back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πέντε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες συναντιούνται για το πρόβλημα του Αφγανιστάν

Διαβάστε επίσης

Οι ηγέτες πέντε πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της Κεντρική Ασίας συναντώνται σήμερα στο Τουρκμενιστάν για μια σύνοδο στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της προέλασης των Ταλιμπάν στο γειτονικό Αφγανιστάν που προκαλεί ανησυχία.

Η σύνοδος αυτή θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Αβάζα στα παράλια της Κασπίας Θάλασσας την ώρα που οι Ταλιμπάν προσπαθούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους πολλές μεγάλες πόλεις στο Αφγανιστάν, τις οποίες πολιορκούν, αφού τους τελευταίους μήνες κατέλαβαν τεράστιες περιοχές της υπαίθρου και συνοριακά περάσματα στη διάρκεια μιας ταχείας επιχείρησης που εξαπέλυσαν μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από την εμπόλεμη χώρα.

Ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ σχολίασε ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν “είναι το ζήτημα που μας απασχολεί όλους”, σύμφωνα με δηλώσεις του που έκανε την ώρα που υποδεχόταν τον Τατζίκο ομόλογό του Εμομανλί Ραχμόν.

Στο μεταξύ την περίοδο αυτή η Ρωσία πραγματοποιεί στρατιωτικά γυμνάσια με το Τατζικιστάν και το Οζυμπεκιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Ο επικεφαλής του ρωσικού στρατού Βαλέρι Γκερασίμοφ έφτασε στο Ουζμπεκιστάν χθες Πέμπτη και εκτίμησε ότι “η βασική απειλή για την περιοχή της Κεντρικής Ασίας προέρχεται αυτή τη στιγμή από την αφγανική πλευρά”, επικρίνοντας “τη βιαστική αποχώρηση των ξένων δυνάμεων” από τη χώρα.

Αν και οι Ταλιμπάν διαβεβαιώνουν ότι δεν απειλούν άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας και έχουν επίσημες επαφές με το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν, ειδικοί εκτιμούν ότι αν επιδεινωθεί η κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν, αυτό θα αποτελέσει από μόνο του απειλή για την περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα