back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αργεντινή: Ξεπέρασαν τα 5 εκατ. τα κρούσματα – Πάνω από 107χιλ. πλέον οι θάνατοι

Διαβάστε επίσης

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι ξεπεράστηκε το όριο των 5 εκατομμυρίων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 (έφθασαν τα 5.002.951 επακριβώς), ενώ ο απολογισμός των θυμάτων της COVID-19 έχει πλέον φθάσει τους 107.213 νεκρούς.

Ωστόσο, οι αριθμοί των κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται σε ημερήσια βάση και των θανάτων μειώνονται τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες, γεγονός που ώθησε την κυβέρνηση να ανακοινώσει πως ξεκινά την προοδευτική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί.

Περίπου 26 εκατ. πολίτες –από το σύνολο των 45 εκατ.– έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου για την COVID-19, εκ των οποίων κάπου 8 εκατ. έχουν λάβει και τις δύο. Το 80% των πολιτών ηλικίας 18 ετών και άνω έχει λάβει την πρώτη δόση.

Το κυβερνητικό σχέδιο για τη χαλάρωση των μέτρων προβλέπει την προοδευτική αύξηση των ανθρώπων που μπορούν να συναντώνται, το άνοιγμα των σχολίων και την αύξηση του αριθμού των ταξιδιωτών που μπορούν να εισέρχονται στην Αργεντινή σε 1.700 την ημέρα από τους 1.000 σήμερα.

«Όσο περισσότερο εμβολιαζόμαστε και όσο περισσότερο προσέχουμε, τόσο θα μπορούμε να διατηρήσουμε αυτά τα επιτεύγματα και να προχωρήσουμε σε προοδευτικά μόνιμα ανοίγματα», σημείωσε ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

«Το εμβόλιο είναι η πόρτα της εξόδου από την πανδημία και κάθε μήνα πλησιάζουμε όλοι πιο κοντά στο να την περάσουμε. Θα ζήσουμε υπεύθυνα τη ζωή που θέλουμε και πάλι», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ειδικοί προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου εξάπλωσης της πιο μολυσματικής παραλλαγής Δέλτα, του εφησυχασμού και της δημιουργίας της εντύπωσης πως η πανδημία τέλειωσε. Για τον επιδημιολόγο Χόρχε Χέφνερ, κάποιες από τις αποφάσεις για τη χαλάρωση των μέτρων «δεν είναι λογικές». «Υπάρχουν δηλώσεις από την πολιτική σφαίρα που δίνουν την εντύπωση ότι βρισκόμαστε στην περίοδο μετά την πανδημία – και δεν είμαστε», τόνισε.

Το δεύτερο στάδιο της χαλάρωσης των μέτρων, που πάντως θα εξαρτηθεί από την πορεία της καμπύλης των κρουσμάτων, θα συμπεριλαμβάνει μεγαλύτερους αριθμούς συμμετεχόντων σε συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους, απεριόριστο αριθμό συμμετεχόντων σε συγκεντρώσεις σε ανοικτούς χώρους, ομαδικά ταξίδια για τους πλήρως εμβολιασμένους, καθώς και το άνοιγμα των συνόρων στους πλήρως εμβολιασμένους ξένους ταξιδιώτες.

Προοδευτικά θα επιτρέπονται οι αθλητικοί αγώνες με παρουσία θεατών στα ανοικτά γήπεδα, κάτι για το οποίο αδημονούν πολλοί σε μια χώρα όπου το ποδόσφαιρο είναι ανεπίσημη θρησκεία, αλλά αυτό θα γίνει μόνο αν τα κρούσματα συνεχίζουν να μειώνονται, τόνισε ο κ. Φερνάντες.

Ακόμη, ο αρχηγός του κράτους εκτίμησε ότι η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 7% φέτος έπειτα από τρία χρόνια ύφεσης που επέτεινε η πανδημία το 2020. «Το εμβόλιο είναι η καλύτερη οικονομική πολιτική. Χάρη σε αυτό, ανακάμπτουμε», είπε, προβάλλοντας την αισιοδοξία του ενώ στη χώρα διεξάγονται βουλευτικές εκλογές τον Νοέμβριο.

«Τον Αύγουστο θα χορηγήσουμε πάνω από 7 εκατ. δεύτερες δόσεις», ενώ θα συνεχιστεί ο εμβολιασμός των εφήβων 12 ως 17 ετών, είπε ο πρόεδρος.

Οι ελλείψεις δεύτερων δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, που συγκαταλέγεται σε αυτά που χρησιμοποιούνται ευρύτερα στη χώρα, ώθησε τις υγειονομικές αρχές να αποφασίσουν σε πολλές περιπτώσεις οι δεύτερες δόσεις να γίνονται με τα σκευάσματα των Moderna και AstraZeneca.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα