back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σε ύφεση τα περισσότερα μέτωπα στη Βαρυμπόμπη – Αγώνας για να οριοθετηθεί η φωτιά – Ανυπολόγιστες οι ζημιές

Διαβάστε επίσης

Για μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό, στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», στη Βαρυμπόμπη.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι από τα τέσσερα μέτωπα που υπήρχαν, το ξημέρωμα τούς βρήκε με ένα ενεργό και τα υπόλοιπα σε ύφεση, αποτέλεσμα της δουλειάς που έγινε από τα πεζοπόρα και στα 4 μέτωπα.

Με την ανατολή του ηλίου ενεργοποιήθηκαν τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα. Γιγαντιαία είναι η προσπάθεια και των επίγειων δυνάμεων όπου επιχειρούν όλη τη νύχτα προκειμένου στην περιοχή να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις ενώ προληπτικά γύρω στις τρεις τα ξημερώματα εκκενώθηκε προληπτικά η οδός Ανοίξεως στο Κρυονέρι.

«Δεν ξέρω από τι ξεκίνησε η φωτιά. Η ταχύτητα της ήταν τρομερή. Χιλιόμετρα ήταν οι εστίες της. Είναι τραγικό αυτό που συνέβη. Είμαστε σε επιφυλακή», τόνισε ο Σπυρίδων Βρεττός, Δήμαρχος Αχαρνών μιλώντας στον Αθήνα 9.84.

«Σήμερα θα προχωρήσουμε σε καταγραφή των ζημιών. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, θα κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε και επεσήμανε ότι το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου Αχαρνών (210 2415300- 301) λειτουργεί όλο το 24ωρο.

Σε αποπνικτική ατμόσφαιρα ξύπνησε ολόκληρη η Αττική.

Η φωτιά κατέστρεψε δασικές εκτάσεις σπίτια και καλλιέργειες ενώ σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Αττικής απείλησε ανθρώπινες ζωές και ζώα.

Οι επικεφαλής των αρχών εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι αν δεν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες τα εναέρια μέσα που σηκώθηκαν με το πρώτο φως της ημέρας θα καταφέρουν τις επόμενες ώρες να κατασβέσουν όλες τις εστίες

Στην περιοχή επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 150 οχήματα.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά έχει προξενήσει πολλές ζημιές σε σπίτια και άλλα οικήματα κυρίως στις Αδάμες και την Βαρυμπόμπη, που θα αποτιμηθούν όταν θα τελειώσει η φωτιά.

Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία που είχε διακοπεί στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας αποκαταστάθηκε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αλλά παραμένουν κλειστοί από την Τροχαία όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην περιοχή της πυρκαγιάς, για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να μπορούν να κινούνται ανεμπόδιστα τα πυροσβεστικά οχήματα.

Επίσης σε όλη την περιοχή, από την οποία απομακρύνθηκαν άρον-άρον όλοι οι κάτοικοι για να μην κινδυνεύσει η ζωή τους, περιπολούν συνεχώς αστυνομικές δυνάμεις που έχουν τεθεί σε επιφυλακή με διαταγή του αρχηγού της ΕΛΑΣ.

Συνολικά για την υλοποίηση των μέτρων από πλευράς αστυνομίας συμμετέχουν στην περιοχή 300 αστυνομικοί, ενώ σε διαρκή ετοιμότητα είναι όλη η δύναμη της ΓΑΔΑ. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, καθώς και πεζοπόρα τμήματα του στρατού και πολλούς εθελοντές πυροσβέστες, με την συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων ΟΤΑ.

Φιλοξενία στους πυρόπληκτους προσφέρουν οι ξενοδόχοι της Αττικής, με έξοδα του κράτους. Όσοι πολίτες χρειάζονται προσωρινή στέγη μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ 1135.

Σε λειτουργία τα κυκλώματα του ΑΔΜΗΕ

Βελτιωμένη είναι σήμερα η εικόνα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης καθώς τα ξημερώματα επανήλθαν σε λειτουργία τα κυκλώματα του Συστήματος Μεταφοράς που είχαν βγει εκτός λόγω της πυρκαγιάς. Πρόκειται για το διπλό κύκλωμα υπερυψηλής τάσης 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα υψηλής τάσης 150 kV Άγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.

Πάντως το σύστημα καλείται και σήμερα να αντιμετωπίσει δύσκολες συνθήκες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, της υψηλής ζήτησης αλλά και των πρόσθετων προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από τις πυρκαγιές. Η ζήτηση σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται να κινηθεί και σήμερα σε επίπεδα – ρεκόρ, κοντά στα 11.000 μεγαβάτ ενώ σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται και οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ετοιμότητα για περικοπές στη ζήτηση ρεύματος βρίσκονται παράλληλα οι μεγάλοι καταναλωτές ρεύματος (βιομηχανίες).

Η ηλεκτροδότηση της Αττικής εξασφαλίστηκε χθες με παράκαμψη των σημείων που ήταν εκτός λειτουργίας λόγω της πυρκαγιάς, κάτι που ωστόσο μειώνει δραστικά την ασφάλεια του συστήματος.

Νewsroom Aθήνα 9.84, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα