back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑΧΕΠΑ: 100 χρόνια προσφοράς στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Έχοντας σχεδόν εκατό χρόνια γεμάτα δράσεις, πρωτοβουλίες και έργα η ΑΧΕΠΑ ετοιμάζεται να περάσει το κατώφλι του πρώτου αιώνα από την ημέρα ίδρυσης της επαναπροσδιορίζοντας τους στόχους της σε ότι έχει να κάνει με την προσφορά της προς την Ελλάδα.

Η σημαντικότερη ομογενειακή οργάνωση, η ΑΧΕΠΑ (AHEPA: American Hellenic Educational and Progressive Association) το περασμένο Σαββατοκύριακο ολοκλήρωσε τις εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της στην Αθήνα θέτοντας τους νέους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί τα επόμενα χρόνια το κοινωφελές και φιλανθρωπικό της έργο.

Σημαντικοί Έλληνες της Αμερικής 4ης και 5ης γενιάς βρέθηκαν στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσουν, να προβληματιστούν αλλά και να αποφασίσουν τους νέους τομείς πάνω τους οποίους θα μπορούν να προσφέρουν στην χώρα των προγόνων τους. «Η ΑΧΕΠΑ είναι σταθερά ταγμένη υπέρ της Ελλάδας και της διάδοσης του ελληνισμού. Τώρα έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην Παιδεία. Βρισκόμαστε εν μέσω της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και πρέπει οι νέοι μας, τα παιδιά μας να ετοιμαστούν για τα νέα δεδομένα που επικρατούν» δηλώνει στον «Αθήνα 98,4» ο Κυβερνήτης της ΑΧΕΠΑ στην Ελλάδα Κώστας Βαρσάμης υπογραμμίζοντας ότι τώρα ζούμε στο στάδιο του «ξεμαθαίνω» τονίζοντας ότι η ΑΧΕΠΑ θα ξεκινήσει την προσπάθεια ενημέρωσης των παιδιών μέσα από τα σχολεία για την νέα εποχή στην οποία ζει ο κόσμος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου του τμήματος HJ – 17 Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Ιωακείμ Καλιβρούση που μίλησε για τις προσπάθειες της ΑΧΕΠΑ και τις υποτροφίες που προσφέρει τόσο για φοιτητές της ομογένειας που θέλουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα αλλά και για τα αριστούχα ελληνόπουλα που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Αμερική. «Η Παιδεία είναι το παν για μια χώρα. Μέσα από την γνώση οι νέοι μας αποκτούν δεξιότητες και μέσα από τις προσωπικές τους επιτυχίες στον επαγγελματικό στίβο βοηθούν και την χώρα τους. » Βέβαια ο κ. Καλιβρούσης αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της ΑΧΕΠΑ στο τομέα της πολιτικής παρέμβασης επισημαίνοντας ότι στην σημερινή ηγεσία των ΗΠΑ η ομογένεια βρίσκει περισσότερα ευήκοα ώτα προκειμένου να ενισχύσει τα ελληνικά συμφέροντα.

Ο αντιπροέδρος του τμήματος HJ – 17 Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Ιωακείμ Καλιβρούσης που μίλησε στον «Αθήνα 9.84» για του μελλοντικούς στόχους της ΑΧΕΠΑ

Η ώρα της Αθήνας

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στην τελευταία ημέρα των εργασιών του συνεδρίου της ΑΧΕΠΑ στην Αθήνας. Ο κ. Μπακογιάννης τιμήθηκε από την ηγεσία της ομογενειακής οργάνωσης με την ευχή να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα μάρμαρα του Παρθενώνα, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο που έχει κάνει στην πόλη.
Από την πλευρά του ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που δίνει η Αθήνα προκειμένου να μπορέσει να καλύψει το κενό που δημιούργησε η κρίση λέγοντας «Η Αθήνα άντεξε και στάθηκε όρθια από την κρίση. Τώρα τρέχουμε μαραθώνιο αλλά με ρυθμούς σπριντ για να μπορέσουμε να δώσουμε στην Αθήνα την θέση που της αξίζει και να γίνει η Μητρόπολη όλου του ελληνισμού».

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης απευθύνει χαιρετισμό στο ετήσιο συνέδριο της ΑΧΕΠΑ λίγο πριν την βράβευση του

Στην συνέχεια του χαιρετισμού του ο δήμαρχος Αθηναίων μίλησε για την μεγάλη προσφορά της ΑΧΕΠΑ στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό ότι παρά το γεγονός ότι ζουν οι οικογένειες τους εδώ και δεκαετίες στην Αμερική δεν έχουν ξεχάσει τις ρίζες τους και τηρούν τις παραδόσεις της χώρας από την οποία ξεκίνησαν οι πρόγονοί τους για ένα καλύτερο αύριο.

Στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκε και η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη η οποία εξήρε το έργο της ομογενειακής οργάνωσης ενώ με ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε : «Με μεγάλη συγκίνηση παρέλαβα το 2021 Hellenism Award από την AHEPA, την ιστορική ομογενειακή οργάνωση που διατηρεί ζωντανό, φωτεινό και ενεργό τον δεσμό του απόδημου Ελληνισμού στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ευρώπη με την πατρίδα. Τους ευχαριστώ θερμά».

Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση της τελευταίας ημέρας των εργασιών του πενθήμερου συνεδρίου της ΑΧΕΠΑ παραβρέθηκαν και άλλες προσωπικότητες του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας όπως ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης.

Η ΑΧΕΠΑ

Η ΑΧΕΠΑ είναι μια ομογενειακή οργάνωση αφοσιωμένη στο να προάγει ελληνικά θέματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Με διαχρονικά περισσότερα από 250.000 μέλη, μεταξύ αυτών και τρεις πρώην προέδρους των ΗΠΑ (Ρούζβελτ, Τρούμαν, Φορντ), έχει συνεισφέρει με πολυάριθμες δωρεές στη χρηματοδότηση ιατρικών και άλλων ερευνών στις Η.Π.Α. και την Ελλάδα (π.χ. Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ), καθώς και σε προγράμματα μαθητικών υποτροφιών.

Ιδρύθηκε το 1922 στην Ατλάντα της Τζόρτζια με σκοπό τον αγώνα για την ενσωμάτωση των Ελλήνων στην αμερικανική κοινωνία και τα πολιτικά τους δικαιώματα, καθώς και κατά των διακρίσεων, τον φανατισμό και του μίσους της Κου-Κλουξ-Κλαν. Το 1931, δύο χρόνια πριν γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Franklin D. Roosevelt έγινε μέλος της οργάνωσης μετά από πρόσκληση του φίλου του, Ulius L. Amoss, πρώην ηγέτη της Ελληνικής Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων (X.A.N.).

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα