμή στις σχέσεις με την Κίνα είναι ένα από τα πραγματικά ελάχιστα σημεία διακομματικής συμφωνίας σε ένα Κογκρέσο, που είναι βαθιά πολιτικά διαιρεμένο και στο οποίο έχουν οριακή πλειοψηφία οι Δημοκρατικοί του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η Γερουσία ψήφισε στις 8 Ιουνίου με ισχυρή διακομματική πλειοψηφία το δικό της νομοσχέδιο για την Κίνα που προβλέπει τη διάθεση περίπου 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε προβλέψεις για την ενίσχυση της αμερικανικής έρευνας και τεχνολογίας, ενώ εγκρίθηκε η χορήγηση 54 δισεκατομμυρίων για την αύξηση της αμερικανικής παραγωγής και έρευνας μικροκυκλωμάτων και τηλεπικοινωνιακού υλικού.

Ωστόσο, αντί της ψήφισης του νομοσχεδίου της Γερουσίας, πολυάριθμες επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων καταρτίζουν τη δική τους νομοθεσία, γεγονός που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν μήνες για τη Βουλή των Αντιπροσώπων προκειμένου να ψηφίσει κάτι ανάλογο με το νομοσχέδιο της Γερουσίας.

Έτσι δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε το νομοσχέδιο για την Κίνα θα είναι έτοιμο να προωθηθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα