back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οικονομικές ενισχύσεις στους πυρόπληκτους δήμους της Αττικής

Διαβάστε επίσης

Την πρώτη οικονομική βοήθεια προς τις πυρόπληκτες περιοχές ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.  Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος υπουργός κ. Μάκης Βορίδης προανήγγειλε τη μεταφορά ποσού 60.000 ευρώ στον Δήμο Αχαρνών, 60.000 ευρώ στον Δήμο Κηφισίας και 30.000 ευρώ στον Δήμο Διονύσου.

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι θα διατεθεί το ποσό των 600 ευρώ έως 6000 ευρώ για τις άμεσες ανάγκες των πυρόπληκτων και έως 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις «προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουμε στη στεγαστική συνδρομή εκείνων που έχασαν τα σπίτια τους». Εξειδικεύοντας το μέτρο της στεγαστικής συνδρομής, ο υπουργός σημείωσε ότι καταβάλλεται το 80% ενώ για το υπόλοιπο 20% υπάρχει η δυνατότητα λήψης δανείου με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων. Δήλωσε μάλιστα ότι το ίδιο μοντέλο θα εφαρμοστεί σε όλους τους πυρόπληκτους όλης της χώρας.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι όπου χρειαστεί θα διατεθούν και πρόσθετα ποσά και σημείωσε ότι η διαδικασία της στεγαστικής συνδρομής κινείται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το οποίο θα κάνει και την καταγραφή των ζημιών.

Εξάλλου, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι η πυροσβεστική υπηρεσία κλήθηκε να αντιμετωπίσει πάνω από 100 δασικές πυρκαγιές και εξήγησε ότι τα μέτρα πρόληψης που είχαν ληφθεί οδήγησαν σε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα σε σχέση με ανάλογης έντασης πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο παρελθόν. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης το οποίο χαρακτήρισε «πάρα πολύ κρίσιμο για να σώσεις ανθρώπινες ζωές». Επιπλέον επεσήμανε την κατάρτιση σχεδίων εκκένωσης που εφαρμόζονται σε αυτές τις περιπτώσεις και εξήρε τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ιδιωτών πολιτών που όπως είπε «έχουν αποκτήσει ένα αυξημένο αίσθημα επαγρύπνησης ευθύνης και συμμορφώνονται με τις οδηγίες που λαμβάνουν». Πρόσθεσε δε ότι στις συγκεκριμένες περιοχές έχουν διατεθεί πολύ σημαντικά ποσά προκειμένου να υπάρξουν καθαρισμοί των δασών.

Τέλος, ο υπουργός σημείωσε ότι η προτεραιότητα που έχει τεθεί από τον Πρωθυπουργό είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και υπογράμμισε ότι πλέον υπάρχει ένα διαφορετικό πλαίσιο στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών εξηγώντας ότι τα εναέρια μέσα είχαν συντηρηθεί, η πυροσβεστική υπηρεσία είχε διαθέσιμους άντρες και η Πολιτική Προστασία έχει ενισχυθεί σημαντικά.

«Αν κοιτάξει κανείς θα διαπιστώσει ότι η δασική έκταση που επλήγη στη Βαρυμπόμπη είναι ίδια με αυτή στο Μάτι. Καταλαβαίνει λοιπόν τη διαφορά της αντιμετώπισης πολύ εύκολα και τη διαφορά των συνεπειών, δεν είναι μία διαφορά μόνο διοικητική και οργανωτική αλλά έχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα».

Γιώργος Μανουσακάκης

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα