back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Θ. Βασιλακόπουλος: Κρίσιμος ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού, το συντομότερο δυνατόν

Διαβάστε επίσης

Ανησυχία και επαγρύπνηση για την εικόνα έξαρσης κρουσμάτων κορονοιού σε νησιά, μετά και τη λήψη έκτακτων μέτρων στη Μύκονο, με το στόχο διάσωσης κομματιού  του τουρισμού σε κλοιό αμφιβολιών, φόβων, εμμονών και μεταλλάξεων.

«Είναι κρίσιμο να εμβολιαστούμε μαζικά όσο γρηγορότερα γίνεται και να αντιληφθούμε ότι δεν γίνεται να λειτουργούμε χωρίς περιορισμούς, μέχρις ότου περάσει η πανδημία.» τόνισε στον ΑΘΗΝΑ 984, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Θόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μιλώντας στον Γιάννη Παπαγεωργίου εξήγησε ότι για την προστασία ενός νησιού ή μιας κοινότητας δεν φτάνει να έχουν εμβολιαστεί μόνον οι κάτοικοι. Θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι -σε μεγάλο ποσοστό- τουρίστες και επισκέπτες.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι τόσο τα μοριακά τεστ όσο και τα rapid test είναι πραγματικά χρήσιμα αλλά δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ότι ο έχων αρνητικό τεστ πραγματικά δεν νοσεί. «Δυστυχώς ένα τεστ μπορεί να είναι ψευδώς αρνητικό. Δηλαδή να έχει κάποιος κορωνοϊό και να μην το δείξει» είπε χαρακτηριστικά. «Δεν είναι ισότιμα υγειονομικά ασφαλείς ο εμβολιασμένος και εκείνος που διαθέτει αρνητικό αποτέλεσμα ράπιντ τέστ, ή μοριακού ελέγχου(pcr). Tα τεστ γρήγορης απόκρισης έχουν 30 % πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικά, επομένως δεν παρέχουν εκατό τοις εκατό έγκυρη πληροφόρηση για το αν νοσούμε. Πολλά περιστατικά θα διαφύγουν, ο ιός θα διασπαρεί και θα μεταδοθεί.»

Ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι ενδέχεται να υπάρξουν όμοιες καταστάσεις και σε άλλα νησιά αν συνεχίσει η διασκέδαση με τον ίδιο τρόπο, εκτός αν επιτραπεί μόνο για πλήρως εμβολιασμένους. Και είπε πως η ίδια εικόνα δημιουργήθηκε και στην Αθήνα με το άνοιγμα των χώρων νυκτερινής διασκέδασης.

Για τη λειτουργία των χώρων διασκέδασης μόνον σε covid free συνθήκη, ο καθηγητής ανέφερε ότι «από υγειονομικής άποψης είναι απολύτως σωστή απόφαση.» Ωστόσω επισήμανε «το πολιτικό κόστος, με δεδομένες τις αντιδράσεις που θα προκληθούν και δεν αποκλείεται να οδηγήσουν στο ίδιο αποτέλεσμα, όπως πχ στην υπερμετάδοση μέσω των διαδηλώσεων.»

Για τους φόβους που εκφράζει μερίδα του πληθυσμού σε σχέση με ενδεχόμενες μελλοντικές επιπλοκές του εμβολιασμού παρέπεμψε στη λογική.

«Είναι καλό να σκεφθεί κανείς ότι με τον εμβολιασμό εκτίθεται σε μια πρωτείνη ακίδα, που χρησιμοποιεί ο ιός για να διεισδύσει στον ανθρώπινο οργανισμό. Εάν όμως νοσήσει εκτίθεται και στις υπόλοιπες πρωτείνες του κορονοιού με άγνωστα τα αποτελέσματα των επιπλοκών στα επόμενα χρόνια, κάτι που όμως τον απασχολεί μόνον για την περίπτωση του εμβολιασμού.» είπε ο κ Βασιλακόπουλος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα