back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα Rafale ενισχύουν τη στρατηγική σχέση Ελλάδος – Γαλλίας

Διαβάστε επίσης

«Η επιλογή της αγοράς των γαλλικών μαχητικών “Rafale” υπογραμμίζει το στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνο-γαλλικών σχέσεων και την αμέριστη στήριξη της Γαλλίας στη χώρα μας, απέναντι σε προκλήσεις και απειλές. Επιβεβαιώνει μία μακροχρόνια παράδοση εξαιρετικών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο περιφερειακών και διεθνών οργανισμών.» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος,  στην τελετή παραλαβής του πρώτου σύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους “Rafale” , του πρώτου από τα συνολικώς δεκαοκτώ σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη,  η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση “125 Istres-Le Tubé”, στην Ίστρ της Γαλλίας. Παρόντες ήταν επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης.

 

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής παραλαβής του πρώτου ΡΑΦΑΛ, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης,  συναντήθηκε στο Παρίσι με την Υπουργό Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φλωράνς Παρλύ (Florence Parly).  Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα περαιτέρω ενισχύσεως της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και υπογραμμίστηκε η σημασία της σημερινής παραδόσεως του πρώτου μαχητικού αεροσκάφους “Rafale” στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η οποία αντανακλά την Στρατηγική σχέση Ελλάδος – Γαλλίας και τους ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς φιλίας, συνεργασίας και αλληλεγγύης  των δύο χωρών και των λαών τους.

Το Dassault Rafale (Ντασό Ραφάλ) είναι γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος 4ης γενιάς. Το όνομά του σημαίνει «ριπή ανέμου» και μπορεί να μεταφέρει όπλα που ήδη υπάρχουν στο Ελληνικό οπλοστάσιο, χωρίς κόστος για μετατροπές σε υποδομές και τεχνικές δυνατότητες. Σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται από την Dassault Aviation. Το Rafale έχει σχεδιαστεί από απόψεως σχήματος και υλικών κατασκευής ώστε να έχει όσο το δυνατόν χαμηλότερο ίχνος ραντάρ. Για τη διαχείριση των συστημάτων του, το Rafale χρησιμοποιεί ένα πλήρως «γυάλινο πιλοτήριο», με τρεις οθόνες πολλαπλών λειτουργιών (MFDs), ολογραφικό HUD καθώς και πλευρικό χειριστήριο HOTAS.  Στα όπλα των αεροσκαφών περιλαμβάνονται κατευθυνόμενα βλήματα Meteor, καθώς και οι απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων – Mica, Scalp και Exocet – προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη. Στο άμεσο μέλλον, στην Πολεμική Αεροπορία θα ενταχθούν επιπλέον 17 μαχητικά ΡΑΦΑΛ, με αποτέλεσμα την αναβάθμιση των επιχειρησιακών της δυνατοτήτων. Το κόστος για την αγορά των 12 μεταχειρισμένων και των έξι καινούριων Rafale που θα ενταχθούν στην 332 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τανάγρα μαζί με τα όπλα, ανταλλακτικά και άλλα υλικά τους ανέρχεται σε 2,4  δισ. ευρώ. Αν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, η Πολεμική Αεροπορία προσδοκά να διαθέτει έξι ετοιμοπόλεμα δικινητήρια μαχητικά αεροσκάφη στο τέλος του 2021, 12αφη στο τέλος του 2022 και 18 το καλοκαίρι του 2023. 

Στην ομιλία του ο  Αρχηγός  ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης στην τελετή Παραλαβής του Πρώτου Μαχητικού Αεροσκάφους Rafale στη Γαλλία, επισήμανε μεταξύ άλλων και τα εξής: « Το Rafale F3R είναι μια αεροπορική πλατφόρμα που ενσωματώνει αυτές τις τεχνολογικές καινοτομίες που θα επιτρέψουν την ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση σε οποιαδήποτε αναδυόμενη απειλή εντός του Ελληνικού FIR και έως την Ανατολική Μεσόγειο. Οι προηγμένες επιχειρησιακές δυνατότητες του αεροσκάφους σε συνδυασμό με την απίστευτη ισχύ, τα όπλα, την εμβέλεια και τη σημαντικά βελτιωμένη αντίληψη της τακτικής κατάστασης, θα διασφαλίσουν αεροπορική υπεροχή και κυριαρχία και θα υποστηρίξουν τους αντικειμενικούς σκοπούς της αποτροπής. Αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της αεροπορικής ισχύος, δύναται να επιφέρει στρατηγικά αποτελέσματα σε όλο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων, από στρατηγικές κρούσεις, έως αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον ναυτικών δυνάμεων και πέραν της εμβέλειας που διαθέτουν οι δυνητικοί μας αντίπαλοι. Επομένως, στέλνει ένα σαφές μήνυμα για την ικανότητα και αξιοπιστία μας να  αντιμετωπίσουμε υφιστάμενες και μελλοντικές απειλές.»

                             Χρήστος Καπούτσης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα