back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σε απόγνωση οι ρητινοκαλλιεργητές της Εύβοιας – Τι ζητούν 

Διαβάστε επίσης

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας μετά την τεράστια οικολογική καταστροφή του τόπου τους, η οποία συνεπάγεται και την οικονομική καταστροφή των ανθρώπων που βιοπορίζονταν από το δάσος, όπως οι ρητινοκαλλιεργητές δασεργάτες κλπ.

Περισσότερο από το 70% της παραγωγής ρητίνης της χώρας μας προερχόταν από τη Βόρεια Εύβοια.

«Το επάγγελμα του ρητινοκαλλιεργητή δεν υφίσταται πλέον, στη Βόρεια Εύβοια, δεν υπάρχει ούτε ένα δεντράκι, είναι ολοσχερώς κατεστραμμένη», θα πει στον Αθήνα 9.84, ο πρόεδρος του  Σωματείου των Ρητινοκαλλιεργητών – Δασεργατών Εύβοιας Βαγγέλης Γεωργαντζής. «Είναι τεράστια  η  πίκρα και η στεναχώρια μας γιατί το δάσος για μας ήταν η ζωή μας, οι παιδικές μας αναμνήσεις η εργασία μας, είναι σαν να χάσαμε και τα σπίτια μας, όσοι δεν τα χάσαμε. Είναι τεράστια και η οργή μας για την αδράνεια όλων των κυβερνήσεων που τόσα χρόνια καταφέρανε να καταστρέψουν αυτό το δάσος. Φωνάζουμε εδώ και χρόνια να  ανοίξουν δασικοί δρόμοι, να φτιαχτούν αντιπυρικές ζώνες, να καθαρίσουν  τα κατεστραμμένα από την κακοκαιρία Μήδεια, όλοι σφυρίζανε κλέφτικα, δεν διέθεσαν κονδύλια για την Β.Εύβοια. Η πυρκαγιά έφτασε να πάρει τέτοιες διαστάσεις λόγω κρατικής αμέλειας. Η φωτιά  τις δύο πρώτες ημέρες και πήγαινε αργά. Προσπαθούσαμε να σβήσουμε τη φωτιά με τα τρακτέρ Επιχειρούσαν μόνο 18 πυροσβεστικά οχήματα,  χωρίς εναέρια υποστήριξη».

«Μείναμε 800 οικογένειες ρετσινάδων στο δρόμο και θα πληγούν μαζί μας και βιοτεχνίες μεταφορείς και η τοπική οικονομία γιατί τα λεφτά των ρετσινάδων δεν πήγαιναν στην Ελβετία  Αν, δε, αυτές οι 1000 οικογένειες αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το νησί τότε μιλάμε για την ερήμωση του τόπου», επισημαίνει ο πρόεδρος των ρητινοκαλλιεργητών.

«Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι μια ηρεμιστική ένεση για καμιά εβδομάδα. Θα πάρω και την επιδότηση να την βγάλω ένα χρόνο. Σπουδάσω τρία παιδιά χωρίς σταθερή δουλειά για τα επόμενα χρόνια δεν θα τα καταφέρουμε. Είμαι 50 χρονών ποιος θα με προσλάβει ανειδίκευτο εργάτη; Δυστυχώς ο κόσμος στη Βόρεια Εύβοια δεν βλέπει αύριο. Αν δεν σκύψει πραγματικά η κυβέρνηση πάνω στα προβλήματα μας όλοι θα κατασκηνώσουμε στη πλατεία Συντάγματος. 

Οι προτάσεις -αιτήματα

«Προτείνουμε στη κυβέρνηση οι περίπου 150 συνάδελφοι που είναι κοντά στη σύνταξη, πάνω από 55 ετών, να συνταξιοδοτηθούν και οι υπόλοιποι να εργαστούν με συμβάσεις, στον καθαρισμό των καμμένων δασών και τη συντήρηση των νέων πεύκων που θα προκύψουν από τη φυσική αναδάσωση και στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων. Να μην επιτραπεί σε κανέναν άλλον, έμπορο κλπ, να πάρει ούτε ένα ξύλο από το δάσος. Ότι μπορεί να ξυλευθεί να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση των κατοίκων της περιοχής. Θεωρούμε πως οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές και εφικτές» καταλήγει ο κ. Γεωργαντζής. 

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα