back to top
21.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κορονοϊός: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επίταξης χώρων σε νησιά και πλοία για κρούσματα

Διαβάστε επίσης

Σε εγρήγορση οι ειδικοί και οι εμπειρογνώμονες μετά την έξαρση του κορονοϊού το τελευταίο διάστημα στις τουριστικές νησιωτικές περιοχές.

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις κυρίως για το ζήτημα της αύξησης του αριθμού των δωματίων καραντίνας στα νησιά, για τους νοσούντες τουρίστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Πολιτική Προστασία σκοπεύει να προτείνει τη δυνατότητα επίταξης χώρων, καθώς και να υπάρχουν στα πλοία συγκεκριμένες καμπίνες, οι οποίες να κρατούνται μόνο από άτομα που έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό και πρέπει άμεσα να φύγουν από το νησί. Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή εάν κάποιος διαγνωστεί με κορονοϊό σε νησί δεν μπορεί να φύγει από εκεί καθώς πρέπει να μείνει σε καραντίνα 14 ημέρες.

Μετά το πρώτο lockdown που επιβλήθηκε σε Μύκονο έως και τις 26 Ιουλίου, στο μικροσκόπιο βρίσκονται Ίος, Πάρος, Σαντορίνη, Χανιά και Ηράκλειο όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού.

Την ίδια ώρα στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται μια νέα σειρά μέτρων που έχουν ως πρώτο στόχο τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και τουρισμό. Συγκεκριμένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα τεστ που πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι από 2 σε 3, δηλαδή να κάνουν ένα ακόμη υποχρεωτικό τεστ διάγνωσης του κορονοϊού είτε μέσα στην εβδομάδα είτε στο δεκαήμερο.

«Είναι κρίσιμο να εμβολιαστούμε μαζικά όσο γρηγορότερα γίνεται και να αντιληφθούμε ότι δεν γίνεται να λειτουργούμε χωρίς περιορισμούς, μέχρις ότου περάσει η πανδημία» τόνισε στον Αθήνα 9.84, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Θόδωρος Βασιλακόπουλος. Όπως είπε, για την προστασία ενός νησιού ή μιας κοινότητας δεν φτάνει να έχουν εμβολιαστεί μόνον οι κάτοικοι. Θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι -σε μεγάλο ποσοστό- τουρίστες και επισκέπτες.

Ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι ενδέχεται να υπάρξουν όμοιες καταστάσεις και σε άλλα νησιά αν συνεχίσει η διασκέδαση με τον ίδιο τρόπο, εκτός αν επιτραπεί μόνο για πλήρως εμβολιασμένους. Και είπε πως η ίδια εικόνα δημιουργήθηκε και στην Αθήνα με το άνοιγμα των χώρων νυκτερινής διασκέδασης.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης ανέφερε ότι τις τελευταίες 5 ημέρες παρατηρείται μια επιβράδυνση της αυξητικής πορείας του ιού, η οποία οφείλεται στις συρροές που έχουν να κάνουν με τη νυχτερινή διασκέδαση.

Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε ότι τα μοντέλα δείχνουν και αυξητικούς ρυθμούς, όμως αν πάρουμε μέτρα μπορούμε να τους προλάβουμε.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα σημειωθεί μια ελαφρά αυξητική πορεία, κοντά στα 3.000 κρούσματα, κάτι που όμως δεν είναι αρνητικό αν κάνουμε πολλά τεστ. Το κακό σενάριο θα είναι να πάμε στην πορεία που είχαμε τις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα