back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Α. Λινού: Ανάγκη στήριξης των πυροπλήκτων με ενθάρρυνση εμβολιασμών, διανομή υλικού ατομικής προστασίας και πρόγραμμα ψυχικής υποστήριξης των παιδιών

Διαβάστε επίσης

Την ανάγκη πολλαπλής στήριξης των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές με ενθάρρυνση εμβολιασμών, δωρεάν διανομή υλικού ατομικής προστασίας και εκπόνηση ειδικού προγράμματος ψυχικής υποστήριξης για τα παιδιά, επέστησε, μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, μιλώντας στον Αθήνα 984 και στον Γιάννη Λαυράνο, για το διπλό υγειονομικό μέτωπο της πανδημίας και των συνεπειών της φωτιάς, στο οποίο είναι εκτεθειμένοι.

Σε σχέση με τους αυξημένους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, πέραν της σωματικής υπερκόπωσης, όσοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν τόπο κατοικίας, ή φιλοξενούνται σε άλλους χώρους, αλλά και όσοι παραμένουν στην περιοχή και συγχρωτίζονται με πολύ περισσότερο κόσμο, η κυρία Λινού τόνισε: «Πρέπει να ενθαρρυνθούν άμεσα να εμβολιαστούν, αν δεν το έχουν ήδη κάνει και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας.
Ενδεχομένως η Πολιτεία θα έπρεπε, ανάμεσα στα άλλα να τους προσφέρει μάσκες, αντισηπτικά και να φροντίσει για τη μετακίνησή τους σε χώρους διεξαγωγής τεστ ή εμβολιασμών.»

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σοβαρή επίδραση στο αναπνευστικό των πυροπλήκτων από τους καπνούς και τα μικροσωματίδια με μείωση αντοχών και έκπτωση των ικανοτήτων του ανοσοποιητικού, λόγω της σωματικής και ψυχολογικής κόπωσης. «Άνθρωποι με επιβαρυμένο αναπνευστικό σύστημα, διατρέχουν πολλαπλάσιους κινδύνους και δεν αποκλείεται να χρειαστούν νοσοκομειακή κάλυψη, διασωλήνωση, ενδεχομένως και να χάσουν τη ζωή τους.»

Πρόσθεσε μάλιστα πως «χρήζουν μακροχρόνιας παρακολούθησης προκειμένου να εντοπισθούν οι βλάβες που ενδεχομένως έχει υποστεί το αναπνευστικό και τα υπόλοιπα συστήματα του οργανισμού τους.»

Ειδικά για τα παιδιά, η κυρία Λινού είπε πως «Είναι πολλαπλές οι φθορές και σε ψυχικό επίπεδο. Νομίζω ότι τα σχολεία που θα ανοίξουν σε λίγο ώστε να υποδεχθούν παιδιά που θα έχουν αλλάξει σχολείο, είτε θα χρειαστεί να επανέλθουν σε κατεστραμμένα κτίρια, θα πρέπει να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα υποστήριξής τους.»

Συμπυκνώνοντας, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας έστειλε μήνυμα ενθάρρυνσης των εμβολιασμών. Όπως εξήγησε «Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους εμβολιασμούς επειδή δεν προκαλούν σοβαρή νόσο, αλλά και γιατί προστατεύουν από το σύνδρομο μετά τον κορονοιό που επηρεάζει και τους ασυμπτωματικούς. Καλύπτει δηλαδή όλα τα όργανα και δημιουργεί νευρολογικά προβλήματα. Αοσμία, αγευσία, αυπνία ακόμα και έκπτωση της ευρύτερης εγκεφαλικής λειτουργίας.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα