back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Νίκος Χριστοφάκης: Δεν υπήρχε σημείο που να μην είναι καμένο ή να μην υπάρχει φωτιά

Διαβάστε επίσης

«Η αποτύπωση των πυρκαγιών είναι μία κατάσταση επικίνδυνη, δυστυχώς, γιατί βλέπουμε και ακούμε άσχημα πράγματα. Για αυτό και κινούμαστε σε τέτοια θέματα και γεγονότα μαζί με άλλους συναδέλφους και για να αποτυπώσουμε καλύτερα τις εκάστοτε συνθήκες, αλλά και για λόγους ασφάλειας» επεσήμανε ο φωτογράφος και φωτορεπόρτερ Νίκος Χριστοφάκης μιλώντας στην Αριστέα Γιάννου και τον Αθήνα 9,84.

«Όπου και αν κοιτούσαμε -στα δάση που μαίνονταν οι πυρκαγιές- δεν υπήρχε σημείο που να μην είναι καμένο ή να μην υπάρχει φωτιά. Στις φωτιές της Βαρυμπόμπης αλλά και της Εύβοιας καίγονταν ανεξέλεγκτα τα πάντα. Δεν υπήρχαν πυροσβεστικά να ασχολούνται με το δάσος, αλλά υπήρχαν πυροσβεστικά ν΄ ασχολούνται με το να μην πλησιάσει η φωτιά σε κάποια κατοικημένη περιοχή.

Προσπαθώ να αποτυπώσω την αντίδραση των ανθρώπων σε αυτό που συμβαίνει. Σε τυχόν εκκένωση ή ακόμα και το πως συμπεριφέρονται όταν βλέπουν ήδη τη φωτιά. Παρατηρούμε που γίνεται η κατάσβεση, τις προσπάθειες που καταβάλλονται και από ποιους, στην συνέχεια που βρίσκονται οι άνθρωποι και κατόπιν την έκβαση της φωτιάς, καθώς και την καταστροφή που έχει υποστεί το μέρος.

Πολλές φορές στην διάρκεια μιας κατάσβεσης η βοήθεια των κατοίκων είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί καθοδηγούν τους πυροσβέστες, οι οποίοι πολλές φορές έρχονται από άλλα μέρη και είναι αδύνατον να γνωρίζουν καλά την περιοχή.

Οι άνθρωποι κοντά σε εστίες φωτιάς, τρέχουν, φωνάζουν, ζητούν βοήθεια ή καθοδηγούν τους πυροσβέστες, κάτι το οποίο στην Εύβοια υπήρξε καθοριστικό για να σωθούν περιουσίες. Εκεί συναντάς τις προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων, εκεί λυγίζεις και θες να βοηθήσεις, γίνεσαι μέρος της ιστορίας. Η συγκίνηση είναι να μπορείς να αποτυπώνεις την διάσωση ανθρώπων που στο τέλος είναι τουλάχιστον, οι ίδιοι ασφαλείς. Η δουλειά του φωτορεπόρτερ, είναι να βρίσκεται όπου χρειαστεί να αποτυπώνεται -κυρίως- η στιγμή. Και γιατί όχι, κάθε δυσάρεστο να μην επαναληφθεί.»

Κλείνοντας, ο Νίκος Χριστοφάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «στιγμές όπως η άφιξη του Αντετοκούνμπο στην Ελλάδα ή η άφιξη ενός Ολυμπιονίκη, έχουν ευχάριστη συναισθηματική αξία… γιατί εκεί… αποτυπώνεις χαμόγελα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα