back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Αφγανιστάν: Αερογέφυρα σωτηρίας – Διπλωματικός πυρετός – Ανθρωπιστική κρίση

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζεται η απομάκρυνση των ξένων πολιτών, διπλωματικού προσωπικού, αλλά και υπηκόων του Αφγανιστάν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, στην οποία συμμετέχουν πολλές δυτικές κυβερνήσεις.

`Ο πρόεδρος Μπάιντεν αφήνει να εννοηθεί πως ίσως παραταθεί η ημερομηνία της πλήρους αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα, αναζητώντας, παράλληλα, τρόπους επιτάχυνσης των διαδικασιών. Το κενό που αφήνουν οι ΗΠΑ στην περιοχή, προσπαθούν να καλύψουν η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν, μέσω διαβουλεύσεων, τη στιγμή που οι ΗΠΑ παγώνουν τα αφγανικά συναλλαγματικά αποθεματικά στις τράπεζές τους.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που συνεχίζει να δέχεται επικρίσεις από διάφορες πλευρές μετά την ταχεία κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, έκρινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε πως ήταν ανέφικτο να αποχωρήσουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ από την εμπόλεμη χώρα δίχως να δημιουργηθεί κάποιας μορφής «χάος», σύμφωνα με απόσπασμά της που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Ερωτηθείς εάν η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων μπορούσε να γίνει καλύτερα, ο κ. Μπάιντεν απάντησε: «Όχι (…). Η ιδέα πως με κάποιον τρόπο μπορούσαμε να φύγουμε χωρίς το συνεπακόλουθο χάος — δεν ξέρω πώς μπορούσε να γίνει αυτό».

Ακόμη, ο ένοικος του Λευκού αναγνώρισε πως οι ΗΠΑ συναντούν «περισσότερες δυσκολίες» στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν από τη χώρα Αφγανούς από ό,τι τους Αμερικανούς, καθώς η Ουάσινγκτον κατηγορεί τους Ταλιμπάν πως αθετούν την υπόσχεσή τους να επιτρέψουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σε όλους όσοι θέλουν να φύγουν.

Ωστόσο, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ότι μέλη του στρατού των ΗΠΑ θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν ωσότου ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης όλων των Αμερικανών που απομένουν στη χώρα, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως θα βρίσκονται εκεί πέραν της 31ης Αυγούστου, της προθεσμίας που όρισε ο ίδιος ο ένοικος του Λευκού Οίκου για την αποπεράτωση της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων έπειτα από 20 χρόνια.

«Αν συνεχίζουν να βρίσκονται εκεί αμερικανοί πολίτες, θα παραμείνουμε ωσότου να τους απομακρύνουμε όλους», είπε ο κ. Μπάιντεν στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Δεν ξεκαθάρισε ποιες είναι οι προθέσεις του για τους Αφγανούς που δεν έχουν καταφέρει να φθάσουν στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ μέχρι στιγμής.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τους Ταλιμπάν πως αθετούν την υπόσχεσή τους να επιτρέψουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σε όλους όσοι θέλουν να φύγουν.

Επιτάχυνση της επιχείρησης απομάκρυνσης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις συζήτησαν χθες τρόπους προκειμένου να επιταχυνθούν οι απομακρύνσεις Αμερικανών και προσφύγων από το Αφγανιστάν με την ομάδα του εθνικής ασφαλείας, έγινε γνωστό από έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Με τους Ταλιμπάν να έχουν πάρει τον έλεγχο του Αφγανιστάν, από την περασμένη εβδομάδα, η απομάκρυνση χιλιάδων Αμερικανών, μελών του διπλωματικού προσωπικού, και πολιτών, όπως και Αφγανών υπηκόων, που εργάζονταν για την αμερικανική κυβέρνηση, είναι πολύ πιο δύσκολη.

Ο Τζο Μπάιντεν αναγκάστηκε να στείλει αμερικανικά στρατεύματα ως ενισχύσεις στην Καμπούλ προκειμένου να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης. Βρέθηκε στο επίκεντρο επικρίσεων στην πατρίδα του και στο εξωτερικό για τον τρόπο που η αμερικανική απόσυρση από το Αφγανιστάν σχεδιάστηκε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και η Καμάλα Χάρις συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, τον πρόεδρο του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ, τη διευθύντρια των Υπηρεσιών Πληροφοριών Αβρίλ Χέινς, τον διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Συζήτησαν τρόπους για να επιταχυνθούν οι απομακρύνσεις Αμερικανών πολιτών και ευάλωτων Αφγανών και να διευκολυνθεί η ασφαλής πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, είπε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Οι Ταλιμπάν εμποδίζουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο

Τα αμερικανικά στρατεύματα δεν έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν προκειμένου να φθάσουν άνθρωποι στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, για να φύγουν, διότι είναι επικεντρωμένα στο να εγγυώνται την ασφάλεια του διαδρόμου προσγείωσης απογείωσης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντι Όστιν.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να αποφεύγουμε το ενδεχόμενο σύγκρουσης και να δημιουργούμε περάσματα προκειμένου να φθάσουν στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης. Δεν έχω τη δυνατότητα να βγω έξω και να επεκτείνω τις επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή στην Καμπούλ», είπε ο Όστιν σε δημοσιογράφους από το Πεντάγωνο.

Ο Όστιν είπε, επίσης, ότι υπάρχουν περίπου 4.500 Αμερικανοί στρατιωτικοί στην Καμπούλ και δεν έχουν σημειωθεί «εχθρικές αλληλεπιδράσεις με τους Ταλιμπάν, ενώ οι γραμμές επικοινωνίας μας με τους διοικητές των Ταλιμπάν παραμένουν ανοικτές».

«Ακούμε πληροφορίες για ανθρώπους που διώχνονται από τα σημεία ελέγχου. Πήγαμε εκεί και επισημάναμε στους Ταλιμπάν ότι εάν έχουν τα κατάλληλα έγγραφα, θα πρέπει να τους επιτρέπεται να περνούν. Κι αυτό λειτουργεί καλύτερα σε σύγκριση με πριν, εξήγησε ο Όστιν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλευρό του Όστιν, ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, δήλωσε πως δεν υπήρξαν πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες που να υποδείκνυαν ότι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και η κυβέρνηση θα κατέρρεαν σε 11 ημέρες, όπως κι έγινε.

Ο Μίλεϊ τόνισε πως οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν «ξεκάθαρα αναφέρει, ότι πολλαπλά σενάρια ήταν πιθανά», μεταξύ άλλων η ανάληψη ελέγχου από τους Ταλιμπάν μετά την ταχεία κατάρρευση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και της κυβέρνσης, ένας εμφύλιος πόλεμος ή μια διευθέτηση, έπειτα από διαπραγμάτευση.

«Το χρονικό περιθώριο μιας ταχείας κατάρρευσης… κυμαινόταν από εβδομάδες σε μήνες, ακόμη και σε χρόνια μετά την αποχώρησή μας», σημείωσε ο Μίλεϊ.

«Δεν υπήρχε τίποτα που εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος είδε που να υποδείκνυε την κατάρρευση αυτού του στρατού και αυτής της κυβέρνησης σε 11 ημέρες».

Οι ΗΠΑ παγώνουν τα αφγανικά αποθέματα συναλλάγματος

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Federal Reserve, Fed για συντομία) δέσμευσαν το απόθεμα συναλλάγματος του Αφγανιστάν, ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρουν δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ.

Η κίνηση έχει σκοπό να εμποδιστούν οι Ταλιμπάν, που ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, να αποκτήσουν πρόσβαση στους πόρους αυτούς, σύμφωνα με πηγές ενημερωμένες σχετικά, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν στην εφημερίδα The Washington Post.

Ο διοικητής της αφγανικής κεντρικής τράπεζας, ο Άτζμαλ Αχμάντι, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα αφού κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, ανέφερε μέσω Twitter χθες ότι στην Fed είναι αποτεθειμένα περίπου 7 δισεκ. δολάρια, το μεγαλύτερο μέρος του αποθεματικού του Αφγανιστάν σε συνάλλαγμα.

Περίπου 2 δισεκ. δολάρια είναι τοποθετημένα αλλού, σύμφωνα με τον κ. Αχμάντι.

«Με δεδομένο ότι οι Ταλιμπάν βρίσκονται σε διεθνείς καταλόγους κυρώσεων, αναμένεται (…) ότι οι πόροι της χώρας θα παγώσουν και δεν θα έχει πρόσβαση» το ισλαμιστικό κίνημα, πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Wall Street Journal, η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να ακυρώσει τη μεταφορά μεγάλων ποσών μετρητών σε δολάρια στο Αφγανιστάν την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι Ταλιμπάν πλησίαζαν την Καμπούλ.

Επικαλούμενη πηγές ενημερωμένες σχετικά, η εφημερίδα έγραψε ακόμη πως οι ΗΠΑ εμποδίζουν την πρόσβαση των Ταλιμπάν σε αφγανικούς κυβερνητικούς λογαριασμούς στη Fed και άλλες αμερικανικές τράπεζες και προσπαθούν να αποτρέψουν κάθε ενδεχόμενο το κίνημα να αποκτήσει πρόσβαση στα 500 εκατ. δολάρια που μπορούσε να λάβει η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Κανένας πόρος της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν στις ΗΠΑ δεν θα είναι διαθέσιμος στους Ταλιμπάν», ξεκαθάρισε αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Τζέρναλ.

Διαβουλεύσεις Τεχεράνης – Μόσχας – Πεκίνου

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε σήμερα στους ομολόγους του της Ρωσίας και της Κίνας ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις δύο χώρες για την εδραίωση της “σταθερότητας και της ειρήνης” στο Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν πήραν την εξουσία.

“Το Ιράν είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την Κίνα για την εδραίωση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης στο Αφγανιστάν και επίσης για την ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία του λαού του”, δήλωσε ο Ραϊσί στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, που έγινε με πρωτοβουλία του Πεκίνου, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ιρανού προέδρου.

Ομοίως, ο Ραϊσί εξέφρασε τη βούληση του Ιράν να “συνεργαστεί για την εδραίωση της ειρήνης και της ηρεμίας στο Αφγανιστάν” με τη Ρωσία, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Πιστεύουμε ότι όλες οι αφγανικές ομάδες θα πρέπει να εργαστούν από κοινού κάνοντας την αμερικανική αποχώρηση ένα σημείο καμπής για τη βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα στο Αφγανιστάν”, δήλωσε.

Το Ιράν διατήρησε τεταμένες σχέσεις με τους Ταλιμπάν μεταξύ 1996, έτους που πήραν την εξουσία, και 2001, όταν εκδιώχθηκαν μετά την αμερικανική εισβολή λόγω της άρνησής τους να παραδώσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν, τον αρχηγό της Αλ-Κάιντα, στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το Ιράν ουδέποτε αναγνώρισε το καθεστώς των Ταλιμπάν, αλλά δήλωσε τους τελευταίους μήνες ότι οι Ταλιμπάν πρέπει ν’ αποτελούν “μέρος μιας μελλοντικής λύσης” στο Αφγανιστάν.

Τη Δευτέρα, ο Ραϊσί, ένας υπερσυντηρητικός που ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές Αυγούστου, δήλωσε ότι η “στρατιωτική ήττα” των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν θα πρέπει να μετατραπεί σε “ευκαιρία για ειρήνη” στη γειτονική αυτή χώρα, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη υπολογίζει “στις σχέσεις καλής γειτονίας με το Αφγανιστάν”.

Κι από κοντά ο Ερντογάν

Η Τουρκία συνεχίζει να είναι έτοιμη να αναλάβει την προστασία του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και η Άγκυρα συζητά με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, δήλωσε χθες Τετάρτη ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είχαμε την πρόθεση να εγγυηθούμε την ασφάλεια του αεροδρομίου και να συμβάλλουμε στην ασφάλεια της χώρας αυτής μετά την αποχώρηση των αμερικανών (στρατιωτικών). Έχουμε ακόμη αυτή την πρόθεση», διαβεβαίωσε ο κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε χθες.

«Κάνουμε τώρα σχεδιασμούς βάσει των νέων πραγματικοτήτων στο πεδίο και διεξάγουμε διαπραγματεύσεις» όπως το επιβάλλουν, πρόσθεσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι συνομιλίες για το ζήτημα αυτό με την Άγκυρα συνεχίζονται και ευχαρίστησαν την Τουρκία για τον ρόλο της στην εκκένωση πολιτών από την Καμπούλ.

«Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Αφγανιστάν θα έδινε στη νέα (αφγανική) κυβέρνηση πλεονέκτημα στη διεθνή σκηνή και θα διευκόλυνε το έργο της», υποστήριξε ο κ. Ερντογάν.

Η Τουρκία στέκει στο πλευρό του Αφγανιστάν, συμπλήρωσε, δηλώντας διατεθειμένος να συναντηθεί με ηγέτες των Ταλιμπάν.

«Είμαστε ευτυχείς για τις μετριοπαθείς δηλώσεις που έκαναν οι Ταλιμπάν», είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Ο κ. Ερντογάν είπε ακόμη πως πρόκειται να συζητήσει για τις εξελίξεις τις προσεχείς ημέρες με την καγκελάριο της Γερμανίας, την Άγγελα Μέρκελ, με τον πρόεδρο της Ρωσίας, τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ως τώρα η Άγκυρα έχει απομακρύνει 552 τούρκους πολίτες από την Καμπούλ.

Τα Ηνωμένα Έθνη απομακρύνουν μέρος των εργαζομένων της UNAMA

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών άρχισε διαδικασία εκκένωσης μέρους των υπαλλήλων του που είναι παρόντες στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε εκπρόσωπός του, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Περίπου εκατό υπάλληλοι του ΟΗΕ θα μεταφερθούν στην Άλμα Άτα, στο Καζακστάν, εξήγησε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, χωρίς να διευκρινίσει αν πρόκειται για ξένους ή Αφγανούς.

«Πρόκειται για προσωρινό μέτρο που επιτρέπει στον ΟΗΕ να συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια στον λαό του Αφγανιστάν με όσο λιγότερα προβλήματα είναι δυνατόν και, ταυτόχρονα, μειώνει τους κινδύνους για το προσωπικό», εξήγησε και υπογράμμισε πως ο Οργανισμός παραμένει «δεσμευμένος» να συνεχίσει την αποστολή αρωγής στους Αφγανούς.

Η UNAMA, η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, απασχολεί περίπου 300 ξένους και πάνω από 700 Αφγανούς στην Καμπούλ, όπου βρίσκονται οι κεντρικές εγκαταστάσεις της.

Οι αντάρτες του ισλαμιστικού κινήματος των Ταλιμπάν μπήκαν την Κυριακή στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, σχεδόν 20 χρόνια αφού εκδιώχθηκαν από την εξουσία με την επέμβαση διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Η ταχύτατη επικράτηση των Ταλιμπάν, που εκμεταλλεύθηκαν την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, διαδικασία που ξεκίνησε τον Μάιο, προκάλεσε χάος στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν από τη Δευτέρα να επιβιβαστούν σε αεροσκάφη που έστειλαν άλλες χώρες για να απομακρύνουν υπηκόους τους και αφγανούς συνεργάτες τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητεί να συνεχιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε χθες να μην διακοπεί η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια του Αφγανιστάν που πλέον ελέγχεται από τους Ταλιμπάν, τονίζοντας ότι οι υγειονομικές δομές παραμένουν πολύ ευάλωτες και στόχος επιθέσεων.

“Η σταθερή πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των βασικών υγειονομικών υπηρεσιών και του ιατρικού υλικού, είναι θέμα επιβίωσης για τα εκατομμύρια των Αφγανών και δεν πρέπει να διακοπεί”, προειδοποιεί ο διεθνής οργανισμός.

“Μήνες βίας επιβάρυναν δραματικά το εύθραυστο αφγανικό σύστημα υγείας, που ήδη αντιμετώπιζε ελλείψεις απαραίτητου εξοπλισμού μεσούσης της πανδημίας Covid-19”, προσθέτει ο ΠΟΥ, καλώντας “όλες τις πλευρές να σεβαστούν και να προστατέψουν τους πολίτες, το ιατρικό προσωπικό, τους ασθενείς και τις δομές υγείας”.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, 26 υγειονομικά ιδρύματα αποτέλεσαν στόχο επιθέσεων και 12 επαγγελματίες υγείας σκοτώθηκαν, καθιστώντας την ασφάλεια των δομών υγείας “σημαντική πρόκληση”, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, πολλές δωρήτριες χώρες ανθρωπιστικής βοήθειας, αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ, παραμένουν επιφυλακτικές.

Από τη Δευτέρα ήδη, το Βερολίνο, ένας από τους 10 μεγαλύτερους δωρητές της Καμπούλ, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την αναπτυξιακή του βοήθεια, η οποία αντιπροσώπευε ποσό σχεδόν 250 εκατομμυρίων ευρώ για φέτος.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπως και η Παγκόσμια Τράπεζα, που παραμένουν σιωπηροί, μπορεί να παγώσουν την οικονομική τους βοήθεια στη χώρα.

Συνεχίζοντας την επιτόπια δραστηριότητα του, ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι στην “Καμπούλ και σε άλλες μεγάλες πόλεις αυξήθηκαν τα κρούσματα διάρροιας, υποσιτισμού, υψηλής αρτηριακής πίεσης, τα κρούσματα με συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κορονοϊού και επιπλοκές στην αναπαραγωγική υγεία”.

Ο ΠΟΥ επιμένει επίσης στην “άμεση” ανάγκη για “την πρόσβαση των γυναικών σε γυναικείο προσωπικό υγείας”, προκειμένου να αποσοβηθεί ο μη μικτός χαρακτήρας που υποστηρίζεται από τους Ταλιμπάν, οπαδούς μιας ακραίας εκδοχής του ισλαμικού νόμου.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα