back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ: Ναύτης κατηγορείται για την πυρκαγιά που κατέστρεψε αποβατικό σκάφος το 2020

Διαβάστε επίσης

Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό κατηγόρησε χθες Πέμπτη ναύτη πως προκάλεσε τη θεαματική πυρκαγιά που κατέστρεψε τον Ιούλιο του 2020 αποβατικό σκάφος στη βάση του, στο Σαν Ντιέγκο (Καλιφόρνια), ενώ είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες άνθρωποι.

Ο ναύτης, μέλος του πληρώματος του σκάφους αμφίβιας επίθεσης USS Bonhomme Richard, «κατηγορείται πως προκάλεσε την πυρκαγιά», ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του 3ου Στόλου, ο πλοίαρχος Σον Ρόμπερτσον, χωρίς να τον κατονομάσει, ούτε να διευκρινίσει εάν επρόκειτο για εσκεμμένη ενέργεια, δηλαδή εμπρησμό.

Δυνάμει του αμερικανικού στρατιωτικού ποινικού κώδικα, του απαγγέλθηκε κατηγορητήριο χθες Πέμπτη. Ο διοικητής του 3ου Στόλου, ο αντιναύαρχος Στιβ Κόλερ, που εξετάζει το ενδεχόμενο να τον παραπέμψει σε ναυτοδικείο, είχε αναθέσει σε ανεξάρτητο στρατοδίκη να αποφανθεί αφού διενεργούσε προκαταρκτική έρευνα αν θα του απαγγέλλονταν επίσημα κατηγορίες.

«Οι αποδείξεις που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας επαρκούν για να διαταχθεί προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία δυνάμει του στρατιωτικού ποινικού κώδικα», διευκρίνισε ο πλοίαρχος Ρόμπερτσον.

Το USS Bonhomme Richard, μήκους 257 μέτρων, βρισκόταν ελλιμενισμένο στη βάση του, στο Σαν Ντιέγκο, για να υποβληθεί σε εργασίες συντήρησης, όταν εκδηλώθηκε η φωτιά, τη 12η Ιουλίου 2020. Πάνω στο σκάφος βρίσκονταν μόνο 160 ναύτες και αξιωματικοί από το πλήρωμα χιλίων και πλέον, ενώ τα πυρομαχικά που μεταφέρει συνήθως είχαν αφαιρεθεί και αποθηκευτεί ενόψει των εργασιών.

Κατά τον απολογισμό που είχε δώσει τότε το αμερικανικό ΠΝ, 17 μέλη του πληρώματος του σκάφους και τέσσερις πολίτες τραυματίστηκαν ελαφρά και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία. Πολλοί πυροσβέστες υπέστησαν εγκαύματα ή εισέπνευσαν καπνό, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Το σκάφος καιγόταν επί τέσσερις ημέρες προτού οι πυροσβέστες καταφέρουν να σβήσουν τη φωτιά. Αρχικά, το ΠΝ σκόπευε να το επισκευάσει, αλλά οι ζημιές ήταν τέτοιες που αποφασίστηκε στις αρχές του 2021 το σχέδιο αυτό να εγκαταλειφθεί. Το κόστος της επιδιόρθωσης θα έφθανε τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια και οι επισκευές θα απαιτούσαν χρόνια, εξήγησε το επιτελείο.

Το όνομα του πλοίου, μικρότερου σε μέγεθος μόνο από τα αεροπλανοφόρα, ήταν λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Βενιαμίν Φραγκλίνου. Το αποβατικό, στο κατάστρωμα του οποίου μπορούσαν να αποπροσνηώνονται ελικόπτερα καθώς και αεροσκάφη που χρειάζονται μικρού μήκους διαδρόμους, όπως το Harrier, είχε συμμετάσχει σε πολλές αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, ειδικά κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, ενώ είχε εμφανιστεί σε χολιγουντιανές ταινίες.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα