back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή – Οι πολίτες δεν θα είναι αβοήθητοι, το κράτος θα είναι δίπλα τους

Διαβάστε επίσης

«Το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν αποτελεί ούτε στρατηγική, ούτε τακτική επιλογή. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία». Με τον τρόπο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως οι καταστροφικές πυρκαγιές στην χώρα δεν θα τον υποχρεώσουν σε εκλογικό αιφνιδιασμό για να προλάβει τις επιπτώσεις στην εικόνα της κυβέρνησης τόσο στο μέτωπο των φωτιάς όσο και της πανδημίας.

Ο Κ. Μητσοτάκης στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το θέμα των πυρκαγιών απέφυγε να απαντήσει για το εάν οι ευθύνες για τα λάθη που έγιναν θα προσωποποιηθούν και θα καταλογιστούν μέσα από αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. «Αντιλαμβάνεστε πως σε μια τέτοια ερώτηση δεν θα απαντήσω», σχολίασε με νόημα.

«Κάνουμε την αυτοκριτική μας, οι ευθύνες μπορούν να προσωποποιηθούν την κατάλληλη ώρα. Όχι σίγουρα στην ώρα της μάχης» είχε δηλώσει νωρίτερα, περιγράφοντας πως αυτές έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά κάθε φορά. «Μπορεί να είναι πολιτικές επιχειρησιακές, ατομικές, αφορούν συχνά σε δομές και διαδικασίες, αλλά πρέπει να αποδίδονται όχι εν βρασμώ ψυχής, αλλά μετά από σκέψη και καθαρό μυαλό. Εμείς αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, λάθη δεν κάνουν όσοι δεν κάνουν τίποτα», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτηση του, αναφέροντας πως η «κλιματική κρίση είναι εδώ και δείχνει πως όλα πρέπει να αλλάξουν». Εμφανίστηκε έτοιμες για τολμηρές λύσεις και απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό για το πριν και το μετά των καταστροφικών πυρκαγιών έστειλε τρία μηνύματα.

Πρώτον ότι η τακτική των εκκενώσεων απέδωσε γιατί όπως είπε εξαρχής ο κυρίαρχος στόχος μας ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Δεύτερον η κλιματική κρίση επιβάλλει μια διαφορετική αντιμετώπιση και πολιτικός στόχος της κυβέρνησης είναι η πράσινη μετάβαση.

Τρίτον κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος. Όλα και όλοι θα αποκατασταθούν με ταχύτητα. «Θα ξαναφτιάξουμε ότι έκαψε η φωτιά», τονισε.

Για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα, χαρακτηρίζοντας απαραίτητη και τη συμβολή της αντιπολίτευσης σε αυτή την προσπάθεια.

Στο πλαίσιο αυτό εμφανίστηκε θετικός στις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την διεξαγωγή μιας συζήτησης στην Βουλή.

Ο πρωθυπουργός στον απόηχο της συγνώμης που ζήτησε προς τον ελληνικό λαό με προηγούμενη δήλωσή του εξήγησε πως το έκανε με θάρρος. «Ήταν μια προσωπική ανάγκη όταν σε συγκλονίζει κάτι, κοιτάς μέσα σου να δεις τι δεν πήγε καλά. Η συγνώμη ήταν μια αυθόρμητη και ηθική συμπεριφορά, αλλά συνάμα και πολιτική πράξη. Συνειδητοποίησης ενός προβλήματος, απόφασης για δράση, που λειτουργεί ως προωθητική ενέργεια για όλα όσα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα» ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί πως κάποιες πυρκαγιές από τις δεκάδες που μπήκαν τις τελευταίες ημέρες δεν ήταν αποτέλεσμα αμέλειας, αλλά εμπρησμού ωστόσο ο ίδιος απέφυγε να μιλήσει για «οργανωμένα έγκλημα» πριν ολοκληρωθεί η έρευνα που έχει διαταχθεί από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Γιώργος Κατσίγιαννης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα