back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κορονοϊός: Φόβοι για αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία – «Καμπανάκι» για τους ανεμβολίαστους 40- 60 ετών

Διαβάστε επίσης

Mετατόπιση της διασποράς της πανδημίας σε μεγαλύτερες ηλικίες διαπιστώνουν οι επιστήμονες, καθώς -όπως είπε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου στη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, από τους νέους ανθρώπους που νόσησαν παρατηρήθηκε μετακίνηση του ιού προς ανεμβολίαστους.

«Αυξάνονται τα κρούσματα σε ηλικίες 40-60 ετών», είπε για να συμπληρώσει ότι αυτό «θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και σε πίεση στο σύστημα υγείας».

Η καθηγήτρια έκανε έκκληση λέγοντας ότι «επείγει ο άμεσος εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 40 ετών». Πρόσθεσε μάλιστα ότι το 99% των πολιτών που χρειάστηκε να διασωληνωθούν είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Ακόμη τόνισε πως σε περιοχές όπου οι περισσότεροι που μολύνονται είναι νεότερης ηλικίας, η νυχτερινή διασκέδαση αναφέρεται ως η πιο πιθανή μορφή έκθεσης στον ιό.

Επιπλέον, είπε πως ο δείκτης θετικότητας των self tests έχει υπερ-δεκαπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα.

“Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 26 έτη, ενώ αύξηση παρουσιάζουν και τα κρούσματα στις ηλικίες 40 έως 60 ετών, σε μια ηλικιακή ομάδα που δεν έχει μεγάλο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης”, είπε η κ. Παπαευαγγέλου και κάλεσε ξανά τους πολίτες να εμβολιαστούν τώρα, χωρίς αναβολή για τον Σεπτέμβρη.

Αυτό σημαίνει πως οι νέοι μεταδίδουν πια τον ιό στους μεγαλύτερους που είναι ανεμβολίαστοι, στους γονείς και τους στενούς συγγενείς τους, συμπλήρωσε.

Η επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων είπε η κα Παπαευαγγέλου συστήνει στους νέους που επιστρέφουν από τις διακοπές τους να μην εφησυχάζουν από το αρνητικό σελφ τεστ που κάνουν πριν μπουν στο πλοίο και να χρησιμοποιούν τη μάσκα τους.

Επιπλέον η καθηγήτρια τόνισε ότι η Μετάλλαξη Δέλτα είναι είναι 44% πιο μεταδοτική από την Α.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εισηγήθηκε την επέκταση του μέτρου του διπλού testing για τους εργαζόμενους στον τουρισμό σε όλη την επικράτεια:

Μια φορά την εβδομάδα με self test
Μια φορά την εβδομάδα με rapid test
H Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες λέγοντας ότι είναι μεγάλη πρόκληση και αποτελεί ερώτημα αν οι διοργανωτές θα καταφέρουν να ελέγξουν την πανδημία όπως επιθυμούν.

Χαρδαλιάς: Δύο τεστ την εβδομάδα σε εργαζόμενους εστίασης και τουρισμού παντού

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι καθίστανται υποχρεωτικά δύο test την εβδομάδα για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και την εστίαση σε όλη την επικράτεια.
«Μένουν κάποια σημεία να αποσαφηνιστούν τις επόμενες ώρες», τόνισε, απαντώντας στην ερώτηση για το ποιος θα επωμίζεται το κόστος των rapid τεστ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αφορούν σε ανεμβολίαστους.

Αναφερόμενος στην Μύκονο και τα μέτρα που ελήφθησαν είπε ότι κατάφεραν να ανακόψουν μερικώς την επέκταση της διασποράς, αλλά τόνισε ότι θα υπάρξει επαναξιολόγηση της κατάστασης και τα επόμενα 24ωρα θα ληφθούν αποφάσεις.
Σχετικά με την έλλειψη δωματίων και καταλυμάτων για την καραντίνα ασθενών με Covid-19 είπε ότι υπάρχει δυσκολία μέσα στο καλοκαίρι, θα εξαντλήσουμε όλες τις προσπάθειες. Η επίταξη είπε θα είναι το τελευταίο μέτρο.

Τζανάκης: 100% πιθανότητα υπέρ των εμβολιασμένων να μην πάθουν κριτική σοβαρή νόσο

Στο τέταρτο κύμα όλοι θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό, αλλά υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ εμβολιασμένων – ανεμβολίαστων, τόνισε -μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. «Ο ιός θα μας επισκεφθεί όλους αυτή τη φορά, και εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μηδενός εξαιρουμένου» ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι οι εμβολιασμένοι «θα έρθετε σε επαφή αλλά δε θα μολυνθείτε αν δε, μολυνθείτε, έχετε 100% πιθανότητα υπέρ σας να μην πάθετε κριτική σοβαρή νόσο, πνευμονία του ιού, νοσηλεία διασωλήνωση ή απώλεια ζωής».

Όπως είπε ο κ. Τζανάκης, αυτή τη στιγμή ότι εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται είναι στο 2-5% των ασθενών. «Είναι οι εξής κατηγορίες: ασθενής που παίρνει ανοσιολογικά φάρμακα και υπερήλικες με πολλά υποκείμενα νοσήματα». «Και στις δυο περιπτώσεις το ανοσολογικό τους σύστημα δεν απάντα ιδανικά» πρόσθεσε.

Νίνα Κομνηνού, Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα