back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Π . Καρασιώτου: Απλοποιείται το σύστημα απονομής σύνταξης για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση

Διαβάστε επίσης

Για την απλοποίηση του συστήματος απονομής σύνταξης σε όσους έχουν περισσότερους από έναν φορέα κύριας ασφάλισης ώστε να τη λαμβάνουν γρηγορότερα, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παυλίνα Καρασιώτου.

Όπως τόνισε, η συγκεκριμένη διαδικασία που μέχρι πρότινος είχε ιδιαίτερες δυσκολίες, καθώς, χρειαζόταν μήνες ή και χρόνια για να ολοκληρωθεί λόγω των τεράστιων καθυστερήσεων στην αλληλογραφία μεταξύ των υπαλλήλων των τέως Ταμείων, σύντομα θα ολοκληρώνεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, καθώς τόσο οι αρμόδιοι υπάλληλοι όσο και το σύνολο της απαιτούμενης πληροφορίας συγκεντρώνονται στο ίδιο σημείο.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο στρατηγείο απονομής συντάξεων του e-ΕΦΚΑ που στεγάζεται στο «πράσινο κτήριο» επί της Λ. Κηφισίας, εκεί όπου έχει στηθεί το συντονιστικό επιχειρησιακό κέντρο για την παρακολούθηση της ροής απονομής συντάξεων σε όλη την Ελλάδα με στόχο τον κεντρικό συντονισμό, την επιτάχυνση των διαδικασιών και την συνολική επίβλεψη του σχεδίου οριστικής εξάλειψης του στοκ των εκκρεμών συντάξεων.

Με τη νέα δομή όλοι οι συνταξιοδοτικοί φάκελοι των ασφαλισμένων εντός Αττικής με διαδοχική ασφάλιση σε ΙΚΑ-ΟΑΕΕ, ΙΚΑ-ΟΓΑ, ΟΑΕΕ-ΟΓΑ συγκεντρώνονται στο συγκεκριμένο «πράσινο κτήριο», σε ένα ενιαίο χώρο και επί τόπου υπάλληλοι των τριών τ.Ταμείων ανοίγουν τους φακέλους, υπολογίζουν τον χρόνο ασφάλισης, κάνουν τον τελικό υπολογισμό του ύψους της σύνταξης και προχωρούν στην έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης.

«’Εχουν γίνει μια σειρά παρεμβάσεων τους τελευταίους μήνες με σημαντικότερη τη λειτουργία του πράσινου κτιρίου του ΕΦΚΑ ως συντονιστικού κέντρο που παρακολουθεί όλη τη πορεία των συντάξεων στη χώρα. Σε ότι αφορά στις διαδοχικές συντάξεις όπου παρατηρούνται και τα σοβαρότερα προβλήματα, έχουν συγκεντρωθεί υπάλληλοι από όλα τα εμπλεκόμενα ταμεία και αντί οι φάκελοι να κάνουν ” βόλτα” μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών όπως γινόταν στο παρελθόν, πλέον , κάθε υπόθεση τη διαχειρίζονται οι υπάλληλοι όλων των πρώην ταμείων προκειμένου να μειωθούν οι χρόνοι απονομής της σύνταξης».

Η κ. Καρασιώτου, εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα όλης αυτής της διαδικασία θα φανούν άμεσα.

«Από τα μέσα του φθινοπώρου θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια αποκλιμάκωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον πρώτο μήνα που λειτούργησε αυτή τη νέα δομή απονομής των διαδοχικών συντάξεων, εκδόθηκαν περίπου 1100 περισσότερες νέες συντάξεις από ότι τους προηγούμενους μήνες. Σταδιακά το φθινόπωρο υπολογίσουμε ότι αυτές οι επιπλέον εκδόσεις θα προσεγγίσουν τις 3.500 για να φτάσουν κοντά στις 6.800 στην πλήρη λειτουργία του συστήματος».

Επίσης, γνωστοποίησε ότι δρομολογείται το φθινόπωρο και η έναρξη λειτουργίας μιας αντίστοιχης δομής στη Θεσσαλονίκη, επομένως «θα υπάρχουν δύο κέντρα και δύο γραμμές παραγωγής έτσι ώστε οι διαδοχικές συντάξεις να απονέμονται πλέον πολύ γρήγορα».

Και κατέληξε: «Το project των συντάξεων είναι ένα από τα πιο δύσκολα και για λόγους πολυνομίας αλλά και επειδή υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στη δομή του συνταξιοδοτικού με τις συνενώσεις των Ταμείων που ουσιαστικά μέχρι πρότινος δεν είχαν προχωρήσει.

Πρόκειται για ένα project για την επιτυχία του οποίου χρειάζεται ομάδα και συντονισμός και αυτή τη στιγμή προχωρά σε πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ της διοίκησης, του project manager και όλων όσοι δουλεύουν γι αυτό το εγχείρημα. Και φυσικά, πάντα υπό την αιγίδα του Υπουργείου και του Υπουργού κ. Κωστή Χατζηδάκη που έχει την πολιτική ευθύνη και δίνει τις κατευθύνσεις και τον τόνο της δουλειάς».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα