back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νότια Αφρική: Η κατάσταση σταθεροποιείται σήμερα, μετά το χθεσινό διάγγελμα του προέδρου Σιρίλ Ραμαφόσα

Διαβάστε επίσης

Η κατάσταση ασφάλειας είναι σε μεγάλο βαθμό σταθερή σήμερα στη Νότια Αφρική, μετά την κινητοποίηση 25.000 στρατιωτών στη διάρκεια μιας εβδομάδας βίαιων ταραχών.

Οι ταραχές ξέσπασαν με διαμαρτυρίες κατά της φυλάκισης του πρώην προέδρου Τζέικομπ Ζούμα που κατάγεται από την επαρχία Κουαζούλου-Νατάλ .

Στις δύο επαρχίες όπου έγιναν τα χειρότερα επεισόδια, χιλιάδες εθελοντές παρουσιάστηκαν για να βοηθήσουν σε επιχειρήσεις καθαριότητας, ενώ γίνονται εκκλήσεις για κοινωνική συνοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα καλέσματα απηχούν τα λόγια του προέδρου Σιρίλ Ραμαφόσα στο διάγγελμα που έκανε χθες το βράδυ.

Ο ίδιος, είπε ότι 12 άνθρωποι από πρόθεση προκάλεσαν τις λεηλασίες και τη βία. Ένας από αυτούς συνελήφθη, σύμφωνα με τον πρόεδρο, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για τους υπόλοιπους.

Ο Ραμαφόσα περιέγραψε επίσης την κοινωνική αναταραχή ως “εξέγερση” στο διάγγελμά του, λέγοντας ότι αυτοί που συντόνισαν τις πράξεις βίας, προσπάθησαν να αποσταθεροποιήσουν την οικονομία.

Ο πρόεδρος παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν είχε προετοιμαστεί καλά για την αντιμετώπιση πράξεων αποσταθεροποίησης και σαμποτάζ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 212 άνθρωποι πέθαναν στις βίαιες ταραχές που έγιναν στην παραθαλάσσια επαρχία Κουαζούλου-Νατάλ, αλλά και στην αστική περιοχή του Γιοχάνεσμπουργκ και της Πρετόρια. Αρκετοί περισσότεροι άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ περισσότεροι από 2.550 άνθρωποι έχουν συλληφθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα