back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σπ. Γεωργίου: Βρισκόμαστε σε κατάσταση υψηλού κινδύνου, όλες οι υπηρεσίες είναι σε 24ωρο συναγερμό για το ενδεχόμενο πυρκαγιών

Διαβάστε επίσης

«Ο δείκτης εκδήλωσης πυρκαγιών είναι πάρα πολύ υψηλός. Αυτή τη στιγμή πάνω από τη μισή χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολύ υψηλού κινδύνου. Δώδεκα από τις δεκατρείς Περιφέρειες της χώρας βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Προστασίας, Σπύρος Γεωργίου μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Όπως είπε, τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο φωτιάς, καθώς τα περισσότερα είναι σε ύφεση, συμπεριλαμβανομένων και των χθεσινών πυρκαγιών σε Μεσσηνία και Φθιώτιδα.

Σημείωσε ότι καθημερινά εκδηλώνονται κατά μέσο όρο 50 με 60 πυρκαγιές ενώ συνολικά το τελευταίο τριήμερο καταγράφηκαν 150 πυρκαγιές.

«Ευτυχώς οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο από την αρχή ενώ κάποιες πιο δύσκολες πυρκαγιές πήραν πιο μεγάλες διαστάσεις».

Και πρόσθεσε: «Η πυρκαγιά στην Αχαΐα έκαψε γύρω στα 4000 στρέμματα. Μας απασχολεί ακόμα η πυρκαγιά στη Ρόδο, όπου βρίσκονται πολλές δυνάμεις. Είναι μεν σε ύφεση αλλά προκειμένου να μην υπάρξει αναζωπύρωση, επιχειρούν ακόμα οι δυνάμεις. Μάλιστα, στη Ρόδο εκκενώσαμε προληπτικά τρείς οικισμούς και ευτυχώς δεν υπήρξαν ζημιές σε κατοικίες και σπίτια. Έχουμε ενεργοποιήσει και το δορυφορικό σύστημα ”Κοπέρνικος” και τις επόμενες μέρες θα αποτυπωθεί σε στρέμματα η καμένη έκταση στο νησί».

Πάντως, επισήμανε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, συστήνοντας στους πολίτες να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια ή εργασία στο ύπαιθρο που είναι δυνατόν να προκαλέσει πυρκαγιά.

«Μια μικρή σπίθα μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη καταστροφή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το σύνολο των υπηρεσιών βρίσκονται σε 24ωρο συναγερμό.

«Πυροσβεστική και Αστυνομία είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε προκύψει. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ενέργεια αλλά είναι σημαντική και η βοήθεια των εθελοντών».

Τέλος, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία για οποιοδήποτε γεγονός υποπέσει στην αντίληψή τους, εάν δουν καπνό, σε οποιοδήποτε σημείο, καλώντας αμέσως το 112 ή το 199.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα