back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Προς ψήφιση το νομοσχέδιο για διαφάνεια και κινητικότητα στο δημόσιο

Διαβάστε επίσης

Το δρόμο προς την ψήφιση από την Βουλή παίρνει το νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη καθώς έληξε το χρονικό διάστημα που το είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση ακεραιότητας Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών» επιδιώκεται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η δημιουργία ενός νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου ρύθμισης της επικοινωνίας των θεσμικών φορέων της πολιτείας με εκπροσώπους συμφερόντων, με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση της ακεραιότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας κατά την άσκηση δραστηριοτήτων επιρροής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απουσία ενός πλαισίου ρύθμισης των δραστηριοτήτων επιρροής στην Ελλάδα έχει επισημανθεί επανειλημμένα από διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα όπως η Ομάδα Κρατών για τη Διαφθορά του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.).

Παράλληλα, με τις ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου επιδιώκεται για πρώτη φορά η δημιουργία ενός συστήματος καταγραφής, δημοσιότητας, φύλαξης, διαχείρισης και αξιοποίησης των δώρων που προσφέρονται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα μέλη της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές.

Τέλος, ρυθμίζεται μία σειρά εκκρεμών ζητημάτων του ΥΠΕΣ, που αφορούν μεταξύ άλλων, την κατάργηση των διατάξεων που εισάγουν παρεκκλίσεις από το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, ώστε αυτό να εφαρμόζεται με όσο το δυνατόν ενιαίο και ομοιόμορφο τρόπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε άφορα την κινητικότητα δίνει την δυνατότητα στους νυν αποσπασμένους που ήδη αξιοποίησαν την νομοθεσία, να κάνουν μετάταξη φεύγοντας οριστικά από το Φορέα προέλευσης τους.

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα