back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νιγηρία: 7 χρόνια μετά την απαγωγή του, ένα από τα «κορίτσια του Τσιμπόκ» ξαναβρίσκει την οικογένειά του

Διαβάστε επίσης

Μια από τις σχεδόν 300 μαθήτριες που είχαν απαγάγει μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ σε σχολείο στην Τσιμπόκ (βορειοανατολικά) πριν από επτά χρόνια απελευθερώθηκε και ξαναβρέθηκε με την οικογένειά της, ανακοίνωσε χθες Σάββατο το γραφείο του κυβερνήτη της πολιτείας Μπόρνο της Νιγηρίας.

Την 14η Απριλίου 2014, περίπου εκατό τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ –το όνομα της μεταφράζεται «η δυτική παιδεία είναι αμάρτημα» ή «η δυτική παιδεία είναι απαγορευμένη»– απήγαγαν 276 κορίτσια στο Τσιμπόκ, στην πολιτεία Μπόρνο. Η ενέργεια προκάλεσε τεράστιο κύμα αγανάκτησης εντός της χώρας και διεθνώς και την εκστρατεία #BringBackOurGirls («φέρτε πίσω τα κορίτσια μας»), κυρίως μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Στην πορεία των ετών, η πλειονότητα των μαθητριών απελευθερώθηκε ή εντοπίστηκε από τον νιγηριανό στρατό. Όμως περίπου εκατό εξακολουθούν να αγνοούνται, θύμιζε η Διεθνής Αμνηστία τον Απρίλιο, στην έβδομη επέτειο της απαγωγής.

Σε ανακοίνωσή του, ο κυβερνήτης στην Μπόρνο, ο Μπαμπάγκανα Ουμάρα Ζούλουμ, διευκρίνισε ότι η Ρουθ Νγκλάνταρ Πόγκου παρουσιάστηκε σε άνδρες του στρατού τον περασμένο μήνα, συνοδευόμενη από έναν άνδρα, που είπε πως είναι ο σύζυγός της.

«Γνωρίζω πώς αισθάνονται οι οικογένειες» των κοριτσιών που «παραμένουν ακόμη σε αιχμαλωσία», όμως «πρέπει να ελπίζουμε, πάνω απ’ όλα μετά τη σημερινή εξέλιξη», έκρινε ο κυβερνήτης.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του, η νεαρή παρουσιάστηκε στους στρατιωτικούς την 28η Ιουλίου, αλλά η είδηση δεν δημοσιοποιήθηκε ώστε να δοθεί χρόνος για να υπάρξει επικοινωνία με τους γονείς της.

Αφότου ξέσπασε η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ το 2009 στη βορειοανατολική Νιγηρία, ο πόλεμος, που έχει εξαπλωθεί σε γειτονικές χώρες, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 36.000 ανθρώπους και έχει μετατρέψει περίπου 3 εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πολλές άλλες μαζικές απαγωγές στη βόρεια Νιγηρία ακολούθησαν αυτή στο Τσιμπόκ, οδηγώντας στο κλείσιμο εκατοντάδων σχολικών ιδρυμάτων.

Από τον Δεκέμβριο, σχεδόν χίλιοι μαθητές και φοιτητές έχουν απαχθεί στο βορειοδυτικό και στο κεντρικό τμήμα της χώρας, κυρίως από συμμορίες κακοποιούν που θέλουν να αποσπάσουν λύτρα. Τα περισσότερα παιδιά έχουν έκτοτε απελευθερωθεί, όμως πολλά ακόμη παραμένουν σε ομηρία για μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα