back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γερμανία – εκλογές: Προεκλογική εκστρατεία πάνω στα ερείπια της καταστροφής

Διαβάστε επίσης

Πλημμυρισμένα κελάρια, κατεστραμμένα σπίτια, διαλυμένοι δρόμοι: οι εικόνες της καταστροφικής πλημμύρας συνταράσσουν και οι κορυφαίοι πολιτικοί της Γερμανίας επισκέπτονται τις ιδιαίτερα πληγείσες περιοχές μεσούσης της προεκλογικής περιόδου.

Και ενώ ο υποψήφιος καγκελάριος Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Άρμιν Λάσετ γελάει σε ζωντανή μετάδοση, ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) Μάρκους Ζέντερ και ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) Όλαφ Σολτς παρηγορούν μια απελπισμένη γυναίκα στη νοτιοανατολική Βαυαρία, η Πράσινη υποψήφια καγκελάριος Αναλένα Μπέρμποκ αποφεύγει συνειδητά τα φώτα της δημοσιότητας, η δε καγκελάριος Μέρκελ στηρίζει την σοσιαλδημοκράτη (SPD), πρωθυπουργό Μάλου Ντρέιερ, η οποία πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, σε κοινή επίσκεψή τους στο κρατίδιό της, την Ρηνανία-Παλατινάτο.

Τα ερείπια στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, τη Ρηνανία-Παλατινάτο και τη Βαυαρία, αποτελούν επί του παρόντος μια σκηνή για τους κορυφαίους πολιτικούς της Γερμανίας – και το βαρομετρικό χαμηλό «Μπερντ» θα μπορούσαν πραγματικά να φέρουν τα πάνω κάτω στην προεκλογική εκστρατεία.

Ο μεγάλος ηττημένος των κορυφαίων υποψηφίων είναι μέχρι τώρα αναμφίβολα ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Άρμιν Λάσετ, διότι την ώρα που ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στα θύματα των πλημμυρών μπροστά στα τηλεοπτικά συνεργεία και σε απευθείας μετάδοση, ο Λάσετ γελάει στο παρασκήνιο – και όλη η Γερμανία τον βλέπει. Πρόκειται για μια επικοινωνιακή καταστροφή για τον άντρα που θέλει να γίνει επικεφαλής της Γερμανίας στο μέλλον;

«Αν ήμουν σύμβουλος επικοινωνίας του Άρμιν Λάσετ, νομίζω ότι θα σκεφτόμουν σοβαρά να παραιτηθώ», λέει ο Ράιμαρ Τσεχ, καθηγητής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Νυρεμβέργης-Ερλάνγκεν. Η εμφάνισή του αυτή θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες στις δημοσκοπήσεις.

Πιο έξυπνα φαίνεται πως ενήργησε κάποια άλλη υποψήφια για την καγκελαρία αποφεύγοντας συνειδητά τα φώτα της δημοσιότητας. Η Αναλένα Μπέρμποκ επισκέφθηκε επίσης τις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες, αλλά χωρίς να κάνει δημόσια εμφάνιση. «Νομίζω ότι πραγματικά έκανε πολύ καλά από το να κουβαλήσει όλο τον βερολινέζικο Τύπο μαζί της». Και επειδή το θέμα της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο λόγω των πλημμυρών, ο Τσεχ βλέπει τώρα τους Πράσινους σε πλεονεκτική θέση στην προεκλογική εκστρατεία: «Πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία εάν η συζήτηση για το κλίμα κυριαρχήσει τώρα στον προεκλογικό αγώνα, αλλά δεν πρέπει να βιαστούν πάρα πολύ», τονίζει.

Επαινείται επίσης η εμφάνιση της καγκελαρίου Μέρκελ και της πρωθυπουργού της Ρηνανίας-Παλατινάτου Μάλου Ντράιερ. Η καγκελάριος στήριξε την Ντράιερ, η οποία πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, για να μπορέσει να περπατήσει στην περιοχή της καταστροφής: «Φυσικά, αυτές είναι πολύ συγκινησιακές εικόνες που προέκυψαν εκεί», λέει ο καθηγητής. Και δεν είχαν καμία σχέση με την προεκλογική εκστρατεία, αφού η μεν Ντράιερ επανεκλέχθηκε μόλις τον Μάρτιο πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Παλατινάτου, η δε Μέρκελ είναι γνωστό ότι τελειώνει την πολιτική της καριέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα