back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βουλή: Κόντρα κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Διαβάστε επίσης

«Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών έχει βελτιωτικό και όχι τιμωρητικό χαρακτήρα», τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, εισηγούμενη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο για το νέο σχολείο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως, στόχος της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι να γίνει καλύτερο το εκπαιδευτικό έργο και να διασφαλιστεί η επαγγελματική ανέλιξη των εκπαιδευτικών. « Η κοινωνία δεν στηρίζει απλώς τις αλλαγές αυτές αλλά τις απαιτεί», επισήμανε η υπουργός, επικαλούμενη στοιχεία πρόσφατης έρευνας σύμφωνα με τα οποία,επτά στους δέκα πολίτες είναι θετικοί στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Η κ. Κεραμέως, δήλωσε ανοιχτή σε προτάσεις που θα βελτιώνουν το νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί -όπως είπε – ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τη συνολική αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πάντως, η υπουργός ευχαρίστησε το Κίνημα Αλλαγής, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 που προσήλθαν με εποικοδομητικές προτάσεις στο διάλογο που προηγήθηκε, ενώ εξέφρασε τη λύπη τους γιατί δεν μετείχαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Από την πλευρά του,ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μίλησε για «σφαγή των εισακτέων στα Πανεπιστήμια»και κάλεσε την υπουργό να πει ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των παιδιών που κόβονται.

Για την αξιολόγηση, είπε ότι αυτή καθιερώνεται από την κυβέρνηση «ως εργαλείο στιγματισμού του εκπαιδευτικού και εντάσσεται σε ένα τιμωρητικό μοντέλο που μπορεί να φθάσει ακόμη και στην απόλυση του εκπαιδευτικού, ο οποίος θα αρνηθεί την αξιολόγηση». Επίσης, ο κ. Φίλης, αμφισβήτησε την αξιοπιστία της δημοσκόπησης που επικαλέστηκε η κ. Κεραμέως, λέγοντας ότι δεν έχει μεγάλη βάση, ενώ επέμεινε ότι για το νομοσχέδιο δεν έγινε ευρύς διάλογος και με όποιους έκανε το υπουργείο, όλοι τάχθηκαν κατά των προωθούμενων διατάξεων.

Εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ανέφερε ότι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ χαρακτηρίζεται από εμμονές, δεν εκσυγχρονίζει και δεν εκδημοκρατικοποιεί τις δομές της εκπαίδευσης και προκαλεί εντάσεις και τριβές στην εκπαιδευτική κοινότητα. «Το παρόν νομοσχέδιο εισάγει λειτουργίες που θα δημιουργήσουν προβλήματα στις εκπαιδευτικές δομές,δίνοντας υπερεξουσίες στο διευθυντή και υποβαθμίζοντας τη συλλογικότητα του συλλόγου διδασκόντων», παρατήρησε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα