back to top
18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Εστίαση στην Αθήνα: Απογοητευτικές οι πρώτες εκτιμήσεις για κίνηση και τζίρο

Διαβάστε επίσης

Απογοητευτική είναι μέχρι στιγμής η εικόνα που αποτυπώνεται στην κίνηση και στον τζίρο των καταστημάτων εστίασης της Αττικής, παρά την αθρόα έλευση των τουριστών στην χώρα μας. Τα πρώτα στοιχεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Εστιατόρων Αττικής Ιωάννη Δαβερώνη, δείχνουν πτώση που κυμαίνεται από 15%-20%, σε κίνηση και τζίρο, συγκριτικά πάντα με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αξιοσημείωτο στοιχείο είναι επίσης ότι η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στα καταστήματα εστίασης του κέντρου της Αθήνας, ιδιαίτερα τις μέρες από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή. Διασώζονται μόνο τα καταστήματα εστίασης της παραλιακής, κυρίως λόγω περιόδου.
Οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων, σύμφωνα πάντα με τον κ. Δαβερώνη, έχουν να αντιμετωπίσουν και μια σειρά άλλων προβλημάτων.

Η κρατική ενίσχυση για τα ενοίκια των καταστημάτων τους σταμάτησε από τα τέλη Ιουνίου, με αποτέλεσμα όλο αυτό το διάστημα η πλειοψηφία να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στην εξόφληση τους. «Στα καταστήματα εστίασης του κέντρου εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά και ο τζίρος πεσμένος αυτή την περίοδο», τόνισε στον 9.84 ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Αττικής Ιωάννης Δαβερώνης.
Επίσης, οι περισσότεροι καταστηματάρχες καφέ και εστιατορίων αντιμετωπίζουν πρόβλημα και στην εξεύρεση υπαλλήλων- σερβιτόρων. Αυτό συμβαίνει γιατί το συγκεκριμένο επάγγελμα έχει χαρακτηριστεί στην αγορά εργασίας «κινούμενη άμμος», καθώς την προηγούμενη μακρά περίοδο της καραντίνας και των κλειστών για μήνες καταστημάτων εστίασης, όσοι είχαν βγει σε αναστολή εργασίας εισέπρατταν από την κυβέρνηση ως βοήθημα το ποσό των 534 ευρώ μηνιαίως.

« Οι περισσότεροι έχουν στραφεί αλλού στην αγορά εργασίας. Είναι σαφές ότι καταστράφηκαν οικονομικά όσοι εργάζονταν σε καφέ και εστιατόρια έχοντας να ανταποκριθούν κάθε μήνα σε υποχρεώσεις και δάνεια. Οι εναπομείναντες προτίμησαν να επιλέξουν για εργασία καφέ και εστιατόρια σε νησιά, με γνώμονα το γεγονός ότι ο μηνιαίος μισθός είναι πολύ υψηλότερος και επίσης κερδίζουν πολύ περισσότερα από τα καθημερινά «tips», προσέθεσε ο κ. Ιωάννης Δαβερώνης.

Κώστας Κορέλλης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα