back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ οι ιδιοκτήτες ακινήτων για ενοικιάσεις καταλυμάτων μέσω πλατφορμών τύπου airbnb

Διαβάστε επίσης

Διασταυρώσεις και ελέγχους σε πραγματικό χρόνο διενεργεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων(ΑΑΔΕ), με στόχο να εντοπίσει όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν δηλώνουν στην εφορία εισοδήματα από την ενοικίαση καταλυμάτων σε τουρίστες που πραγματοποιούν μέσω πλατφορμών τύπου airbnb, καθώς γνωρίζει πλέον, μέσω των αντίστοιχων ψηφιακών πλατφορμών διαμοιρασμού, τον ακριβή αριθμό των προσφερόμενων ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση μετά τη συμφωνία που έχει συνάψει με τις αντίστοιχες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον κλάδο.

Έτσι οι ελεγκτές-εφοριακοί μπορούν τώρα να αναζητούν παράνομες ενοικιάσεις με βάση την ψηφιακή καταγραφή των στοιχείων των ιδιοκτητών ακινήτων στο μητρώο βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων της ΑΑΔΕ. Με το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψε η ΑΑΔΕ με της τρεις μεγαλύτερες ψηφιακές πλατφόρμες, περιορίζονται στο ελάχιστο τα περιθώρια που έχουν οι ιδιοκτήτες να αποκρύψουν τις μισθώσεις του ακινήτου τους.

Μάλιστα ο κλοιός στενεύει ακόμα περισσότερο καθώς από την 1η Ιουνίου κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να έχει αριθμό μητρώου ακινήτου από την ΑΑΔΕ αλλως οι ψηφιακές πλατφόρμες δεν του επιτρέπουν να ανεβάσει σε αυτές το ακίνητο του.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα δεν είναι δηλωμένα στο ηλεκτρονικό μητρώο της ΑΑΔΕ, οι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν πρόστιμα 5.000 ευρώ τα οποία πολλαπλασιάζονται και μπορούν να φτάσουν τα 20.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για καθ υποτροπή παράβαση.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα