back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κ. Συνολάκης: Άμεσα αλλαγή πλεύσης για να μην γίνει κανόνας, το παζλ ακραίων καιρικών φαινομένων

Διαβάστε επίσης

10-08–2021

Σε αλλαγή πλεύσης άμεσα, για να μην γίνουν κανόνας οι μαύρες μέρες που ζούμε με το ντόμινο πυρκαγιών στη χώρα, προέτρεψε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης και πρόεδρος της Εθνικής Ειδικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, Κώστας Συνολάκης.

«Κανένας από τους επιστήμονες, δεν περίμενε πριν από 5 χρόνια, ότι θα βλέπαμε τέτοιας έντασης αλληλουχία καιρικών φαινομένων» τόνισε στον Αθήνα 984 και στην Τασούλα Επτακοίλη.

Όπως εξήγησε, εισπράττουμε τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης νωρίτερα ακόμα και από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις των επιστημόνων. «Είναι ένα παζλ ακραίων φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Ο καύσωνας σε Καναδά και Σιβηρία, οι πλημμύρες στη Γερμανία, οι μεγάλες πυρκαγιές στη Καλιφόρνια των ΗΠΑ και στη χώρα μας.

…Εάν αυξηθεί πάνω από 1,5 βαθμό η θερμοκρασία στον πλανήτη, θα είναι ανυπολόγιστες οι συνέπειες για τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα. Δεν έχουμε πολύ καιρό, πρέπει να πάρουμε μέτρα» προειδοποίησε ο Καθηγητής.

Έκανε λόγο για ανάγκη λήψης εξαιρετικά δύσκολων όσο και γενναίων αποφάσεων με στόχο τη σταθεροποίηση του κλίματος, επισημαίνοντας πως όλες οι προβλέψεις δείχνουν μια επιδεινούμενη αποσταθεροποίηση με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ανθρωπότητα.

Ειδικότερα, για την ελληνική προσαρμογή με βάση τους ευρωπαϊκούς στόχους για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 και μείωση 55% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ο κ Συνολάκης είπε ότι «Μέσα στα επόμενα 9 χρόνια θα πρέπει να μειώσουμε πιο δραστικά τις εκπομπές άνθρακα απ ό,τι κάναμε την τελευταία τριακονταετία. Αυτή την ώρα βρισκόμαστε στο -22% συγκριτικά με το 1990.»

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα