back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια – Εκκενώσεις οικισμών

Διαβάστε επίσης

Τα χωριά Γαλατσώνα, Ελληνικά και Αγριοβότανο έχουν κυκλώσει τα πύρινα μέτωπα στη Β. Εύβοια, ενώ πριν λίγο μέσω του 112 δόθηκε εντολή εκκένωσης σε Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Βουλίκι και Πευκί και συστήνουν στους πολίτες να κατευθυνθούν προς την Ιστιαία.

Λίγο πριν δόθηκε μία μεγάλη μάχη που ξεκίνησε από τις 2:00 τα ξημερώματα για να σωθούν τα Βασιλικά. Εκτός από τους πυροσβέστες βρέθηκαν εκεί δεκάδες εθελοντές από την ευρύτερη περιοχή και την Αθήνα.

Ιδιαίτερα ενισχυμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις με ανθρώπους και μέσα. Όμως το οδικό δίκτυο σε ένα μεγάλο μέρος του δεν επιτρέπει τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων, είτε γιατί διέρχονται μέτωπα της φωτιάς, είτε γιατί έχουν πέσει κολώνες της ΔΕΗ, κορμοί ή καλώδια.

Οι επιχειρήσεις από τους πυροσβέστες συνεχείς, όμως ελάχιστα τα αποτελέσματα καθώς επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. «Δεν τελειώνουν τα μέτωπα. Όλα τα χωριά είναι ένα μέτωπο. Αλλού επεκτείνεται η φωτιά αλλού έχουμε αναζωπυρώσεις. Δεν παλεύεται η φωτιά με τις μπουλντόζες. Χρειάζονται να έρθουν άμεσα εναέρια μέσα που ζητάμε» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την πολιτική προστασία στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού Άγγελος Μισιρλής, ενώ προσπαθούν με χωματουργικά μηχανήματα θα δημιουργήσουν μία ζώνη προστασίας στο χωριό Καματριάδες από τα μεσάνυχτα.

Το μέτωπο από Γαλατσώνα, Γερακιού και Γούβες έχει ξεπεράσει πλέον τα 8 χιλιόμετρα συνεχίζει και επεκτείνεται προς Αγριοβότανο σε ό,τι αφορά την πλευρά του Αιγαίου και προς Αβγάρια προς την πλευρά της Ιστιαίας.

Ήδη μπαίνουν σε κίνδυνο και τα χωριά Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Βουλίκι και Πευκί που διατάχτηκε η εκκένωση τους. Μοναδική διέξοδος πλέον η θάλασσα. «Να έλθουν όλα τα εναέρια μέσα τώρα στη Βόρεια Εύβοια. Αλλιώς δεν τελειώνει… Δεν φτάνουν μόνο τα μηνύματα» δηλώνει ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς, καθώς η εικόνα και οι προτεραιότητες αλλάζουν κάθε στιγμή.

Την ίδια ώρα μεγάλες αναζωπυρώσεις εμφανίζονται στη Μηλιά, τις Αγδίνες και Τσαπουρνιά.

Στο νότιο τμήμα τις τελευταίες ώρες υπάρχει αναζωπύρωση στο Τρούπι. Παρόμοια κατάσταση στα Καλύβια, ενώ η μάχη που δόθηκε για να μην περάσει η φωτιά το Καντήλι μέχρι στιγμής αποδίδει και οι φλόγες δεν έχουν περάσει μέσα στο συμπαγές πευκοδάσος.

Δραματική έκκληση να ενισχυθούν οι εναέριες δυνάμεις απηύθυνε μέσω του ΑΘΗΝΑ 9,84 ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοτζιάς. Όπως είπε τα πύρινα μέτωπα απειλούν δεκάδες χωριά. Η φωτιά πλησιάζει πλέον το Πευκί, και όλα δείχνουν ότι θα σταματήσει μόνο στη θάλασσα.

Mε εντολή του ΥΝΑΝΠ κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, η μετακίνηση επιβατών και οχημάτων από τα λιμάνια Αιδηψού και Αγιόκαμπου Ευβοίας πραγματοποιείται δωρεάν.

Μήνυμα του 112: Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Ιστιαίας, Αιδηψού, Λουτρών Αιδηψού κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες

Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ιστιαίας, της Αιδηψού, των Λουτρών Αιδηψού να κλείσουν όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Ιστιαίας, Αιδηψού, Λουτρών Αιδηψού κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Στη Σκιάθο φιλοξενούνται 64 πυρόπληκτοι από την Εύβοια

Δεκάδες πυρόπληκτοι κάτοικοι από τα Βασιλικά της Βόρειας Εύβοιας που είδαν τις περιουσίες τους να καίγονται, μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, με σκάφος, από το Πευκί στην απέναντι ακτή της Σκιάθου για να έχουν μία ασφαλή διαμονή για όσες ημέρες χρειαστούν.

Μετά από συνεννοήσεις μεταξύ των δημάρχων Ιστιαίας-Αιδηψού και Σκιάθου το σκάφος «Καλυψώ» πήγε στο Πευκί της Εύβοιας και παρέλαβε 64 πυρόπληκτους της περιοχής και τους μετέφερε στην Χώρα της Σκιάθου στις 4:30 τα ξημερώματα, και από εκεί μεταφέρθηκαν αρχικά στο ξενοδοχείο «Σκιάθος Παλλάς».

Μέσω του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Αλέκου Ευσταθίου και της Dolphin Skiathos διατέθηκαν στον δήμαρχο Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα δεκάδες δωμάτια σε μικρά ξενοδοχεία για να καταλύσει ο κόσμος, ενώ στο «Σκιάθος Παλλάς» διαμένουν 22 πυρόπληκτοι από την Εύβοια.

Ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι «πρωταρχικός στόχος ήταν να διασωθούν οι άνθρωποι και εμείς ως γείτονες προσπαθήσαμε να τους βοηθήσουμε και να τους παρέχουμε μία ανάσα ανακούφισης από τις πρωτοφανείς καταστάσεις που βιώνουν. Ό,τι χρειαστούν και όσο θα απαιτηθεί θα σταθούμε δίπλα τους».

Απομακρύνθηκαν 350 πολίτες από το Πευκί Ευβοίας με φέρυ μποτ λόγω της πυρκαγιάς

Σε φέρυ μποτ έχουν επιβιβαστεί τις τελευταίες ώρες περίπου 350 άτομα στο Πευκί Ευβοίας, προκειμένου να γλυτώσουν από την πυρκαγιά που πλησιάζει στην περιοχή.

Τρία πλοία του λιμενικού, δύο πλοία και δύο σκάφη του πολεμικού ναυτικού, φέρυ μποτ, σκάφη ιδιωτών και αλιέων βρίσκονται σε ετοιμότητα στην περιοχή προκειμένου να βοηθήσουν στην άμεση απομάκρυνση των πολιτών. Οι πολίτες που επιβιβάστηκαν ήδη στο φέρυ μποτ, θα μεταφερθούν σε ασφαλή προορισμό και σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, και οι 350 είναι καλά στην υγεία τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα