back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ανοιχτή Πόλη: Στήριξη των πυρόπληκτων συμπολιτών μας, αξιόπιστος σχεδιασμός απέναντι στην κλιματική κρίση

Διαβάστε επίσης

«Οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών υπογράμμισαν τόσο τη θλιβερή ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη, όσο και τις προκλήσεις που ήδη αντιμετωπίζουμε και που σχετίζονται με την πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης» αναφέρει σε Δελτίο Τύπου της η δημοτική παράταξη Ανοιχτή Πόλη.

Συνεχίζει αναφέροντας: «Ο Δήμος Αθηναίων θα πρέπει να συνδράμει από τη μεριά του στην ανακούφιση της δραματικής κατάστασης που δημιούργησαν οι πρόσφατες πυρκαγιές, σε συνδυασμό με την κυβερνητική αποτυχία στη διαχείρισή τους. Μαζί και με άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ζητήσαμε την έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου, ώστε να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών στην κατεύθυνση της στήριξης των πυρόπληκτων συμπολιτών μας. Ο Δήμος Αθηναίων μπορεί και πρέπει να προσφέρει στέγη και κοινωνικές υπηρεσίες πρώτης ανάγκης σε ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν άρον άρον τις ζωές τους στα καμμένα πλέον χωριά τους.

Προεκλογικά, όλοι συμφωνούσαμε ότι ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να έχει ένα αξιόπιστο σχέδιο για την αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής κρίσης. Η Ανοιχτή Πόλη δεν έχει σταματήσει να επεξεργάζεται θέσεις και δράσεις στην κατεύθυνση αυτή. Δυο χρόνια μετά όμως, ο Δήμος Αθηναίων παραμένει ευάλωτος, χωρίς αξιόπιστο σχεδιασμό που να εγγυάται την υγεία και την ασφάλεια των δημοτών απέναντι σε κλιματικά φαινόμενα που γίνονται όλο και πιο απρόβλεπτα. Από τη δημοτική αρχή ακούμε μέχρι τώρα ευχολόγια και ασαφείς υποσχέσεις για μελλοντικές φυτεύσεις δέντρων, την ίδια στιγμή που εργολάβοι της καταπατούν πράσινους χώρους σε γειτονιές της πόλης, την ίδια ώρα που ο Δήμος αποποιείται τις ευθύνες του στο σχεδιασμό του δημόσιου χώρου, ο οποίος ανατίθεται στην ιδιωτικοοικονομική διαχείριση.

Έχουμε επίσης επανειλημμένα επισημάνει στη δημοτική αρχή την ανάγκη να τοποθετηθεί ο Δήμος Αθηναίων απέναντι στο Περιφερειακό Σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και για ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου. Το τοξικό νέφος που δημιουργήθηκε από την πυρκαγιά στα Άνω Λιόσια, η οποία έκαψε εκεί μέρος της παλιάς χωματερής, είναι ακόμα μια προειδοποίηση που δεν μπορεί να αγνοείται. Ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να πάρει θέση απέναντι σε καταστροφικούς σχεδιασμούς που προβλέπουν τη διαιώνιση του οικολογικού εγκλήματος στη Φυλή και που απειλούν την υγεία των δημοτών, με το να προωθούν τη λάθος επιλογή της καύσης των απορριμμάτων.

Από τη μεριά μας θα στηρίξουμε με τις προτάσεις μας έναν ουσιαστικό διάλογο με την επιστημονική κοινότητα και με τους κατοίκους της πόλης, με στόχο τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου δράσεων που να εξασφαλίζουν την κλιματική θωράκιση της πόλης, την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια των δημοτών, με διαφάνεια και κοινωνικό έλεγχο.»

 

Γιώργος Παπάζογλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα