back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ν. Χαρδαλιάς: Διάσπαρτες αναζωπυρώσεις στη Βαρυμπόμπη – Πρώτος απολογισμός: 12.500 στρέμματα κάηκαν, 76 σπίτια με σοβαρές ζημιές

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο στη στη Βαρυμπόμπη αλλά διάσπαρτες εστίες, δήλωσε μεταξύ άλλων στην έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών ο Νίκος Χαρδαλιάς, από το κτίριο «Φάρος» της Πολιτικής Προστασίας, στη λεωφόρο Κηφισίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, 12,5 χιλιάδες στρέμματα στη Βαρυμπόμπη έχουν καεί, 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 18 μερικές, ενώ 27 επιχειρήσεις έχουν σοβαρές ζημιές.

Συγκεκριμένα για την κατάσταση στη Βαρυμπόμπη ανέφερε ότι βελτιώθηκε σημαντικά αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται και οι δυνάμεις πυρόσβεσης συνεχίζουν να επιχειρούν. Όπως είπε αναμένεται η κατάσταση στη συγκεκριμένη περιοχή να είναι οριοθετημένη εντός της ημέρας, υπάρχουν διάσπαρτες αναζωπυρώσεις αλλά χωρίς σοβαρά προβλήματα.

Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η ανθρώπινη ζωή, η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω και πέρα από ο,τιδήποτε άλλο, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. Ο υφυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο έργο αστυνομικών και πυροσβεστών για την απομάκρυνση των κατοίκων από τις φλεγόμενες περιοχές, καθώς και στην χρήση του 112, το οποίο συνέβαλε ώστε η απομάκρυνση να είναι ασφαλής, ενώ αναφέρθηκε στη μέριμνα της Πολιτείας για την φιλοξενία των ανθρώπων που βρέθηκαν στο δρόμο δίνοντας αναλυτικά στοιχεία.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας προχωρήσαμε σε επιπλέον απομακρύνσεις πολιτών από τις περιοχές όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η πυρκαγιά, καθώς και σε οργανωμένες εκκενώσεις περιοχών. Συγκεκριμένα, Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις χρειάστηκε να επέμβουν σε τουλάχιστον 71 περιπτώσεις και να απομακρύνουν 182 άτομα με κινητικά προβλήματα, καθώς και ηλικιωμένων. Στο σύνολο έχουν πραγματοποιηθεί 442 διασώσεις – απομακρύνσεις πολιτών. Ως προς τις εκκενώσεις περιοχών, εστάλη ένα ακόμα μήνυμα μέσω του 112, στις 03.20 για την εκκένωση της οδού Ανοίξεως στο Κρυονέρι», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και υπογράμμισε:

«Χθες ζήσαμε μια ακόμα εξαιρετικά δύσκολη νύχτα, όχι μόνο στην Αττική, αλλά και σε όλες τις πυρκαγιές που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, στη Λίμνη Ευβοίας, στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας, στην Ανατολική Μάνη. Σε όλα αυτά τα μέτωπα όπου ακόμα δίνουμε τη μάχη, καθώς από χθες το βράδυ ως και τώρα έχουμε 41 νέες ενάρξεις πυρκαγιάς».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, από το πρωί πετάει με το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πάνω από την καμένη περιοχή της Πάρνηθας, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας παρακουλουθούσε τις εξελίξεις από το Κέντρο Επιχηρήσεων.

Newsroom Aθήνα 9.84, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα