back to top
31 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

31 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Ν. Μπόκαρης: Υπάρχει έλλειμμα συνεργασίας ανάμεσα στις Δασικές Υπηρεσίες και στους Δήμους

Διαβάστε επίσης

«Οι Δήμαρχοι λειτουργούν με τη λογική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρακάμπτουν τις υπηρεσίες και δεν ακολουθούν τη νόμιμη οδό. Η Δασική Υπηρεσία , ως Δημόσια Αρχή, είναι υποχρεωμένη από το Σύνταγμα και τους νόμους να προβαίνει σε κάποιες ενέργειες. Αν δεν τις κάνει ο Δασολόγος ή ο Δασάρχης της περιοχής, θα κατηγορηθεί», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων, κ. Νικόλαος Μπόκαρης μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Λαυράνο σχετικά με το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών και τη συζήτηση που έχει ανοίξει περί ευθυνών και αρμοδιοτήτων.

 

Ο κ. Μπόκαρης έκανε λόγο για έλλειμμα συνεργασίας ανάμεσα στις Δασικές Υπηρεσίες και στους Δήμους αλλά και για μη λήψη προληπτικών μέτρων, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη αλλαγής του επιχειρησιακού δόγματος.

«Ο μόνος τρόπος να επιλυθεί το πρόβλημα είναι να βελτιωθεί η συνεργασία. Να καταλάβουν οι μεν αιρετοί το ρόλο τους και οι δε δασικοί την ανάγκη που τους θέτει η Τοπική Αυτοδιοίκηση», τόνισε.

Σημείωσε δε ότι «το δασικό οδικό δίκτυο είναι υπερπλήρες, εκατοντάδων χιλιομέτρων και αντιπυρικές ζώνες υπάρχουν παντού και είναι καθαρισμένες».

Επισήμανε ότι «η χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τους αυτοτελείς πόρους των ΟΤΑ είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια από τη χρηματοδότηση των Δασικών Υπηρεσιών. Επίσης, θα πρέπει πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου να συνεννοούνται οι Δήμοι με τις Δασικές Υπηρεσίες και να κατευθύνουν τους καθαρισμούς και τις ενέργειές τους στα σημεία προτεραιοτήτων».

Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες των αιρετών προς τους δασάρχες ότι δεν τους επιτρέπουν να ανοίξουν μια αντιπυρική ζώνη ή ότι προβαίνουν σε μηνύσεις εάν επιχειρήσουν να κόψουν έστω ένα δέντρο προκειμένου να διατηρήσουν ανοιχτούς τους δασικούς δρόμους, είπε: «Οτιδήποτε γίνεται μέσα στα δάση μας πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένες μελέτες. Δεν μπορεί κάποιος δημοτικός άρχοντας να πάει να ανοίξει μια λωρίδα μέσα στο δημόσιο δάσος επειδή έτσι θεώρησε ότι πρέπει να κάνει».

Παράλληλα, στηλίτευσε τη στάση και τις δηλώσεις Δημάρχων σχετικά με το τι δεν πήγε καλά στο σχεδιασμό και στις επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα έπρεπε να επικρατήσουν νηφαλιότερες προσεγγίσεις την ώρα που οι πυρκαγιές βρίσκονταν σε εξέλιξη.

«Οι Δασικές Υπηρεσίες και του Λαυρίου και της Δυτικής Αττικής έχουν απευθυνθεί σε Δήμους. Δεν θα έπρεπε οι Δήμαρχοι μέσα στην κρίση της πυρκαγιάς να διαμαρτύρονται για έλλειψη συνεργασίας τη στιγμή που υπάρχουν αλληλογραφίες και επικοινωνία. Προσωπικά, τις φωνές όταν οι επιχειρήσεις τελούν εν εξελίξει και κινδυνεύουν άνθρωποι και σπίτια δεν μπορώ ως φυσικό πρόσωπο να τις δεχτώ. Να τελειώσει αυτή η υπόθεση και θα συζητήσουμε σοβαρά ως πολιτεία τι θα πρέπει να αλλάξει. Η καλύτερη συνεργασία των φορέων της Αυτοδιοίκησης και των κρατικών υπηρεσιών θα δώσει και καλύτερα αποτελέσματα».

Ερωτηθείς εάν εκτιμά ότι η μεταφορά των Δασικών Υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος θα λύσει τα ζητήματα συνεργασίας και συντονισμού, απάντησε:

«Πρόκειται για ένα θετικό βήμα της παρούσας κυβέρνησης. Οι Δασικές Υπηρεσίες είχαν περιέλθει σε μια φθίνουσα πορεία αποδιοργάνωσης με τρομερές ελλείψεις προσωπικού και αφαίρεση αρμοδιοτήτων. Πρέπει να γίνουν άμεσα μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση και τομές στη νομοθεσία που θα βελτιώσουν και τη λειτουργία των Δασικών Υπηρεσιών.

Χρειάζονται επιπλέον βήματα όπως η ενίσχυση του προσωπικού, των μέσων, της συνεργατικής σκέψης και συνεργασίας με άλλους φορείς ώστε να μπορούμε να μιλάμε για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος. Δε φταίει μονίμως ο αδύναμος παίκτης του συστήματος για το πρόβλημα των πυρκαγιών. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να το δούμε συνολικά. Πρέπει να υπάρχει και πολιτική βούληση για να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα, βεβαίως και με τη δική μας συνεργασία που είναι αμέριστη στο κομμάτι της δασοπυρόσβεσης».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα