back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ – Πληροφορίες για νεκρούς – Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Διαβάστε επίσης

Χάος και πυροβολισμοί στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου εξελίσσεται ανθρωπιστικό δράμα. Χιλιάδες Αφγανοί σπεύδουν στον αερολιμένα στην απεγνωμένη προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος «εργάζεται σκληρά για την διαχείριση της κατάστασης αυτής», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο Τζέικ Σάλιβαν τονίζοντας ότι ο Τζο Μπάιντεν θα τοποθετηθεί «σύντομα».

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν συγκαλεί για αύριο Τρίτη 17 Αυγούστου, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Σήμερα κυκλοφόρησαν φήμες ότι όποιος έφθανε στο αεροδρόμιο θα μπορούσε να επιβιβαστεί σε κάποιο από τα αεροπλάνα που θα αναχωρούσαν, αν και δεν υπήρξε επιβεβαίωση για κάτι τέτοιο. Η γερμανική πρεσβεία προειδοποίησε μέσω του Twitter πως η άφιξη πολιτών στο αεροδρόμιο χωρίς να έχουν προσκληθεί, θα οδηγούσε σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως το αεροδρόμιο ανακοίνωσε πως δεν προσγειώνονται ούτε απογειώνονται άλλες εμπορικές πτήσεις και κάλεσε τον κόσμο να μην πηγαίνει στο αεροδρόμιο.

Εν τω μεταξύ, το γύρο του Διαδικτύου κάνει ένα βίντεο που εμφανίζει ανθρώπους να πέφτουν από αεροσκάφος που αναχωρεί.

Νωρίτερα, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ καθώς εκατοντάδες προσπάθησαν να μπουν δια της βίας σε αεροπλάνα που αναχωρούσαν από την Αφγανική πρωτεύουσα, είπαν στο Ρόιτερς αυτόπτες μάρτυρες.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε πως είδε τα πτώματα πέντε ανθρώπων να μεταφέρονται σε όχημα. Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι δεν είναι σαφές αν τα θύματα έχασαν τη ζωή τους από πυρά ή ποδοπατήθηκαν.

Αμερικανικά στρατεύματα, τα οποία είναι αρμόδια για το αεροδρόμιο, είχαν πυροβολήσει νωρίτερα στον αέρα για να διαλύσουν το πλήθος.

Αξιωματούχοι δεν ήταν αμέσως διαθέσιμοι για να σχολιάσουν σχετικά με τους νεκρούς.

Νωρίτερα, αυτόπτης μάρτυρας, που βρισκόταν σε κατάσταση σοκ, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδε ένα νεαρό κορίτσι να συνθλίβεται και να πεθαίνει καθώς ποδοπατήθηκε από το πλήθος.

Ο επίλογος της εικοσαετούς πολεμικής περιπέτειας στην χώρα γράφηκε με την υποστολή της αμερικανικής σημαίας από το κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Καμπούλ, ενώ «σχεδόν όλο» το προσωπικό βρισκόταν στο αεροδρόμιο εν αναμονή της απομάκρυνσής του από τη χώρα.

«Θέτουμε σε εφαρμογή αυτή τη στιγμή σειρά μέτρων για να εγγυηθούμε την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι, για να επιτραπεί η ασφαλής αποχώρηση του αμερικανικού και συμμαχικού προσωπικού στο Αφγανιστάν με πολιτικές και στρατιωτικές πτήσεις», αναφέρει κοινή ανακοίνωση Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Ο αμερικανός πρεσβευτής στο Αφγανιστάν, ο Ρος Ουίλσον, βρίσκεται επίσης στο αεροδρόμιο, διευκρίνισε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Μέλη του αμερικανικού στρατού έστησαν «περίμετρο ασφαλείας» στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου μετέβη και ανασυντάσσεται το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας καθώς ετοιμάζεται να αναχωρήσει από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη σχεδόν ολόκληρης της πρωτεύουσας της χώρας από τους Ταλιμπάν, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι πλέον τερματίστηκε η εκκένωση με απόλυτη ασφάλεια του προσωπικού της πρεσβείας» των ΗΠΑ στην Καμπούλ, ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ο Νεντ Πράις. «Όλο το προσωπικό της πρεσβείας βρίσκεται στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι, γύρω από το οποίο έστησε περίμετρο ασφαλείας ο αμερικανικός στρατός», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Φιλικές σχέσεις» με τους Ταλιμπάν επιθυμεί το Πεκίνο

Η Κίνα, η οποία έχει κοινά σύνορα 76 χιλιομέτρων με το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα ότι επιθυμεί να έχει «φιλικές σχέσεις» με τους Ταλιμπάν, την επομένη της κατάληψης της Καμπούλ από αυτούς.

Το Πεκίνο «σέβεται το δικαίωμα του αφγανικού λαού να αποφασίζει για την μοίρα και το μέλλον του», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Χουά Τσουνγίνγκ. «Οι Ταλιμπάν εξέφρασαν επανειλημμένως την ελπίδα να αναπτύξουν καλές σχέσεις με την Κίνα», πρόσθεσε η ίδια.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε εξάλλου ότι η πρεσβεία της Κίνας στην Καμπούλ «συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά».

Η Ρωσία θα απομακρύνει προσωπικό της πρεσβείας της

Η Ρωσία θα απομακρύνει μέρος του 100μελούς προσωπικού της πρεσβείας της στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα στον ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας ο Ζαμίρ Καμπούλοφ, ο ειδικός αντιπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για το Αφγανιστάν.

Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης πως ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Αφγανιστάν θα συναντηθεί αύριο, Τρίτη, με εκπρόσωπο των Ταλιμπάν και θα συζητήσουν για την ασφάλεια της ρωσικής διπλωματικής αποστολής εκεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

 Η Ισπανία επαναπατρίζει προσωπικό

Όλο το προσωπικό της Ισπανίας στην Καμπούλ, είτε πρόκειται για Ισπανούς είτε για Αφγανούς, βρίσκεται στο αεροδρόμιο και θα μεταφερθεί στην Ισπανία, δήλωσε σήμερα ο ισπανός υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα.

«Μεταφέραμε στο αεροδρόμιο όλο το προσωπικό της πρεσβείας καθώς και πληρώματα προστασίας», δήλωσε ο Γκράντε-Μαλαρσκα σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Cadena Ser.

Η Ισπανία έχει στείλει ένα στρατιωτικό αεροσκάφος για να τους απομακρύνει το συντομότερο δυνατόν, μαζί και με άλλους πολίτες που βοήθησαν τον ισπανικό στρατό, την κυβερνητική υπηρεσία αρωγής και άλλους θεσμούς, πρόσθεσε ο ισπανός υπουργός.

«Ο πόλεμος τέλειωσε», δηλώνει εκπρόσωπος των Ταλιμπάν

Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν δήλωσαν σήμερα πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για συγκρούσεις στη χώρα, μια ημέρα αφού κατέλαβαν την πρωτεύουσα Καμπούλ και κατέρρευσε η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση.

«Η κατάσταση είναι ειρηνική, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας», δήλωσε ένα από τα ανώτερα στελέχη των Ταλιμπάν, τα οποία ωστόσο αρνήθηκαν να κατονομαστούν.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν πως ο πόλεμος τελείωσε στο Αφγανιστάν αφού κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ, ενώ οι δυτικές χώρες προσπαθούν σήμερα να απομακρύνουν τους πολίτες τους και χάος επικρατεί στο αεροδρόμιο, καθώς εκατοντάδες απελπισμένοι Αφγανοί προσπαθούν να βρουν τρόπο να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι διέφυγε χθες, Κυριακή, από τη χώρα καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες εισήλθαν στην πρωτεύουσα χωρίς ουσιαστικά να συναντήσουν αντίσταση. Δήλωσε πως θέλει να αποφύγει την αιματοχυσία.

«Σήμερα είναι μία σπουδαία ημέρα για τον αφγανικό λαό και τους μουτζαχεντίν. Είδαν τις προσπάθειές τους και τις θυσίες τους επί 20 χρόνια να καρποφορούν», δήλωσε στο Al Jazeera TV ο εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν Μοχάμαντ Ναΐμ.

«Δόξα τω Θεώ, ο πόλεμος τελείωσε στη χώρα».

Οι Ταλιμπάν χρειάστηκαν μόλις λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα για να πάρουν τον έλεγχο της χώρας, με μια αστραπιαία και σαρωτική επίθεση η οποία τερματίστηκε στην Καμπούλ, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις, που επί χρόνια εκπαιδεύονταν και εξοπλίζονταν από τις ΗΠΑ και άλλους με κόστος δισεκατομμύρια δολάρια, διαλύθηκαν.

Το Al Jazeera μετέδωσε εικόνες στις οποίες διοικητές Ταλιμπάν εικονίζονται μαζί με δεκάδες ένοπλους μαχητές μέσα στο προεδρικό μέγαρο.

Ο Ναΐμ δήλωσε πως η μορφή του νέου καθεστώτος στο Αφγανιστάν θα αποσαφηνιστεί σύντομα, ενώ πρόσθεσε πως οι Ταλιμπάν δεν θέλουν να ζήσουν σε απομόνωση και απηύθυνε έκκληση για ειρηνικές διεθνείς σχέσεις.

Ένας ηγέτης των Ταλιμπάν, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε στο Ρόιτερς πως οι αντάρτες ανασυντάσσονται σε διάφορες επαρχίες και θα περιμένουν μέχρι οι ξένες δυνάμεις να έχουν αποχωρήσει πριν δημιουργήσουν μια νεα δομή διακυβέρνησης.

Ο ηγέτης αυτός είπε πως οι μαχητές Ταλιμπάν «διατάχθηκαν να επιτρέψουν στους Αφγανούς να επαναλάβουν τις καθημερινές δραστηριότητες και να μην κάνουν οτιδήποτε θα μπορούσε να τρομάξει τους αμάχους.

Ωστόσο οι δρόμοι στο κέντρο της Καμπούλ ήταν μάλλον έρημοι σήμερα το πρωί.

Σ. Μισέλ: Προτεραιότητα η ασφάλεια του προσωπικού και των πολιτών της ΕΕ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε την Κυριακή ότι η ασφάλεια του προσωπικού και των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι άμεση προτεραιότητα της Ένωσης, καθώς οι αντάρτες Ταλιμπάν μπήκαν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

“Η ασφάλεια των πολιτών της ΕΕ, του προσωπικού και των οικογενειών τους είναι προτεραιότητα βραχυπρόθεσμα. Εξίσου σαφές ότι πολλά διδάγματα θα πρέπει να αντληθούν”, δήλωσε ο Μισέλ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί τους Ταλιμπάν να δείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση»

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε χθες Κυριακή τους Ταλιμπάν και όλα τα υπόλοιπα μέρη στο Αφγανιστάν να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», μερικές ώρες αφού οι μαχητές του φονταμενταλιστικού κινήματος μπήκαν στην Καμπούλ.

«Ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί ιδιαίτερα για το μέλλον των γυναικών και των κοριτσιών, τα δικαιώματα των οποίων, που κατακτήθηκαν με σκληρό αγώνα, πρέπει να προστατευθούν», ανέφερε ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.

Ο εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, υπογράμμισε μερικές ώρες αργότερα ότι «εξακολουθούν να φθάνουν αναφορές για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τις μάχες».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα για να εξετάσει την κατάσταση στο Αφγανιστάν, διευκρίνισε η Γενική Γραμματεία. Η συνεδρίαση αυτή, στην οποία αναμένεται ο κ. Γκουτέρες να παρουσιάσει τις εξελίξεις, θα γίνει στις 10:00 (ώρα Νέας Υόρκης· 17:00 ώρα Ελλάδας).

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ τόνισε χθες τις ανθρωπιστικές ανάγκες της χώρας και κάλεσε τα μέρη να φροντίσουν «οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση για να προσφέρουν έγκαιρα βοήθεια που είναι κρίσιμη για να σωθούν ζωές».

Πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν «αποφασισμένα να συμβάλουν στην ειρηνική διευθέτηση της σύρραξης».

Τα Ηνωμένα Έθνη μετρούν περίπου 3.000 ντόπιους εργαζόμενους και 300 ξένους στο Αφγανιστάν. Την Παρασκευή, ο κ. Ντουζαρίκ είπε πως μέρος του προσωπικού μετεγκαταστάθηκε στην Καμπούλ, αλλά κανένα μέλος του δεν έφυγε.

Εκκλήσεις 60 κυβερνήσεων

Οι κυβερνήσεις 60 και πλέον χωρών με κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι οι Αφγανοί και οι ξένοι που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν πρέπει να επιτραπεί να αναχωρήσουν με ασφάλεια και ότι τα αεροδρόμια και οι συνοριακές διελεύσεις πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Η κοινή διακήρυξη δημοσιοποιήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων 60 χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, του Κατάρ και του Ηνωμένου Βασιλείου τονίζουν στο κείμενο αυτό ότι «αυτοί που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας» στο Αφγανιστάν φέρουν «την ευθύνη» και θα «δώσουν λόγο» για την «προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ιδιοκτησίας» και καλούν να υπάρξει «άμεση αποκατάσταση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης».

Στην κοινή διακήρυξη προστίθεται πως «στον αφγανικό λαό αξίζει να ζει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια» και «εμείς στη διεθνή κοινότητα παραμένουμε έτοιμοι να τον βοηθήσουμε».

Η φυγή του προέδρου Γάνι

Το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε σήμερα το βράδυ ότι ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι, η σύζυγός του, ο προσωπάρχης της προεδρίας του και ένας σύμβουλος εθνικής ασφάλειας έφυγαν από τη χώρα για την Τασκένδη στο Ουζμπεκιστάν. Το Al Jazeera επικαλείται προσωπικό φρουρό του προέδρου.

Ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι δήλωσε σήμερα ότι έφυγε από τη χώρα για να αποτραπεί η αιματοχυσία, αναγνωρίζοντας ότι οι Ταλιμπάν “νίκησαν”, καθώς οι αντάρτες έμπαιναν στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ.

Ο Γάνι έφυγε για να αποτρέψει συγκρούσεις με τους Ταλιμπάν, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο εκατομμύρια κατοίκους της Καμπούλ, αναφέρει σε μήνυμα που ανάρτησε στο Facebook — κάνοντας τα πρώτα του σχόλια αφότου έφυγε από τη χώρα.

“Βρέθηκα σήμερα μπροστά σε μια δύσκολη επιλογή: να περιμένω να αντιμετωπίσω τους ένοπλους Ταλιμπάν να μπαίνουν στο προεδρικό μέγαρο ή να φύγω από τη χώρα”, έγραψε ο Γάνι στο Facebook. “Επέλεξα να φύγω ώστε να μπορέσω να αποτρέψω αυτήν την αιματοχυσία”.

“Οι Ταλιμπάν κέρδισαν και τώρα είναι υπεύθυνοι για την τιμή, την κατοχή και την προστασία της χώρας τους”, πρόσθεσε στην ανάρτησή του στο Facebook. “Τώρα αντιμετωπίζουν μια νέα ιστορική πρόκληση. Είτε προασπίζουν το όνομα και την τιμή του Αφγανιστάν είτε δίνουν προτεραιότητα σε άλλα μέρη και άλλα δίκτυα”, συνέχισε.

Δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για το πού βρίσκεται τώρα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ καλεί τον Τζο Μπάιντεν να παραιτηθεί

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε χθες Κυριακή ότι ο Τζο Μπάιντεν οφείλει να παραιτηθεί, εξαιτίας της νίκης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, καθώς και εξαιτίας της κακοδιαχείρισης, κατ’ αυτόν, από μέρους του διαδόχου του στον Λευκό Οίκο άλλων προβλημάτων, όπως η πανδημία του νέου κορονοϊού.

«Είναι καιρός ο Τζο Μπάιντεν να παρατηθεί ατιμασμένος διότι επέτρεψε να γίνει αυτό που έγινε στο Αφγανιστάν, καθώς επίσης και εξαιτίας της ιλιγγιώδους αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, της καταστροφής στα σύνορα, της καταστολής της ενεργειακής μας ανεξαρτησίας και της παράλυσης της οικονομίας μας», υποστήριξε ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η παραίτηση του Μπάιντεν «δεν είναι δα τόσο μεγάλη υπόθεση, δεδομένου ότι δεν εξελέγη με νόμιμο τρόπο», πρόσθεσε ειρωνικά ο κ. Τραμπ, που συνεχίζει να ερίζει, χωρίς να παρουσιάζει κάποια απόδειξη για αυτό, πως εκείνος κέρδισε τις εκλογές του 2020.

Ο μεγιστάνας, που είχε την εποπτεία των διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν στο πλαίσιο των οποίων συμφωνήθηκε η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων που απέμεναν στο Αφγανιστάν, λογαριάζει προφανώς να φορτώσει όλο το βάρος της ευθύνης των εξελίξεων στην ασιατική χώρα στον διάδοχό του.

«Αυτό που έκανε ο Τζο Μπάιντεν στο Αφγανιστάν είναι θρυλικό. Θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές ήττες», υποστήριξε σε προηγούμενη ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε χθες Κυριακή.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα