back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κ. Αραβώσης: Αναγκαία αντιπυρικά σχέδια για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με ενσωμάτωση των τεχνολογικών δεδομένων

Διαβάστε επίσης

18-08-2021

Ο απολογισμός της καταστροφής που ακύρωσε το φετινό καλοκαίρι θα διαρκέσει για μεγάλο διάστημα. Καταμετρώντας καμένα δέντρα, σπίτια και επιχειρήσεις, αποζημιώσεις και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Για τις κινήσεις την επομένη της διαχείρισης αυτής της θλιβερής αποτίμησης, μίλησε στον Αθήνα 984 ο Γ. Γ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Αραβώσης.

«Η κατάσταση που βιώνουμε είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξουν αντιπυρικά σχέδια για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με ενσωμάτωση της τεχνολογίας ώστε να λαμβάνονται υπ όψιν δορυφορικά και μετεωρολογικά δεδομένα και να υπάρχει ετοιμότητα. Εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση» είπε στον Γιώργο Αποστολίδη.

Έθεσε ως στόχο να χαρτογραφηθούν άμεσα οι καμένες περιοχές και εντός μηνός να κηρυχθούν αναδασωτέες, προκειμένου να προχωρήσουν έγκαιρα τα αντιπλημμυρικά έργα, με βάση εξειδικευμένες μελέτες.

«Για τις καμένες εκτάσεις, στόχος είναι η άμεση χαρτογράφηση της καμένης περιοχής, η οροθέτηση των δασικών εκτάσεων που κάηκαν και μέσα σε ένα μήνα, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, να υπάρξει ΠΝΠ για να κηρυχθούν αναδασωτέες, ώστε να προχωρήσουμε σε καθαρισμό και στη συνέχεια στην εκτέλεση έργων για αντιδιαβρωτική και αντιπλημμυρική προστασία. Αυτό θα γίνει εγκαίρως με εξειδικευμένες μελέτες σε συνεργασία με τις τοπικές δασικές υπηρεσίες.» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα για τα δάση ο κ Αραβώσης επισήμανε πως «θα πρέπει να αποτιμηθεί, ποια μπορούν να αναδασωθούν με φυσικό τρόπο και στις περιπτώσεις που αυτό δεν θα είναι δυνατό επειδή έχουν ξανακαεί, να αναδασωθούν με τεχνητό τρόπο.»

Και πρόσθεσε πως «Ζητούμενο είναι η εξεύρεση λύσεων προκειμένου να προχωρήσουμε σε έργα ώστε να αποφύγουμε τις πλημμύρες το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Με την ψηφιοποίηση του Κράτους και των υπηρεσιών καταβάλλονται προσπάθειες να επισπευσθούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, διότι δεν υπάρχει χρόνος για χρονοτριβή.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα