back to top
22.8 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

22.8 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Μηνυτήρια αναφορά από δικηγόρο για τις φωτιές στη Βαρυμπόμπη

Διαβάστε επίσης

Μηνυτήρια αναφορά για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη κατέθεσε ο δικηγόρος Βασίλης Ταουξής ζητώντας να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες τόσο για τα αίτια όσο και τη μη έγκαιρη αντιμετώπισή της.

Ως κάτοικος Θρακομακεδόνων για περισσότερα από 25 χρόνια, ο δικηγόρος απευθύνεται στον αρμόδιο εισαγγελέα, ζητώντας, όπως σημειώνει, να ελέγξει ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για τη φωτιά η οποία, όπως επισημαίνει, « ξέσπασε καταμεσής στο δάσος, σε περιοχή που δεν υπάρχουν ούτε καλώδια της Δ.Ε.Η. ούτε πυλώνες παρά μόνο δάσος».

Στην αναφορά του ο κ. Ταουξής, δηλώνει “ενεργός πολίτης” και παραθέτει μια σειρά από πληροφορίες που έχουν υποπέσει στην αντίληψη του ως εξής:

1. Ότι η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό εκ προθέσεως καθώς στο σημείο που ξέσπασε δεν υπάρχει δραστηριότητα της ΔΕΗ ούτε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα.

2. Ότι για την φωτιά ενημέρωσε την πυροσβεστική το πρώτο λεπτό που ξέσπασε αφενός το στρατιωτικό αεροδρόμιο Τατοΐου αφετέρου ο ιδιώτης Στράτος Σαφιολέας, σύμφωνα με δημοσίευση του στο facebook.

3.Ότι το αρχηγείο απάντησε και στους δύο πως “η φωτιά είναι υπό έλεγχο” δεδομένης και της απόλυτης άπνοιας που υπήρχε στην περιοχή.

4.Ότι στην περιοχή της φωτιάς, τελικά, προσήλθαν μόνο επίγεια μέσα πυρόσβεσης με μεγάλη καθυστέρηση (κατά πληροφορίες 1,5 ώρα μετά λόγος για τον οποίο η φωτιά γιγαντώθηκε).

5. Ότι σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του αντιδημάρχου Αχαρνών, την Τρίτη από το μεσημέρι ως το βράδυ, ενώ η πυρκαγιά μαινόταν και απειλούσε τον οικισμό των Θρακομακεδόνων και έκαιγε σπίτια στην πλατεία της Βαρυμπόμπης, στην φωτιά επιχειρούσαν μόνο δύο ελικόπτερα με προσέλευση και ρίψη νερού της τάξης, μία φορά στη μιάμιση ώρα.

6. Ότι το ρωσικό αεροπλάνο μεγάλης χωρητικότητας νερού Beriev , έκανε μόνο μία ρίψη νερού στην περιοχή και αποσπάστηκε σε άλλες φωτιές στην Εύβοια και στην Μεσσηνία με αποτέλεσμα το αεροπλάνο αυτό όλη την κρίσιμη μέρα της Τρίτης, κατά την οποία θεριέψει φωτιά στην Εύβοια και κάηκαν περιουσίες στην Βαρυμπόμπη, να κόβει βόλτες μεγάλο μέρος της ημέρας αντί να ρίχνει νερό στις φωτιές.

7. Ότι εν συνεχεία , νέα φωτιά ξέσπασε στην Βαρυμπόμπη την Πέμπτη, λόγω ελλιπούς φύλαξης στην περιοχή. (Έχει κυκλοφορήσει ανάρτηση ότι κάτοικος της Βαρυμπόμπης αντελήφθη τρία άτομα ντυμένους αστυνομικούς σε διπλανό από το σπίτι του οικόπεδο, να έχει σύντομη στιχομυθία μαζί τους για το ποιοι είναι και τι κάνουν εκεί και να ξεσπάει νέα , μεγαλύτερη της πρώτης φωτιά, όταν απομακρύνθηκαν.

8.Τέλος διαδίδονται πληροφορίες για σχέδια “ανάπτυξης” της ευρύτερης περιοχής των άλλοτε ανακτόρων του Τατοΐου, ένεκα των οποίων πυροδοτήθηκε η φωτιά, ώστε να καταστεί εφικτή η δυνατότητα εξέλιξης των οικοδομικών “αναπτυξιακών” σχεδίων.

9.Επίσης, ίδιες φήμες διαδίδονται για την γιγάντια πυρκαγιά στην Εύβοια, προκειμένου να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες εκεί που υπήρχαν τα δάση, με βάση την κατάπτυστη απόφαση του ΣτΕ, ότι ανεμογεννήτριες μπορούν να τοποθετούνται σε αναδασωτέες περιοχές.

Αξιότιμε κύριε εισαγγελέα, ως ενεργός πολίτης, σας ζητώ να ελέγξετε την βασιμότητα των πληροφοριών αυτών και να ελέγξετε όλους τους εμπλεκόμενους που δια πράξεών τους η διά παραλείψεων οδήγησαν στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, του τελευταίου πνεύμονα της Αττικής και ολόκληρης της Βόρειας Εύβοιας, και τα αδικήματα του εμπρησμού εκ προθέσεως που προκάλεσε κίνδυνο σε πράγματα και σε ανθρώπους, της ηθικής αυτουργίας στους εμπρησμούς αυτούς της Βαρυμπόμπης και της Εύβοιας, καθώς επίσης και της παράβασης καθήκοντος διά της πρόληψης πυρκαγιών και της έγκαιρης κατάσβεσης αυτών».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα