back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η συμμετοχή το τελευταίο 24ωρο των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη, αντιμετώπιση  και κατάσβεση πυρκαγιών  

Διαβάστε επίσης

Η κατάσταση στη χώρα, από τις πολυήμερες καταστροφικές πυρκαγιές  που είναι σε πλήρη εξέλιξη,  είναι τραγική, είναι δραματική και  καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες των αρμοδίων αρχών και των εθελοντών,  έτσι ώστε,  να μην   εξελιχθεί σε εθνική τραγωδία.  Η εικόνα από ολόκληρη την  Επικράτεια, όπως  αυτή καταγράφεται και μεταδίδεται, όχι μόνο από τις τηλεοπτικές εικόνες , τα  ρεπορτάζ και τις ραδιοφωνικές περιγραφές, αλλά και όπως φθάνει  στο ΕΘ.ΚΕΝ. ΕΠΙΧ. του ΓΕΕΘΑ,  από τα διάφορα μέσα επιτήρησης των Ενόπλων Δυνάμεων, δίνει ανάγλυφα,   το μέγεθος της απειλής και της περιπέτειας που βιώνει η χώρα. Η αντιμετώπιση αυτής της απειλής κινητοποίησε και τις Ένοπλες Δυνάμεις, που εδώ και μερικά 24ωρα συνδράμουν, σχεδόν με όλα τα διαθέσιμα μέσα,   τις προσπάθειες της Πολιτικής Προστασίας.

Από σήμερα το μεσημέρι, ρίχνονται στη μάχη με τις φλόγες και 3   πυροσβεστικά Άρματα  μάχης Leopard-1A5, ειδικά διασκευασμένα σε πυροσβεστικά. Αυτό το πυροσβεστικό άρμα,  έχει τη δυνατότητα κατασβέσεως πυρκαγιών σε ιδιαίτερα δύσβατες περιοχές. Το  πυροσβεστικό «πυροβόλο» εκτοξεύσεως πυροσβεστικού υγρού του άρματος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, αφού   μπορεί να κινείται σε εδάφη με μεγάλη κλίση, όπου δεν μπορεί  να προσεγγίσει άλλο τροχοφόρο όχημα. Επίσης, 39 Αεροσκάφη και Ελικόπτερα, επιχειρούν,  για αεροπυρόσβεση και επιτήρηση πληγεισών δασικών και αγροτικών περιοχών , από την   πυρκαγιά. Την  άνιση μάχη με τις φλόγες που έδωσαν  χθες το βράδυ,  οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Εθνική Οδό, στις Αφίδνες, απεικονίζεται στο βίντεο που ελήφθη από αέρος από ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού. Σε αυτό το βίντεο είχε καταγραφεί, μία σύγκρουση, από την μία  ανθρώπινη υπερπροσπάθεια και από την άλλη, η μη διαχειρίσιμη  καταστροφική μανία της Φύσης, εν προκειμένω, της πυρκαγιάς. 

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο Νομό Αττικής από χθες το βράδυ,  οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν διαθέσει:

Στρατιωτικά τμήματα ,  Πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρο όχημα στις Αφίδνες.

Λόχος Ειδικών Δυνάμεων στη Σκάλα Ωρωπού.

Λόχος Ειδικών Δυνάμεων στο Πόρτο Γερμενό.

Τμήμα 160 ατόμων με 8 οχήματα στις Αφίδνες.

Συνεχείς περιπολίες εποχούμενων στρατιωτικών περιπόλων, σε αποστολές   αποστολή επιτήρησης, σε περιοχές αυξημένου κινδύνου.

Σήμερα το πρωί, έσπασε η  περίφραξη στο βόρειο τμήμα του στρατοπέδου  της 651 Αποθήκης Βάσεως Υλικού Πολέμου , συμβάλλοντας έτσι, στον απεγκλωβισμό 7μελούς οικογένειας ,  η οποία απειλούνταν από την πυρκαγιά και βρήκε καταφύγιο στο στρατόπεδο.  Ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, υπήρχε ηλικιωμένο άτομο, ΜΕ σοβαρά  κινητικά προβλήματα, που μεταφέρθηκε από στρατιώτες.

Γενικά και ειδικά το τελευταίο 24ωρο, οι Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο της συνδρομής στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών έχουν διαθέσει προσωπικό, μέσα και υλικά για την πρόληψη και επιτήρηση, την κατάσβεση και την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.

  • 10 εξειδικευμένες ομάδες στρατιωτικών τμημάτων Δευκαλίωνα εκ των οποίων 8 στις πυρκαγιές στον Ν. Ευβοίας και 2 στον Ν. Αττικής. Παράλληλα τηρούνται σε ωριαία ετοιμότητα 7 αντίστοιχες ομάδες για διάθεση σε όλη την επικράτεια.
  • 15 μηχανήματα Μηχανικού με αντίστοιχα ρυμουλκούμενα, 3 πυροσβεστικά άρματα και 96 οχήματα πάσης φύσεως στον Ν. Αττικής, Ν. Ηλείας και Ν. Ευβοίας.
  • 45 εποχούμενα περίπολα των 2 ατόμων για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στην περιοχή πυρκαγιάς Ν. Αττικής (Σύνολο 90 άτομα και 45 οχήματα).
  • 9 εποχούμενα περίπολα με προσωπικό των ΕΔ και της Ελληνικής Αστυνομίας για συνδρομή των πολιτικών Αρχών στην εκκένωση πληθυσμού ευρύτερης περιοχής Ν. Ηλείας (Σύνολο 18 άτομα και 9 οχήματα).
  • 9 εποχούμενα περίπολα των 2 ατόμων για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στον Ν. Ευβοίας (Σύνολο 18 άτομα και 9 οχήματα).
  • 9 εποχούμενα περίπολα των 2 ατόμων για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στον Ν. Ηλείας (Σύνολο 18 άτομα και 9 οχήματα).
  • 6 εποχούμενα περίπολα των 2 ατόμων για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στον Ν. Μεσσηνίας (Σύνολο 12 άτομα και 6 οχήματα).
  • 31 άτομα για συνδρομή στην κατάσβεση πυρκαγιάς στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.
  • Το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ) με προσωπικό και 2 πυροσβεστικά οχήματα στον Ν. Αττικής.
  • Η Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ) με προσωπικό και 2 μηχανήματα στον Ν. Αττικής.
  • 20 άτομα για την υποστήριξη του έργου των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών (Οικισμοί Αγαλαιοί – Δίπορο – Κέντρο – Νησί – Σαρακίνα).
  • 39 Αεροσκάφη και Ελικόπτερα για αεροπυρόσβεση και επιτήρηση των πληγέντων περιοχών καθώς και των περιοχών υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.
  • 15 άτομα για συνδρομή στο στήσιμο πρόχειρου καταυλισμού εντός του Δημοτικού Γυμναστηρίου Χαλκίδας για φιλοξενία πυρόπληκτων.

Στο πλαίσιο της επιτήρησης λαμβάνεται εικόνα από αέρος μέσω ελικοπτέρων, αεροσκαφών με φωτοκάμερες, απευθείας εικόνα από Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ) καθώς και φωτογραφίες μέσω τηλεσκοπικού δορυφόρου. Επιπλέον έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των εκπεμπόμενων εποχούμενων περιπόλων και πυροφυλακίων σε όλη την Επικράτεια. Στην επιτήρηση και παροχή εικόνας αξιοσημείωτη είναι η συνδρομή αεροσκάφους ναυτικών επιχειρήσεων P8 των ΗΠΑ.  Επίσης έχουν αναπτυχθεί και τηρούν ετοιμότητα για διάθεση κατάλληλες Ναυτικές Μονάδες για ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής σε περίπτωση ανάγκης εκκένωσης. Τηρείται ετοιμότητα άμεσης διάθεσης 260 ατόμων συγκεντρωμένων εντός στρατοπέδων ενώ και η Διακλαδική Μονάδα Εγκαυμάτων του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας (251 ΓΝΑ) έχει διατεθεί για παροχή υπηρεσιών υγείας εάν απαιτηθεί.

Επιπρόσθετα, βρίσκονται σε ωριαία ετοιμότητα ομάδες 50 ατόμων σε όλα τα Στρατόπεδα της Χώρας που δύναται να διατεθούν κατά περίπτωση και αναλόγως των αναγκών που θα προκύψουν.   Πολύτιμη κρίνεται η συνδρομή των πυροσβεστικών αεροσκαφών από την Κύπρο με 2 AIR TRACTORS, την Γαλλία με 2 CL-415, ενώ αναμένονται 2 AIR TRACTORS από την Σουηδία, 1 CL-415 την Κροατία καθώς και 3 πυροσβεστικά ελικόπτερα SUPER PUMA από την Ελβετία, για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

  Χρήστος Καπούτσης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα